października 26, 2018

Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon


Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon

Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon zawierający naturalny ekstrakt z melona, który w ponad 90% składa sie z wody, a zawarte w nim higroskopilne węglowodany zapobiegają utracie wody. Sorbet supernawilża skórę, dzięki czemu staje się ona miękka i wypielęgnowana.

Sposób użycia: 1-2 razy dziennie wmasuj sorbet w skórę ciała.
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon
Analiza składu:
Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Propanediol- naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

Caprylyl Methicone- emulgator. Ułatwia aplikację, sprawia, że skóra staje się delikatna i miękka w dotyku. Wygładza i wypełnia drobne zmarszczki. Efekt ten utrzymuje się czasowo. Zmniejsza lepkość kosmetyku. Stosowany w kosmetykach kolorowych.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon
Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum- modyfikowana guma z drzewa tara. Składnik emulgujący i zabezpieczający przed rozwarstwianiem emulsji, działa pośrednio nawilżająco.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Caesalpinia Spinosa Gum- frakcja z drzewa tara. Jest naturalnym polimerem, składnikiem konsystencjotwórczym oraz stabilizuje emulsje. Dodatkowo tworzy film na skórze.

Cucumis Melo Fruit Extract- ekstrakt z melona. Ukierunkowuje się jego działanie w recepturach na kremy nawilżające. Zawarte węglowodany są higroskopijne i adsorbują wodę, zapobiegające jej utracie z organizmu poprzez tworzenie wiązań wodorowych. Witaminy A i C przywracają równowagę gospodarce wodnej skóry. Redukują intensywność starzenia  a także zmiękczają skórę i dodają jej jędrności. Melon wykorzystuje się w kosmetykach takich jak: Peelingi złuszczające do ciała Żele pod prysznic Kremy nawilżające do twarzy Balsamy ujędrniające do ciała, toniki oczyszczające cerę.

Tocopherol- witamina E, konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon
PEG-12 Dimethicone/PPG-20 Crosspolymer- środek emulgujący, zwiększający lepkość.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Carbomer- karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon
Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate- nieco bezpieczniejszy filtr przeciwsłoneczny, chroni przed UVA.

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon
Parfum- zapach

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- błękit brylantowy FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych)
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon

                      Moja opinia
Już bardzo dawno temu używałam kosmetyków z firmy Soraya. Pamiętam pierwszym ich kosmetykiem był podkład matujący, którego uwielbiałam, natomiast teraz jakoś zapomniałam o tej marce, albo po prostu coś innego bardziej przyciągnęło moją uwagę J
I w pewnym momencie zauważyłam na sklepowej półce sorbety i masła z serii # foodie.
Są dostępne 3: Melon
Jagoda odżywcza galaretka do ciała kliknij tutaj
Miód manuka regenerujące masło do ciała kliknij tutaj

Supernawilżający sorbet do ciała Melon rzeczywiście nawilżył moją skórę, ale po dwukrotnym stosowaniu go w ciągu dnia. Przepięknie pachnie melonem, tak świeżo i soczyście, że chciało by się go zjeść. Szczególnie polecam go w trakcie upałów, ponieważ delikatnie ochładza skórę i nie pozostawia tłustego filmu, szybko się wchłania.
Ma konsystencję żelową, delikatnie zawiesistą J Skład nie należy do najlepszych, ale za cenę około 15 zł może być J
Opakowanie to plastikowy przezroczysty słoik o pojemności 200 ml, bardzo zgrabny i funkcjonalny. Po zużyciu tego sorbetu opakowanie wykorzystałam w celach dekoracyjnych i mam z tego niezłą przyjemność.
Soraya foodie supernawilżający sorbet do ciała melon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz