poniedziałek, 21 września 2020

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy świetne czyszczenie na bazie węgla aktywnego, silnego naturalnego absorbentu. Idealny dla każdego rodzaju skóry, zawiera zioła i jagody z Dalekiej Północy, które tworzą „Zgromadzenie Dalekiej Północy”. Mieszanka składająca się z olejku z rokitnika zwyczajnego, oleju z sosny syberyjskiej, oleju z nasion lnu, oleju z nasion maliny, ekstraktów z jagód i pączków brzozy, poprawia wygląd skóry, regeneruje ją i wzmacnia. Skóra jest doskonale oczyszczona, jej tekstura ujędrniona, a cera promienna.

 

Sposób użycia: Namoczoną gąbeczką nabierz mydła z opakowania i rozprowadź po suchej skórze omijając okolice oczu i ust dokładnie masując. Następnie dokładnie spłucz czystą wodą.

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy
Analiza składu:

Aqua- woda

 

Hydrogenated Starch Hydrolysate-  substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego zatrzmywania wody w skórze. Poprzez to działanie, skóra staje się nawilżona i elastyczna.

 

Sodium Cocoyl Isethionate- łagodny środek myjący. Iseotionian sodu kokoilu jest estrem soli sodowej lub kwasem tłuszczowym pochodzącym z oleju kokosowego. Jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała jako środek powierzchniowo czynny i jest często spotykany w produktach do pielęgnacji włosów, takich jak szampony, ze względu na jego zdolność do mieszania wody z olejem i brudem, dzięki czemu można je łatwiej spłukać,  jest również uważany za składnik wielu różnych mydeł i produktów czyszczących. Jako środek powierzchniowo czynny tworzy uczucie wilgoci, rozpuszcza oleje i zmniejsza napięcie powierzchniowe, a także może wspomagać pienienie.

 

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie.

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Carbon Black- węgiel aktywny, powstaje w wyniku spalania węglowodorów (a więc np. olejów). Jego podstawową funkcją jest barwienie, występuje w postaci sproszkowanej. Często stosuje się go w przemyśle drukarskim, motoryzacyjnym oraz w elektronicznym. W kosmetyce pierwotnie pigment ten był dodawany do kosmetyków kolorowych, takich jak tusze do rzęs i to od niego właśnie zależała barwa produktu. Od niedawna, ze względu na znaczny wzrost popularności kosmetyków z dodatkiem węgla, występuje również w produktach pielęgnacyjnych. Pamiętajmy jednak, że jego podstawową funkcją jest nadawanie barwy, nie ma właściwości pielęgnacyjnych. Składnik ten nie jest naturalny

 

Parfum- zapach

 

Hippophae Rhamnoides Fruit Oil*- olej z owoców rokitnika. Rokitnik  ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" – tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E.

 

Pinus Sibirica Seed Oil (WH)-  olej z nasion pinii syberyjskiej, olej cedrowy. Jest silnym środkiem antyseptycznym, stymuluje układ krwionośny i limfatyczny. Stosowany przy skórze tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej, trądzikowej, źle ukrwionej i przy cellulicie. Pomocny także przy tłustych włosach, łupieżu. Na skórę działa ściągająco i bakteriobójczo.

Ma wiele zastosowań w aromaterapii i jest całkowicie bezpieczny w użyciu. Działa odświeżająco i orzeźwiająco. Stosuje się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, takich jak bronchit, grypa, kaszel, zaziębienie, astma. Ma działanie wykrztuśne, antyseptyczne,  antywirusowe i bakteriobójcze. Inhalacji parowe z dodatkiem Olejku sosny syberyjskiej pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych i odblokowują zatoki.

 

Hippophae Rhamnoidesamidopropyl Betaine (HR)- substancja myjąca stosowana w kosmetykach naturalnych

 

Pinus Sibirica Needle Extract (WH)- ekstrakt z nasion pinii syberyjskiej, olej cedrowy. Jest silnym środkiem antyseptycznym działa odświeżająco i orzeźwiająco.


Pineamidopropyl Betaine (PS)- substancja myjąca, emulgator.

 

Picea Obovata Needle Extract (WH)- ekstrakt z igieł świerku syberyjskiego, działa odżywczo, antyseptycznie, bakteriobójczo i grzybobójczo. Posiada działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Stosowany również jako składnik maści przeciwbólowych.

 

Abies Sibirica Needle Extract (WH) – ekstrakt z jodły syberyjskiej, nawilża, odżywia.

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Schizandra Chinensis Fruit Extract- ekstrakt z cytryńca chińskiego. Wzmacnia odporność skóry na czynniki chorobotwórcze, toksyny, zanieczyszczenia, alergeny, bakterie i wirusy, promieniowanie słoneczne. Wymiata wolne rodniki, likwiduje objawy stresu oksydacyjnego, szarawy koloryt, wągry i zwiotczenia skóry. Zapobiega zmarszczkom, poprawia jędrność i sprężystość skóry. Wykazuje działanie rozjaśniające, przeciwobrzękowe i lekko złuszczające. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, likwiduje przekrwienie i przebarwienia skóry, reguluje wydzielanie sebum, oczyszcza i zwęża pory. Przyspiesza gojenie i regenerację. Polecany w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza zmęczonej, tłustej, naczynkowej i trądzikowej, dojrzałej oraz nadwrażliwej i atopowej.

 

Linum Usitatissimum Seed Oil*- olejz nasion lnu zwyczajnego, bardzo często jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, a także wrażliwej, skłonnej do alergii. Ze względu na zawartość związków śluzowych i oleju posiada bardzo dobre właściwości nawilżające, łagodzące oraz kojące. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, chroni jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy oraz tworzy warstwę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi np. alergenami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz fitohormonów opóźnia procesy starzenia się skóry, dlatego znajdziemy go również w preparatach przeciwzmarszczkowych.

Len jest wykorzystywany w kremach i maseczkach do twarzy, peelingach i balsamach do ciała oraz mydłach. Ponadto jest składnikiem szamponów oraz odżywek przeznaczonych do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, takimi jak farbowanie, prostowanie. Len (zarówno siemię lniane jak i olej lniany) odżywia i nawilża włosy, chroni przed łamliwością a także przed wypadaniem.

Olej lniany stosowany jest w leczeniu trądzika pospolitego oraz stanach zapalnych skóry. Sprawdza się również przy łagodzeniu objawów alergii skórnej (świąd, wysypka) i atopowego zapalenia skóry oraz pomaga zregenerować łuszczący i pękający naskórek.

Siemię lniane można używać także przy łamliwości paznokci. Zawiera witaminy B i E oraz inne składniki odżywcze, które wzmacniają osłabioną płytkę paznokciową.

 

Rubus Idaeus Seed Oil*- olej z nasion maliny Rubus Idaeus, dzięki wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych nawilża, zmiękcza i ujędrnia cerę dojrzałą. Jest dobrym promotorem przejścia dla składników aktywnych - sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju, jak i tych dodanych w formułach z użyciem oleju malinowego. Reguluje gospodarkę lipidową, zapobiegając powstawaniu zaskórników.

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Rubus Chamaemorus Fruit Extract*- ekstrakt z maliny moroszki. Bogaty w witaminę C pielęgnuje i odświeża skórę oraz włosy. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wysokich i niskich temperatur, pomagając odbudować i nabrać dobrego kształtu. Jest odpowiedni dla skóry suchej i wrażliwej, ponieważ kwasy tłuszczowe zawarte w olejku z maliny moroszki nie tylko nawilżają skórę, ale także pomagają w odbudowie bariery ochronnej, jednocześnie natychmiastowo łagodząc uczucie ściągnięcia. Witamina E, fitosterole i karotenoidy opóźniają starzenie się skóry, jednocześnie chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

 

Betula Alba Juice*- sok z kory brzozy, sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej, oczyszcza i działa kojąco.

 

Vaccinium Myrtillus Seed Oil- olej z borówki czarnej. Stosowany zewnętrznie przyspiesza proces gojenia się ran i stanów zapalnych. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Zalecany jest  także przy pielęgnacji cery trądzikowej, surowiec ma bowiem także działanie bakteriobójcze, odtruwające i antyseptyczne. 

 

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

 

Dehydroacetic Acid- konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

 

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

 

Sodium Benzoate-  substancja zabezpieczająca kosmetyk przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni. Również konserwant spożywczy. Związek z grupy identyczny z naturalnym polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.

 

Limonene-  związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

 

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

 

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

 

(*) Otrzymywany z upraw ekologicznych, (WH) Organiczne ekstrakty i oleje z dziko rosnących syberyjskich roślin, (PS) Pochodna oleju z sosny syberyjskiej, (HR) Pochodna oleju z ałtaju

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

 

                                    Moja opinia

 

Był to zadziwiająco dziwny produkt, bo nie wiedziałam jak mam się do niego zabraćJ trochę przeleżał w moich zapasach kosmetycznych, ale myślę sobie dobra teraz czas na ciebie J

 

Po pierwszym wrażeniu odczarowałam ten produkt w mojej głowie. J

Nabieramy zwilżoną  gąbeczką dołączoną do produktu trochę tego mydła i nakładamy na twarz, masujemy J uwierzcie ,że dla mnie to jest bardzo przyjemne J a gąbeczka już po zwilżeniu staje się bardzo mięciutka i miła.

 

Natomiast po zmyciu twarz wydaje się dogłębnie oczyszczona, promienna, taka świeża i czysta. Nie zauważyłam żądnych podrażnień. No cud miód malina J Zapach jest dla mnie oszałamiający J słodki z nutą  cedru i wanilii - to takie zaskakujące połączenie.

 

 

Przed użyciem a zaraz po otworzeniu opakowania byłam sceptycznie nastawiona… myślę sobie… „ naprawdę? Takie gęste zbite błotko mam nakładać na twarz ? … ale jak to…”

 

A jednak było warto J

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Mydło północne stworzone jest na bazie cennych składników roślinnych, takich jak m.in.: z olejku z rokitnika zwyczajnego, oleju z sosny syberyjskiej, oleju cedrowego syberyjskiego, oleju z nasion lnu, oleju z nasion maliny, ekstraktów z jagód i pączków brzozy. Skład jest bardzo dobry, naturalny.

 

Na stronie producenta jest napisane również, że: " mydło chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza gojenie ran i stanów zapalnych oraz poprawia jędrność i elastyczność skóry "

 

Samo opakowanie jest dość tajemnicze… wszystko co jest tam napisane – to nic po polsku…

Swoją drogą wielu właścicieli sklepów nakleja informacje już przetłumaczone na polski, by konsument był poinformowany co to jest, ale ja zakupiłam w oryginalnym opakowaniu bez tego tłumaczenia ( innych nie było).

 

Duży czarny karton z pomarańczowymi napisami a w środku plastikowy  słoik również z pomarańczowymi napisami i nadrukowanymi ażurowymi listkami czy kwiatkami. Taka prostota ale myślę, że z klasą.

Jeśli chodzi o szatę graficzną to zaliczyła bym go do produktów spa J

W kartoniku jest dołączona zafoliowana czarna sztywna gąbka i mała książeczka a w której na końcu jest instrukcja użycia

Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy
Natura siberica czarne mydło oczyszczające z dalekiej północy

Po otwarciu pod nakrętką znajdziemy tak jakby wyschnięty produkt, bo tak wygląda, ale spokojnie tak on ma wyglądać. Kolor czarny tego mydła to dobrodziejstwo aktywnego węgla zawartego w tym produkcie, który jest znany ze swoich dobroczynnych właściwości.

 

Mydło trzeba zużyć po otwarciu w ciągu 12 miesięcy.

Opakowanie to 120 ml w cenie 19,90 zł.

 

Z czystym sumieniem polecam i uwierzcie naprawdę warto :)

 

1 komentarz:

  1. Widzialam go ostatnio i chyba sie skuszę i kupię ��swietnie opisane��

    OdpowiedzUsuń