piątek, 1 czerwca 2018

Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący

Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący

Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący od bardzo dawna ceniono za jego lecznicze i pielęgnacyjne właściwości. Do dzisiaj propolis polecany jest w chorobach a także pomaga przywrócić witalność, piękno i młodość. Syberyjska zielarka Agafia Jermakowa często stosowała propolis do przygotowania szamponów. Babcia Agafia radziła:

„Jeżeli Twoje włosy są słabe i matowe weź propolis brzozowy ze słonecznych łąk i pól, dodaj go do wyciągu z kotków brzozowych, do miodu lipowego a potem opłukaj włosy aby były piękne i mocne”

W produkcji tradycyjnego syberyjskiego balsamu nr 2 na brzozowym propolisie kosmetolodzy firmy Pervoe Reshenie uzupełnili przepis babci Agafii organicznym ekstraktem z pokrzywy, olejami z żeń-szenia i wrzosu aby regeneracja włosów była jeszcze bardziej intensywna i efektywna. Balsam na brzozowym propolisie regeneruje zniszczone włosy i poprawia stan skóry głowy. Jest przeznaczony do pielęgnacji słabych i zniszczonych włosów z tendencją do wypadania. Nadaje się do codziennego użycia. Nie zawiera SLS, parabenów i silikonów

Sposób użycia: Nanieść balsam na wilgotne, umyte włosy, rozprowadzić na całej ich długości, pozostawić na 1-2 minuty, dokładnie spłukać. Do codziennego stosowania.
Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący

Analiza składu:
Aqua- woda

Cetearyl Alcohol - emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Cetrimonium Chloride-  konserwant lekko emulgujący, działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- antystatyk, tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy, ułatwia rozczesywanie.

Amodimethicone- dość lekki silikon o właściwościach antystatycznych i ochronnych. W przemysle kosmetycznym głównie wykorzystywany do produkcji kosmetyków do stylizacji włosów, takich jak pianka, fluid lub ochronne serum do włosów. Amodimethicone jest również częstym dodatkiem w odżywkach do włosów. Jest to gatunek przyjaznych włosom silikonów, usuwanych  za pomocą delikatnego szamponu. Silikon ten chroni włosy zarówno przed mrozem, jak i nadmiernym promieniowaniem słonecznym.  Zapobiega nadmiernemu elektryzowaniu się i puszeniu włosów. Amodimethicone występuje też w bazach wygładzających buzię i kremach do twarzy. Nie zatyka porów i nie powoduje powstawania zaskórników.

Dimethicon-  jest stosowany do leczenia, kontroli, zapobiegania i poprawy następujących chorób, stanów i objawów, np., suchej spierzchniętej skóry.
Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący
Propolis Extract*- propolis, zwany też kitem pszczelim, to nic innego jak substancja żywiczna, bogata w biologicznie czynne związki chemiczne, jak: flawonoidy, żywice, olejki eteryczne, związki fenolowe, biopierwiastki (miedź, mangan, magnez, cynk), witaminy (z grupy B, E, H, P), białka pochodzenia roślinnego oraz substancje lipidowo-woskowe. Propolis już dawno stosowano w starożytności przez persów i Greków. Arystoteles opatrywał rany maścią propolisową i leczył rożne dolegliwości skórne.

Zastosowanie propolisu w chorobach skórnych:
·         grzybica
czyraki
egzema
łuszczyca
trudno gojące się rany (szczególnie po zabiegach chirurgicznych okolic odbytu, operacjach położniczych)
trądzik
oparzenia i odmrożenia
żylakowe owrzodzenia podudzi
odleżyny

Urtica Dioica Extract*- ekstrakt z liści pokrzywy, wykazuje działanie antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry i zmniejsza nadmierny łojotok, poprawia mikrokrążenie. Ma znaczenie w pielęgnacji szczególnie cery trądzikowej, ale także w przypadku włosów przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem.

Betula Alba Leaf Extract* - wyciąg z liści kory brzozy,  naturalny ekstrakt z kory brzozowej, bogaty w kwas oleanowy, kwasy fenolowe, takie jak chlorogenowy i kawowy oraz w skondensowane katechiny. Pozyskiwana jest z zewnętrznej białej warstwy kory, która zawiera jej znaczne ilości, głownie w okresie wiosennym. Substancja jest nietoksyczna i w pełni bezpieczna dla zdrowia. Wykazuje wysoką skuteczność zarówno w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji ciała, jak i produktach farmaceutycznych.

·        Właściwości betuliny:

  1. silne działanie przeciwutleniające, chroniące komórki skóry przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz czynnikami odpowiedzialnymi za starzenie się skóry i organizmu,
  2. działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu odpornościowego,
  3. zmniejsza zmiany skórne oraz koi świąd i obrzęki, wywołane atopowym zapaleniem skóry lub łuszczycą,
  4. działa przeciwwirusowo, wykazuje pozytywne efekty w zapobieganiu wirusom opryszczki i grypy. Trwają obecnie badania nad wpływem betuliny na wirusy HPV, HIV, EMCV i VSV oraz zapalenia wątroby typu A i C,
  5. posiada skuteczne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  6. nie posiada właściwości immunotoksycznych, co sprawia, że działa antyalergicznie. Kosmetyki naturalne z betuliną mogą być bezpiecznie stosowane przez alergików. Wykazuje także działanie będące w stanie zahamować anafilaksję,
  7. zapobiega zaburzeniom dystrybucji melaniny w skórze i pojawianiu się niebezpiecznych zmian barwnikowych,
  8. chroni skórę przed utratą sprężystości, elastyczności i powstawaniem cellulitu, głównie dzięki istotnej poprawie zdolności organizmu, do tworzenia elastyny i kolagenu,
  9. działa żółciotwórczo i żółciopędnie, przez co znajduje zastosowanie w leczeniu zmian zapalnych układu pokarmowego,
  10. wzmacnia cebulki włosów i stymuluje ich wzrost.

Helianthus Annuus Seed Oil* - olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Melilotus Officinalis Water* - nostrzyk żółty,  woda ta ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Zawiera flawonoidy, kumaryny, garbniki, dwukumarol (pochodna kumaryny), który obniża krzepliwość krwi.
Posiada właściwości przeciwrodnikowe, pomaga zwalczać uczucie ciężkich, opuchniętych i zmęczonych nóg.  Zawiera witaminy korzystne dla skóry, oczyszcza, rozjaśnia drobne przebarwienia skórne.

Plumonaria Officinalis Extract- ekstrakt z miodunki plamistej. Wzmacnia cebulki włosowe.

Pelargonium Graveolens Oil - olejek z kwiatów pelargonii pachnącej.  Wspomaga krążenie krwi, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, a także reguluje gospodarkę wodno-tłuszczową, co zapobiega powstawaniu cellulitu. Ponadto wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyseptyczne, dlatego olejek stosowany jest w preparatach do cer tłustych i trądzikowych, a także w preparatach przeciwłupieżowych.
Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący
Ocimum Basilicum Oil- olejek bazyliowy, jest dobrym źródłem witaminy A, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści zdrowotne jakie może on przynieść. Bazylia ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i stanowi cenny składnik wielu azjatyckich kosmetyków naturalnych.
Olej z bazylii jest skuteczny w leczeniu infekcji związanych z ranami, zakażeń skóry oraz pęcherza, do czego przyczyniają się jego właściwości antybakteryjne. Pomaga również w przypadku infekcji wirusowych, które atakują organizm, również poprzez zranienia.
Olej bazyliowy skutecznie łagodzi swędzenie, będące wynikiem ukąszeń oraz użądleń pszczół, rozmaitych owadów, a nawet węży. W tym celu można wykorzystać mieszankę z olejem bazowym, takim jak olejek migdałowy lub olej kokosowy.
Pomaga również w nadmiernym poceniu, zwłaszcza stóp, spowalnia odrastanie włosków na ciele.
Ponadto ma właściwości tonizujące, rewitalizujące, antyseptyczne i przeciwalergiczne. Stosowany w produktach przeciwtrądzikowych, dla skóry dojrzałej, do higieny jamy ustnej. 

Ceteareth-20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.     

Trideceth-12 - emulgator, substancja myjąca

Pinus Sibrica Needle Extract- ekstrakt igieł sosny syberyjskiej, jest silnym środkiem antyseptycznym, stymuluje układ krwionośny i limfatyczny. Stosowany przy skórze tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej, trądzikowej, źle ukrwionej i przy cellulicie. Pomocny także przy tłustych włosach, łupieżu. Na skórę działa ściągająco i bakteriobójczo.

Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący
Pinus Sibrica Seed Oil- olej nasion sosny syberyjskiej. Otrzymuje się go z drewna jałowca wirgińskiego, zwanego także cedrem wirgińskim, ale również z drewna cedru atlaskiego lub z liści żywotnika zachodniego.  Cenne właściwości olejku wykorzystuje się nie tylko w medycynie ale również w kosmetyce. Olejek eteryczny stosowany jest do leczenia trądziku, oparzeń oraz ran. Jako składnik szamponu do włosów skutecznie zmniejsza łupież hamuje wypadanie włosów oraz  przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów.  Olejek ma korzystny wpływ na układ nerwowy – przynosi ulgę w stresie i stanach lękowych. Olejek cedrowy stosuje się również w leczeniu dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli czy kaszlu. Z kolei masaż olejkiem szybko i skutecznie usunie ból głowy i wszelkiego rodzaju bóle mięśniowe oraz reumatyczne. Działanie olejku wspomaga również redukcję cellulitu. 
Wspaniale pielęgnuje włosy, szczególnie z tendencją do przetłuszczania, eliminuje łupież oraz wzmacnia włosy, dzięki czemu sprawia, że stają się grubsze i przeciwdziała ich łamliwości.
Warto sięgnąć po olejek cedrowy w przypadku problemu z łamliwymi paznokciami — nie tylko odżywi je, wzmocni, ale także pozytywnie wpłynie na ich kondycję.
Doskonale pielęgnuje jamę ustną, wzmacnia dziąsła i likwiduje bóle zębów. Łagodzi bóle stawów, mięśni oraz bóle reumatyczne. Eliminuje stan zapalny skóry, a dzięki temu ogranicza jej łuszczenie się oraz zmniejsza zaczerwienienia.
Producenci kosmetyków używają olejku cedrowego w ziołowych kremach antyseptycznych, mydłach, kosmetykach organicznych i naturalnych oraz preparatach do pielęgnacji włosów i ciała. Stanowi on także składnik dezynfekujący w wodach i kremach po goleniu.

Pinus Sibrica Seed Oil Polyglyceryl-6 Esters- ekstrakt z igieł pinii syberyjskiej wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze oraz antyseptyczne. Zwalcza pospolite zmiany skórne.

Xanthan Gum-  guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Citric Acid-  kwas cytrynowy, naturalny konserwant. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Parfum -zapach
Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący

Methylchloroisothiazolinone- syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Amyl Cinnamal- substancja zapachowa

Linalool - komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

CI 15985-  barwnik,  żółcień pomarańczowy

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

CI 14720- barwnik, klasyfikowany chemicznie jako kolor monoazo

* składnik pochodzenia organicznego
                       
                               Moja opinia
Wszystkie produkty Babuszki Agafii które miałam do tej pory były dla mnie czymś nowym zaskakującym i bardzo je lubię, z tym balsamem nie było inaczej. Produkt do codziennego stosowania jest bardzo udany. Balsam hmmm myślałam, że będzie to konsystencja obciążająca moje włosy, ale to dość lekki produkt. Zaskoczeniem było dla mnie to, że tak porządnie wygładza moje włosy! ( które są wysokoporowate) J Jestem zachwycona a do tego nie powoduje szybszego przetłuszczania, szczególnie u nasady włosów. Z tej serii miałam również balsam na kwiatowym propolisie, ale nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten w wersji brzozowej. Konsystencja jest lekko zielonkawa, trochę kremowo-glutkowa, śliska, ale dobrze się rozprowadza na włosach. Zapachprzepiękny i utrzymuje się dość długo na włosach. Skład to olejki i ekstrakty m.in.: propolis, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt z miodunki plamistej, olejek cedrowy, ekstrakt igieł  pinii syberyjskiej…
Balsam jest w bardzo charakterystycznej czarnej butli8 o pojemności  550 ml, a zamykanie to pstryczek typu press. Butelka wygląda elegancko i nieszablonowo. Regularnie do niego wracam i serdecznie polecam.
Babuszka agafii tradycyjny syberyjski balsam odżywczy do włosów nr 2 brzozowy propolis regenerujący

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz