piątek, 26 października 2018

Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka


Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka

Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka zawiera naturalny ekstrakt z miodu manuka. Zawarte w nim aktywne składniki doskonale wpływają na kondycję skóry. Pochodzi z najczystszych regionów Nowej Zelandii. Nawilża skórę, odżywia i zmniejsza jej szorstkość.
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Analiza składu:
Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Butyrospermum Parkii Butter- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Ethylhexyl Stearate- emolient tłusty, emulgator nadaje konsystencję kosmetykom i poprawia właściwości aplikacyjne. Stosowany we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących natłuszczając odbudowuje barierę lipidową skóry usuniętą przez zawarty w kosmetyku silny detergent. Ma działanie zmiękczające i wygładzające skórę oraz włosy. Tworzy na nich okluzyjny film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiega odparowywaniu wilgoci.
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Isopropyl Palmitate- ciekły wosk. emolient suchy, nadaje poślizg, wspomaga wiązanie się składników w kosmetyku. Zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, tworzy film, zmiękcza, wygładza, nawilża skórę i włosy.

Paraffinum Liquidum- utwardzony olej mineralny z ropy naftowej. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

PEG-100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Propanediol- naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

Cetearyl Alcohol-  emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Helianthus Annuus Seed Oil- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Hydrogenated Vegetable Glycerides- uwodorniona mieszanka glicerydów roślinnych, która działa głównie jako środek zmiękczający i wzmacniający konsystencję kosmetyków.

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum- modyfikowana guma z drzewa tara. Składnik emulgujący i zabezpieczający przed rozwarstwianiem emulsji, działa pośrednio nawilżająco.

Caesalpinia Spinosa Gum- guma z drzewa tara. Składnik emulgujący i zabezpieczający przed rozwarstwianiem emulsji, działa pośrednio nawilżająco.

Mel Extract-  wyciąg z miodu. Posiada działanie odżywcze, nawilżające. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega zmarszczkom, wygładza, zmiękcza, pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, goi stany zapalne i regeneruje skórę, dodaje zdrowego blasku skórze i włosom. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry.

Rosmarinus Officinalis Leaf Extract- ekstrakt z liści rozmarynu.  Działa przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu, a także w pastach do zębów. 

Polyacrylamide- syntetyczny polimer. Substancja konsystencjotwórcza, zagęszczająca i wiążąca, występuje w różnych formach, np żelowych, Wygładza skórę, wypełnia zmarszczki. Tworzy na powierzchni skóry i włosów delikatny film. Stosowana w produktach utrwalających włosy, w odżywkach do paznokci, w kosmetykach do makijażu, np. w pudrach i cieniach prasowanych jako lepiszcze, w kosmetykach oczyszczających, kremach, balsamach, a w formie ziarnistej jako materiał ścierny w peelingach. W kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami sprawia, że są one wodoodporne.

C13-14 Isoparaffin- substancja pochodzenia chemicznego. ) to określenie węglowodorów, które są płynne, ponieważ posiadają w molekułach rozgałęzione łańcuchy.  Otrzymywane syntetycznie poprzez przeróbkę ropy naftowej. W kosmetykach znajduje zastosowanie jako rzadki lipid, lekko rozprowadzający się na skórze. Jest to substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość. Może powodować powstawanie zaskórników.

Laureth-7- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, trudnorozpuszczalna w wodzie. Stabilna w niskim pH. Syntetyczny polimer pochodny alkoholu laurylowego pochodzenia roślinnego, z kwasów tłuszczowych i tlenku polietylenu. Składnik konsystencjotwórczy do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość. Poprawia jakość piany i właściwości myjące kosmetyków.
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Carbomer- karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Octadecyl Di-T-Butyl-4-Hydroxyhydrocinnamate- substancja konsystencjotwórcza
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate- filtr chemiczny, rzadko spotykany, używany m.in. przez RoC (Johnson & Johnson)

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka
Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Parfum- zapach

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.

CI 16255- syntetyczna czerwień koszelinowa, stosowany w różnych kosmetykach, również w farbach do włosów
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka

                         Moja opinia
Ogólnie nie przepadam za kosmetykami które zawierają miód, nie lubię tego zapachu, drażni mnie, ale to masło naprawdę polubiłam i jest to pierwszy produkt, o zapachu miodu, którego chętnie używałam. Jest takim ciepłym otuleniem dla mojego ciała J Dzięki zawartości ekstraktu z miodu manuka, głęboko nawilża skórę, eliminując uczucie szorstkości. Zachwyca również pięknym zapachem, zamieniając codzienną pielęgnację w prawdziwą przyjemność.
Utrzymuje ciało w doskonałej kondycji, dobrze się rozprowadza i szybko wchłania. Po zastosowaniu nie czuję efektu klejenia się co mnie bardzo cieszy.
Masło świetni sprawdzi się w chłodniejsze dni ponieważ jest delikatnie tłuste więc nawilży i zregeneruje skórę po dłuższym przebywaniu na zimnym powietrzu.
Skład nie jest zachwycający a do tego bardzo długi, myślę że dla skóry bardzo wrażliwej będzie zbyt ciężki.
U mnie się sprawdził i bardzo przyjemnie się go stosowało J
Soraya foodie regenerujące masło do ciała miód manuka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz