sobota, 12 września 2020

Lirene eco podkład rozświetlający

Lirene eco podkład rozświetlający

Lirene eco podkład rozświetlający bogaty w naturalne składniki idealnie rozświetla cerę. Wygładza i wyrównuje jej koloryt.

MÓWIMY TAK! zdrowemu makijażowi, który pozwala Twojej skórze oddychać, naturalnym pigmentom,  mice i krzemionce oraz naturalnym kwiatowym ekstraktom o właściwościach pielęgnacyjnych.

Tuba w 90% z trzciny cukrowej, przy produkcji której zmniejsza się emisja CO2 do atmosfery. W pełni poddaje się recyklingowi, segreguj ją po zużyciu.

Lirene eco podkład rozświetlający
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

 

CI 77891 (Titanium Dioxide)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

 

C15-19 Alkane- emulgator.

 

Polyglyceryl-3 Polyricinoleate- środek powierzchniowo czynny - czynnik emulgujący. Środek zwiększający lepkość.  Posiada właściwości nawilżające. Wspiera powstanie emulsji. Stosowany w kosmetykach naturalnych.

 

Coco-Caprylate- roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

 

Lirene eco podkład rozświetlający

Caprylic/Capric Triglyceride- substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.


Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

 

Mica- mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

 

Polyglyceryl-3 Diisostearate- skuteczny emulgator do preparatów typu woda w oleju. Diizostearynian poliglicerylu-3 jest wyjątkowo delikatny dla skóry i łagodny, co czyni go idealnym w produktach przeznaczonych do wrażliwych obszarów skóry. Emulgator jest szczególnie wszechstronny podczas produkcji, nadając się zarówno do formulacji na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. Lekko żółtawa lepka ciecz o charakterystycznym zapachu kwasów tłuszczowych.

Lirene eco podkład rozświetlający

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

 

CI 77492 (Iron Oxides)- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

 

Hydrogenated Olive Oil Decyl Esters- uwodornione estry decylowe oliwy z oliwek to złożona mieszanina estrów wytwarzana w reakcji alkoholu decylowego i uwodornionej oliwy z oliwek

 

Glyceryl Behenate- substancja trudno rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, rozpuszczalna w chloroformie. Wykazuje działanie ochronne, wygładzające, lekko nawilżające i natłuszczające. W kosmetykach wykorzystywany jest głównie jako składnik zagęszczający i spoiwo poprawiające konsystencję, zwłaszcza produktów myjących, szamponów, żeli, emulsji, także past do zębów, ułatwia nakładanie produktu, daje poślizg. 


Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract- wyciąg z kwiatu wiciokrzewu przywiercień. Składnik przeciwzapalny, stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

 

Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract- wyciąg z kwiatu wiciokrzewu japońskiego. Koi, łagodzi podrażnienia, wyciąga toksyny ze skóry, napina. Ma właściwości lecznicze.

 

Glycine Soja (Soybean) Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.


Rosa Damascena Flower Oil- ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej, substancja działa na skórę gojąco, łagodząco, nawilżająco i antyseptycznie, polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, reguluje krążenie i wzmacnia naczynka.

 

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

 

Synthetic Fluorphlogopite- sztuczna mica stosowana jako wypełniacz, stosowana w kosmetykach kolorowych

 

Magnesium Sulfate- siarczan magnezu, powszechnie znany jako sól Epsom, jest minerałem. Działa poprzez zastąpienie magnezu w ciele i zwiększenie wody w jelitach.Substancja o szerokim spektrum zastosowania, przede wszystkim działa odkażająco i oczyszczająco, odmładza, relaksuje, usuwa obrzęki i oznaki zmęczenia. Działa również przeciwzapalnie, antygrzybicznie. W kosmetykach stosowany m.in. w szamponach przeciwłupieżowych, i peelingach, pochłania nadmierne sebum i oczyszcza.

 

Sodium Chloride- chlorek sodu. Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

 

Disteardimonium Hectorite- zagęstnik, wpływa na konsystencję i lepkość kosmetyku, pełni funkcję stabilizatora emulsji.

 

Sodium Myristoyl Glutamate - mirystyloglutaminian sodu, substancja stwarzająca konsystencję kosmetyków.

 

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

 

Aluminum Hydroxide- wodorotlenek glinu, znany również jako uwodniony tlenek glinu, jest formą aluminium stosowaną jako barwnik. Ma właściwości pochłaniające serum i ściągające pory.

 

Tin Oxide- tlenek cynku II, perłowy pigment mineralny. Występuje naturalnie w minerałach. Zwiększa krycie kosmetyku i jego możliwości aplikacyjne.

 

Tocopherol- witamina E, konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.


Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Flower Extract- ekstrakt z kwiatu pomarańczy, substancja o bardzo szerokich właściwościach wykorzystywanych w kosmetyce. Polecany dla cery ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem. Spowalnia procesy starzenia się i z przedwczesnymi zmarszczkami. W składzie znajdziemy duże stężenia peptydów, flawonoidów, witamin i minerałów oraz kwasy AHA i olejki eteryczne. Pomarańcza stymuluje regenerację komórek oraz syntezę kolagenu, wzmacnia i chroni kruche naczynka, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Nawilża oraz rozjaśnia cerę.

 

Jasminum Officinale (Jasmine) Flower Extract- ekstrakt z kwiatów jaśminu, ceniony od wieków afrodyzjak. Pochodzi z Azji, gdzie zdobił cesarskie ogrody. Jego nazwa wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent, dar od boga. Jaśmin ceniony jest ze względu na swój cudowny zapach i właściwości aromaterapeutyczne. W wielu kulturach ma także znaczenie symboliczne. W Indonezji towarzyszy często w ceremonii zaślubin,  symbolizując czystość i wieczną miłość. Aromat jaśminu działa odprężająco i relaksująco. Wpływa korzystnie nie tylko na stan ducha, ale również na skórę, stąd jego cenne właściwości coraz częściej wykorzystywane są w kosmetyce do produkcji olejków do masażu, mydeł, żeli pod prysznic oraz kremów. 

Jaśmin łagodzi wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia. Działa nawilżająco, przeciwzapalnie i kojąco.

Przywraca skórze jedwabistą miękkość i gładkość. Przyspiesza odnowę komórkową i chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Uszczelnia barierę hydro-lipidową naskórka i przeciwdziała utracie nawilżenia. Przywraca poszarzałej, zmęczonej cerze blask i promienny wygląd.

Jaśminowe kosmetyki polecane są do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Jaśmin wykazuje także właściwości przeciwbólowe i rozluźniające. 

 

Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract- olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Paeonia Officinalis Flower Extract- ekstrakt z piwonii lekarskiej. Stosowana zewnętrznie łagodzi atopowe zapalenie skóry oraz bóle reumatyczne.

 

Prunus Serrulata Flower Extract- ekstrakt z kwiatów wiśni japońskiej, nawilża, wygładza. Kwiat wiśni to symbol naturalnego piękna, delikatności oraz subtelności. Wywodzi się z Japonii, gdzie nazywany jest Sakura. Wielu mieszkańców tego kraju postrzega go również jako odzwierciedlenie miłości. Wyciąg z tej rośliny ma niezwykłe właściwości pielęgnacyjne.

 

Sambucus Nigra Flower Extract- ekstrakt z kwiatów z czarnego bzu, substancja ta jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne, oczyszczające, a także ściągające i antybakteryjne. Ponadto stanowi niezwykle wartościowy dodatek do kremów i emulsji przeciwstarzeniowych oraz z przeznaczeniem dla cery naczynkowej i wrażliwej. Bardzo dobrze sprawdza się w preparatach anycelulitowych oraz balsamach do ciała.

Lirene eco podkład rozświetlający

Phenoxyethanol-  składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

 

Parfum (Fragrance) - zapach

 

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

 

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

 

CI 77491 (Iron Oxides)- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

 

CI 77499 (Iron Oxides)- czarny barwnik, magnetyk.


                            Moja opinia

Dawno nie kupowałam i nie testowałam podkładów drogeryjnych. Dwa lata minęło na pewno J. I właśnie z tego powodu bardzo się cieszę J , bo pamiętam dawne czasy kiedy nakupowałam drogeryjnych badziew, którymi raz się malowałam raz nie i leżakowały na półce nie wiadomo po co. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co jest w składzie kosmetyków…

 

Teraz wybieram świadomie, zawsze przed zakupem każdego kosmetyku dokładnie sprawdzam skład. Udzieliło mi się to również podczas zakupów spożywczych J Oj wiele się zmieniło od tamtych czasów i są to bardzo dobre zmiany J

 

Wracając do podkładu… hmmm wybrałam go ze względu na skład J. Jedyny składnik który mi nie odpowiada to phenoxyethanol- konserwant. Podkład ma 98% składników pochodzenia naturalnego. Posiada dużo ekstraktów m.in. jaśmin peonia •  japońska wiśnia lawenda róża czarny bez pomarańcza. Są też roślinne emolienty i emulgatory.


Z kosmetykami Lirene jakoś zawsze nie było mi po drodze i chyba nie mam z tej firmy żadnego produktu.

 

Ostatnio miałam większe wyjście i musiałam na szybko kupić coś stacjonarnie i z nieba spadł mi ten eco podkład rozświetlający.

Występuje w 5 odcieniach:

Lirene eco podkład rozświetlający

Wybrałam 310 Wanilia, bo wydawał mi się najbardziej odpowiedni dla mojej jasnej karnacji. (cóż w lato się nie opaliłam zbyt mocno).


Testowałam go przez dwa tygodnie po kilka godzin dziennie. Nakładałam gąbeczką, bądź wklepywałam palcami. Pierwsze wrażenia były miłe, a po dwóch tygodniach już wiedziałam, że się polubiliśmy.


Chciałabym dodać , że moja cera jest mieszana i miejscami przesuszona, czasami przy nosie jest ciężko mam problem, bo suche skórki najczęściej widać a tutaj wyszło cudownie J.

Lirene eco podkład rozświetlający

Kiedyś używając takich podkładów zawsze kończyło się to jak mieszanka wybuchowa, bo nie wyglądało to dobrze na mojej buzi ale zaryzykowałam J

 

Podkład dość szybko się rozprowadza i nie klei. Rozświetlenie jest spore jak dla mnie, ale taki efekt glow mi odpowiada. Konsystencja jest gęstsza i nieco szybciej zastyga na twarzy, ale jednocześnie dobrze się wtapia w skórę. Koloryt jest wyrównany.

 

Całkiem ładnie kryje moje niedoskonałości J

 

Jestem zadowolona z tego podkładu i jest moim małym odkryciem i zaskoczeniem  : ) Zapach delikatny, subtelny, kwiatowy prawie niewyczuwalny J

 

Lirene??? A jednak Tak J Jestem pozytywnie zaskoczona J

 

Dostępny w drogeriach Rossmann Natura i Hebe.

Cena to 29,90 za pojemność 30 ml.

 

Opakowanie wykonane jest z trzciny cukrowej. Na dodatek Lirene wyprodukowało całą serię kosmetyków Natura do twarzy i ciała. Opakowania są przyjazne środowisku, bez celofanu J produkty Cruelty-free czyli nie testowane na zwierzętach, posiadają certyfikat Ecocert, od 95% do 100 % składniki naturalne.

Na stronie jest dostępny eko poradnik zachęcam do przeczytania.

 

 Jestem ciekawa tych pozostałych kosmetyków ale pielęgnacyjnych J Polecam

1 komentarz:

  1. Na takie kosmetyki od Lirene czekałam :) teraz patrzę, że jest cała seria Lirene Natura. Dziękuję bardzo za analizę składu, teraz wiem,że mogę kupić tę serię też i sobie!

    OdpowiedzUsuń