niedziela, 4 października 2020

Vianek normalizujący tonik do twarzy

Vianek normalizujący tonik do twarzy

Vianek normalizujący tonik do twarzy łagodny o niskim ph (3.0) przeznaczony do codziennej pielęgnacji cery przetłuszczającej się i problematycznej. Ekstrakt ze skrzypu polnego, bogaty w krzemionkę, normalizuje wydzielanie sebum oraz przyspiesza regenerację zmian skórnych, natomiast ekstrakt z aloesu nawilża i łagodzi. Kwas AHA jabłkowy ogranicza powstawanie zaskórników i zmniejsza nadmierne rogowacenie. Dodatek olejku miętowego przyjemnie odświeża skórę i przywraca jej równowagę.

Vianek normalizujący tonik do twarzy

                                                  Analiza składu:

 

Aqua- woda

 

Propanediol- naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

 

Equisetum Arvense Leaf Extract- ekstrakt z liści skrzypu polnego.

Łodygi skrzypu polnego to bogate źródło minerałów, zwłaszcza krzemu (5–10%). Dodatkowo znajdujemy tutaj również sole potasu, wapnia, fosforu i niewielkie ilości manganu. Skrzyp zawiera również flawonoidy, śladowe ilości alkaloidów, taniny, fitosterole, kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy), kwasy krzemowe, kwas benzoesowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, witamina C, żywice, lignany.

Właściwości:

-wzmacnia kruche paznokcie
- wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów
- uszczelnia kruche naczynka krwionośne
- ujędrnia skórę
- poprawia elastyczność skóry
- przyspiesza gojenie
- łagodzi zmiany zapalne
- działa antybakteryjnie
- oczyszcza skórę
- przyspiesza regenerację skóry
- odżywia skórę
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
- hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych.

Vianek normalizujący tonik do twarzy

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

 

Decyl Glucoside- łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę. Decyl Glucoside nie posiada właściwości drażniących skóry głowy i ciała, dlatego najczęściej występuje w kosmetykach ekologicznych i organicznych takich, jak mydła lub szampony naturalne oraz produktach dla wrażliwej skóry.

 

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

 

Aloe Barbadensis Leaf Extract- ekstrakt z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Vianek normalizujący tonik do twarzy

Malic Acid- kwas jabłkowy to jeden z najpopularniejszych naturalnie występujących kwasów AHA. Pozyskiwany jest on głównie z niedojrzałych owoców jabłek, winogron, borówek, jagód, żurawin, głogu, jarzębiny i rabarbaru.


Właściwości kwasu jabłkowego:

       - widocznie rozjaśnia i wygładza cerę,  skutecznie wzmaga perystaltykę jelit,

        - hamuje nadmierne rogowacenie naskórka,

        - wyraźnie zmiękcza i nawilża suchą skórę,

        - przeciwdziała tworzeniu się zaskórników,

        - pobudza wydzielanie śliny i soku jelitowego,

        - hamuje wzrost niektórych grzybów i bakterii,

        - koi i łagodzi stany zapalne mieszków włosowych,

        - regeneruje skórę i rozjaśnia plamy pigmentacyjne,

        - wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,

        - opóźnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek.

Kwas jabłkowy idealnie sprawdzi się jako wygładzający peeling, rozjaśniająca płukanka lub szampon do włosów czy łagodzące mleczko, krem przeciwzmarszczkowy lub żel regenerujący do twarzy, rąk i ciała, szminki, lakiery do włosów, a także jako płyn do jamy ustne.

 

 

Mentha Piperita Oil-  olejek z mięty pieprzowej, wpływa na dobrą kondycję skóry. Odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki ekstraktowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.

Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.

Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust. Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi - a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

 

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Vianek normalizujący tonik do twarzy

Parfum- zapach

 

Dehydroacetic Acid- konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

 

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

 

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

 

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych

 

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Vianek normalizujący tonik do twarzy

                               Moja opinia

Seria normalizująca Vianka ( ta zielona) bardzo podpasowała mojej skórze J krem, szampon do włosów, żel a teraz tonik.

 

Chociaż w ostatnim czasie nie jestem wielką fanką toników, bo rzadko ich używam a właściwie zamieniłam ich na wspaniałe hydrolaty J

 

Od czasu do czasu sięgam po tonik, ale w formie psikanej. Przelałam go do buteleczki z ciemnego szkła z atomizerem. Forma aplikacji jest dowolna psikając bezpośrednio na twarz albo na wacik i wtedy przecieram. To już jak mi się podoba a jest różnie.

Vianek normalizujący tonik do twarzy


Polecam wszystkim wypróbować taką formę.

 

Po użyciu moja mieszana i wrażliwa skóra jest delikatnie ściągnięta a najbardziej widać to pod oczami. Ten efekt znika po kilku minutach więc jest w porządku.

 

Skóra jest odświeżona, gładka i powraca do naturalnego kolorytu.

Tonik bardzo przyjemnie pachnie miętą, która jest w jego składzie.

 

Jednak wolę hydrolaty i już chyba się z nimi nie rozstanę J po zużyciu tego produktu, raczej do niego nie wrócę.

 

Opakowanie plastikowe pojemność 150 ml w cenie około 20 zł.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza