piątek, 22 czerwca 2018

Yves rocher anti age global krem pod oczy

Yves rocher anti age global krem pod oczy

Yves rocher anti age global krem pod oczy formuła kremu z gamy produktów Anti-Age Global została opracowana i stworzona w laboratoriach Yves Rocher. W trakcie badań odkryto, że rośliny mają zdolność nieustannej samoregulacji, a wyodrębnione roślinne komórki macierzyste stymulują naturalne procesy odnowy komórkowej skóry. Odkrycie to pozwoliło stworzyć kosmetyk stale poprawiający kondycję skóry wokół oczu.

Krem pod oczy Anti-Age Global zawiera aż 5 różnych składników pochodzących z roślin. Głównym elementem są komórki macierzyste wyodrębnione z jeżówki, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Ponadto w formule kremu znalazł się żeń-szeń często wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ten drogocenny składnik sprawia, że do skóry dostaje się więcej tlenu, co sprzyja procesom regeneracyjnym.
Dodatkowymi składnikami naturalnymi wzbogacającymi krem pod oczy Anti-Age Global są betaina oraz mangiferyna, które chronią przed działaniem czynników zewnętrznych i blokują rozwój wolnych rodników. Guma tara to natomiast naturalny zagęstnik pozyskiwany z nasion drzewa Caesalpinia spinosa.
Yves rocher anti age global krem pod oczy
Analiza składu:
Aqua- woda

Coco-Caprylate/ Caprate- roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Methylpropanediol - glikol organiczny, który może zwiększać przenikanie innych składników do skóry. Jest on stosowany głównie w produktach wspomagania dostarczania innych składników aktywnych, a nie jako sam aktywny składnik. Uważany jest za bezpieczny składnik i nie ma skutków ubocznych i ostrzeżeń związanych z jego używaniem.  Jednakże każdy składnik ułatwiający penetrację skóry powinien być stosowany uważnie ponieważ zwiększa wnikanie do krwi innych niebezpiecznych substancji chemicznych.  Ma niską toksyczność, powoduje niskie podrażnienie oczu i skóry i potencjalnie nie jest uczulający.

Stearyl Alcohol- alkohol stearylowy. Emolient tłusty, filmotwórczy jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. Stosowany w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów.

Ethylhexyl Stearate- emolient tłusty, emulgator nadaje konsystencję kosmetykom i poprawia właściwości aplikacyjne. Stosowany we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących natłuszczając odbudowuje barierę lipidową skóry usuniętą przez zawarty w kosmetyku silny detergent. Ma działanie zmiękczające i wygładzające skórę oraz włosy. Tworzy na nich okluzyjny film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Centaurea Cyanus Flower Water - wyciąg z kwiatów Centaurea Cyanus jest ekstraktem z kwiatów chabra, Centaureacyanus jest stosowany w dekoracjach kulinarnych, ponieważ jest to kwiat jadalny. Naturalny koloryt jest często wykorzystywany do urzekających sałatek i innych produktów. Ekstrakt z kwiatów jest stosowany w różnych naturalnych produktach do pielęgnacji skóry, głównie ze względu na właściwości przeciwzapalne. Ekstrakt z kwiatów działa ściągająco i może kondycjonować skórę. Polifenole, antocyjany i flawonoidy zawarte w ekstrakcie są dobre dla skóry i włosów. Podczas gdy ekstrakt stosowany jest w rumieńcach, podkładach, płynach do twarzy i nawilżających, balsamach do opalania, cienie do oczu i kremach, puderach do twarzy, tuszach do rzęs i różnych organicznych produktach do pielęgnacji skóry, mających na celu spowolnienie oznak starzenia, produkty nie są zbyt drogie, ponieważ ekstrakt jest dość drogi. 

Yves rocher anti age global krem pod oczyYves rocher anti age global krem pod oczy

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Arachidyl Alcohol-  alkohol arachidylowy, emolient tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sesamum Indicum Seed Oil-  olej sezamowy,  w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej sojowy Sesamum Indicum (sezamowy) i składniki pochodzące z oleju sezamowego mogą być stosowane do formułowania różnorodnych produktów, w tym środków nawilżających, szminek i innych produktów do makijażu, produktów do ochrony przeciwsłonecznej, środków do czyszczenia skóry i produktów do pielęgnacji włosów .

Sorbitan Stearate- substancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.  Ma delikatne właściwości myjące i jest wykorzystywany do tworzenia kompozycji zapachowych, jako rozpuszczalnik. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i jest dyspergatorem- rozprasza w formule składniki nierozpuszczalne, mikrogranulki, perełki, mikroperełki, pigmenty i substancje ścierające, np. w peelingach, zapobiega także ich wytrącaniu się i osadzaniu. 

Betaine - związek organiczny pochodny glicyny. Oryginalna betaina trimetyloglicyna, została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym. Ma działanie silnie nawilżające. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz  w preparatach kondycjonujących włosy.
Yves rocher anti age global krem pod oczy

Aphloia Theiformis Leaf Extract- ekstrakt z liści theiformis aphloia, ma właściwości chroniące skórę.

Behenyl Alcohol- alkohol behenylowy, tłusty emolient. W kosmetykach funkcjonuje jako natłuszczacz. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe. Zapobiega namnażaniu wirusa, działa łagodząco, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Zmniejsza owrzodzenia, przyspiesza gojenie pęcherzy.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Arachidyl Glucoside- łagodny środek powierzchniowo czynny -stosowany do oczyszczania

Escin- wyciąg z kasztanowca, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból i obrzęki. Przywraca elastyczność i napięcie naczyń krwionośnych.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Acrylates/ C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer- poliakrylan. Zagęstnik, nadający nadający k osmetykom odpowiednią konsystencję. Przedłuża trwałość kosmetyku i zwiększa jego lepkość. Kondycjonuje włosy – wygładza je, zmiękcza, utrwala fryzurę. Substancja filmotwórcza. Nawilża skórę i włosy, nadaje połysk. 

Caesalpinia Spinosa Gum-  modyfikowana guma z drzewa tara. Składnik emulgujący i zabezpieczający przed rozwarstwianiem emulsji, działa pośrednio nawilżająco.

Caffeine - kofeina. Ma właściwości drenujące, pobudza mikrokrążenie skórne, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, zmniejsza obrzęki, spotykana w kremach pod oczy, antycellulitowych oraz kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Badania wskazują, że kofeina w kosmetykach do włosów spowalnia łysienie.
Yves rocher anti age global krem pod oczy
Retinyl Palmitate- ester retinolu i kwasu palmitynowego. Ma właściwości emoliencyjne. Ma działanie naprawcze, przeciwstarzeniowe, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Palmitynian retionolu zwany proretinolem jest jedną z form retinolu (witaminy A), najsłabszą w działaniu biologicznym, ale za to najbardziej bezpieczną w stosowaniu, powodującą najmniej podrażnień. Palmitynian retinolu wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Sam retinol jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła, więc jest trudny do wprowadzania do kosmetyków. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. W skórze ulega przekształceniom z wydzieleniem retinolu - podstawowej formy witaminy A. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.
Yves rocher anti age global krem pod oczy
Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Tocopheryl Aceate - pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Tetrasodium Edta- sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Echinacea Angustifolia Meristem Cell Culture- przyspieszenie syntezy kolagenu, uelastycznianie skóry, przyspiesza nawilżanie

Maltodextrin - mieszanina białego proszku rozpuszczalna w wodzie, poprawia konsystencje w kosmetykach. Ma właściwości odżywiające, wygładzające i filmotwórcze. Służy również jako absorbent pochłaniania wilgoci.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.
Yves rocher anti age global krem pod oczy

Methylsilanol Carboxymethyl Theophylline Alginate- emulgator, wygładza skórę i włosy. Pochłania nadmiar sebum i ułatwia aplikacje kosmetyku.

Panax Ginseng Root Extract- wyciąg z żeńszenia. W kosmetykach stosowany jest ze względu na działanie silnie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie skóry, znajduje się w wielu kosmetykach przeciwzmarszczkowych i odmładzających, także luksusowych. Wykazuje również działanie wyszczuplające i antycellulitowe, aktywuje rozkład tłuszczy, hamuje syntezę kwasów tłuszczowych. Ma wiele innych właściwości np. w szamponach działanie: wzmacniające, rewitalizujące, dotleniające, regenerujące, poprawiające ukrwienie i odporność skóry. Wzmacnia cebulki włosów i pobudza je do wzrostu, odbudowuje uszkodzone włosy. 

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Potasium Sorbate-  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.
Yves rocher anti age global krem pod oczy
Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. 

CI 77163- tlenochlorek bizmutu, biały barwnik. Rozjaśnia i nadaje perłowy pigment kosmetykom. Poprawia aplikację kosmetyku przez to, że jest jedwabiście gładki. 

                                                                    Moja opinia
Krem dostałam w prezencie do zamówienia, sama raczej nie zdecydowała bym się go kupić, ponieważ cena 115 zł w moim budżecie to sporo... dlatego cieszę się, że nie był on moim produktem docelowym w zamówieniu. Konsystencja kremu jest dość treściwa, ale nie tłusta, bogata i jedwabista idealna dla mnie. Dobrze się wchłania nie zostawia tłustej otoczki, nawilża i lekko napina skórę. Idealnie współgra z korektorem, także nadaje się pod makijaż. Nie powoduje podrażnień i szczypania oczu. Opakowanie ma 15 ml i jest to dobrze zrobiona tubka z dość nietypowym zakończeniem dzięki któremu możemy wykonać masaż okolić oczu. Bardzo łatwo się go aplikuje. Niestety ta cena zwala mnie z nóg, dlatego chętnie widziałabym go w promocji bądź w prezencie do zamówienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz