piątek, 8 czerwca 2018

Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty


Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty

Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty to lekka emulsja nawilżająca z wykorzystaniem EKO-certyfikowanych surowców, bez kompozycji zapachowej. Wyraźnie wzmacnia barierę naskórkową. Obkurcza i uszczelnia ścianki naczynek krwionośnych. Działa rozjaśniająco na naskórek i zapobiega zmianom grudkowo-krostkowym.

1% trokserutyna, czysta escyna wyizolowana z nasion kasztanowca, kompleks proteinowo-cynkowy, alantoina, modyfikowana skrobia, prowitamina B5, fotostabilne filtryUVA/UVB. Preparat hypoalergiczny przebadany dermatologicznie. Preparat dostępny wyłącznie w aptekach.

Sposób użycia:  Krem nanieść na skórę twarzy, szyi i dekoltu, delikatnie wklepać. Polecany dla młodzieży (12+) i dorosłych.

PREPARAT TESTOWANY DERMATOLOGICZNIE I ALERGOLOGICZNIE
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty
Analiza składu: 
Aqua (Water)- woda

Octocrylene- stabilny chemicznie i odporny filtr. Stosowany w kosmetykach przeciwsłonecznych, działa ochronnie na skórę. Jest to jedyny filtr chemiczny dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Octyldodecanol- alkohol tłuszczowy, lekki emolient substancja natłuszczająca, o działaniu nawilżającym i wygładzającym, produkowana z naturalnych tłuszczy, olejów lub wosków, poprzez redukcję kwasów tłuszczowych.
Emulgator i solubilizator, tworzy warstwę okluzyjną na skórze, ograniczającą TEWL (przeznaskórkową utratę wody), nawilżając naskórek.
Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.
Ułatwia zmieszanie i połączenie się składników emulsji, , stabilizuje ją, zapobiegając rozwarstwianiu się fazy wodnej i tłuszczowej.  
Oprócz tych funkcji poprawiających komfort stosowania naszego kosmetyku, zwiększymy także skuteczność pielęgnacyjną naszego kosmetyku.
Octyldodecanol ma potwierdzony, w pełni bezpieczny profil kosmetyczny.
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty 
Cetearyl Ethylhexanoate - ester alkoholu cetylostearylowego i kwasu octowego. Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje elastyczność powierzchniom, ułatwia aplikację kosmetyków dając poślizg. Stosowany także w sztyftach kosmetycznych, np pomadkach, aby zapobiec ich kruszeniu oraz w balsamach i kremach ochronnych, np do opalania

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Aluminum Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Butyl Methoxydibenzoylmethane- iltr UV, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Dopuszczalne 5 % tego składnika w danym kosmetyku (według norm Komisji Europejskiej).

Cetearyl Glucoside*- substancja łagodna dla skóry Powstaje w wyniku kondensacji alkoholu cetearylowego (kwasu tłuszczowego) z glukozą. Może być naturalnie otrzymywany (z oleju kokosowego / kukurydzianego) lub chemicznie syntetyzowany.
Emulgator stosowany w preparatach olej w wodzie. Pomaga skórze i włosom zachować wilgoć i daje aksamitny dotyk. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak: krem ​​nawilżający na twarz, krem ​​przeciwsłoneczny, zabieg przeciwzmarszczkowy, krem ​​pod oczy, podkład, odżywka, balsam ujędrniający, krem ​​do rąk i środek do mycia twarzy.

Cetearyl Alcohol*-  emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Dimethicone - silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Hydrogenated Coco-Glycerides*-  pełni funkcję emolientu. Nawilża, zmiękcza, wygładza. Tworzy film (warstwę okluzyjną), który zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Może działać komedogennie. Stosowany jako zagęszczacz w szminkach i sztyftach.
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty
Elaeis Guineensis (Palm) Oli* - olej palmowy. Wytwór tłoczony z owoców i nasion palmy.  Jest bogata w składniki odżywcze, między innymi: beta karoten, witamina E, witamina A, karetonoidy, koenzym Q10, flawonoidy. W składzie oleju palmowego znajdują się kwasy nasycone i nienasycone, które występują w proporcji 1:1. Są to między innymi: kwas mistynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Olej palmowy posiada tokotrienole, które są składnikiem witaminy E.  To bardzo rzadko spotykana w roślinach forma witaminy E.  Jest ona skuteczniejsza niż znane powszechnie tokoferole. Dlatego taki rodzaj witaminy E jest składnikiem wielu kremów przeciwdziałających starzeniu się skóry. Witamina E bowiem stanowi o zapobieganiu utleniania się wolnych rodników, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Stosowanie kosmetyków z tokotrienolami hamuje procesy starzenia poprzez, między innymi, opóźnianie momentu pojawiania się zmarszczek. Używanie takich kosmetyków daje komfort związany z uczuciem dogłębnego nawilżenia i wygładzenia.

Glyceryl Stearate Citrate - cytrynian stearynianu gliceryny.  Emulgator o jakości spożywczej,  wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz roślinnego kwasu stearynowego. Emulgator pochodzenia roślinnego (naturalnego) do tworzenia formulacji typu O/W, nie zawiera PEG.  Stosowany jest także jako środek zapachowy oraz środek zmiękczający skórę, pomaga włosom i skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia. Pełni także funkcję stabilizatora.

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol-  absorber światła ultrafioletowego; FILTR UV. Niewiele badań dotyczy tej substancji chemicznej. Jest fotostabilny i nie wchłania się przez skórę.

Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer- polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Isohexadecane- substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Polysorbate 8 -  niejonowy emulgator otrzymywany przez działanie tlenkiem etylenu na estry sorbitanu. W kombinacji z emulgatorami o niskim HLB (np. Lecytyną HLB 4) służy do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W.
Jest biozgodny, biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe
Stosowany jest ponadto jako łagodny detergent w olejkach myjących, środek zwilżający, stabilizator i solubilizator olejków eterycznych.

Troxerutin-  jest półsyntetyczną pochodną rutyny (rutyna, inaczej rutozyd, to związek naturalnie występujący w wielu roślinach). Trokserutyna należy do grupy związków zwanych okserutynami, będących hydroksyetylowymi pochodnymi rutyny. Pochodne te są lepiej rozpuszczalne i łatwiej przyswajalne niż rutyna. Trokserutyna wykazuje działanie ochronne na naczynia żylne. Zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, działa przeciwobrzękowo i przeciwwysiękowo. Poprawia elastyczność i stan napięcia ścian naczyń żylnych, zmniejsza zastój żylny w kończynach dolnych. Poprawia przepływ krwi i limfy. Trokserutyna jest także antyoksydantem, tzn. wykazuje działanie przeciwutleniające (ogranicza szkodliwy wpływ wolnych rodników oraz utlenianie witaminy C przedłużając jej działanie).

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Saccharomyces/Zinc Ferment- ferment,  jest ekstraktem z produktu fermentacji sacharomyces w obecności jonów cynku.

Escin- wyciąg z kasztanowca, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból i obrzęki. Przywraca elastyczność i napięcie naczyń krwionośnych.
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty
Sodium Polyacrylate - składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

PEG-8- polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w  wodzie. W kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. 

Ascorbyl Palmitate-  palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Ascorbic Acid- witamina C (kwas askorbinowy) - szybko się utlenia i nie ma możliwości wnikania w lipidowe struktury warstwy rogowej naskórka, a tym bardziej na syntezę kolagenu w skórze właściwej. Dlatego aby witamina C mogła głęboko wnikać w skórę opracowano specjalną technologię polegającą na zamknięciu jej w liposomach.To jeden z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, bardzo istotny w pielęgnacji skóry. Jest ona doceniana za trzy główne kierunki działania na skórę. Witamina C to:
- silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną,
2 - składnik przeciwzmarszczkowy stymulujący syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem,
3 - substancja rozjaśniająca przebarwienia, pomocna w walce z melazmą, przebarwieniami potrądzikowymi i pigmentacyjnymi. Jest ona doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.
Poza tym witamina C jest odpowiednia w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie, uszczelniający naczynka, poprawiający stan bariery lipidowej skóry.
Witamina C jest to składnik polecany do zastosowania w każdym wieku, zarówno dla osób młodych w ramach prewencji przeciwzmarszczkowej, jak i osób o cerze dojrzałej jako kuracja redukująca zmarszczki.
Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, od strony chemicznej jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH i wysokim stężeniu (powyżej 20%) wykazuje również działanie złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające.

Citric Acid- kwas cytrynowy, jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Phenoxyethanol-  składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty
Propylparaben-  konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

2-Bromo-2-Nitropropane-1- syntetyczny związek organiczny, biocyd o wyraźnych właściwościach przeciwbakteryjnych stosowany jako konserwant środków kosmetycznych oraz preparaty toaletowe.

3-Diol- organiczny związek chemiczny z grupy dioli. Jest to rozpuszczalna w wodzie, zazwyczaj bezbarwna, ciecz.

Diazolidinyl Urea- (mocznik diazolidynylowy)  – przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

* - surowiec ECO-certyfikowany

                             Moja opinia
Kremu osobiście nie testowałam, ale wypróbowała go moja przyjaciółka, która ma trądzik różowaty. Jak się u niej sprawdził? Kosmetyki Ziaja u mnie się nie sprawdzają, natomiast moja przyjaciółka ma ich szeroką gamę i sobie chwali. Krem jej nie podrażnił, używała go też kilka razy pod makijaż. Dobry lekki krem, i nie powoduje rolowania podkładu.
Zdecydowanie poprawił kondycję jej cery, nawilżył. Rumieniec był zredukowany i mniej widoczny. Po wykorzystaniu  próbek kupiła produkt pełnowartościowy. Opakowanie 50 ml, cena 12 zł. Nadal go stosuje.
Niestety ja nie mogę się wypowiedzieć na temat tego krem,  bo trądziku różowatego nie posiadam a moja cera jest mieszana a krostki które czasem wyskakują to typowe zaskórniki.
Ziaja med krem redukujący podrażnienia kuracja łagodząca zmiany trądzikowe trądzik różowaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz