piątek, 1 czerwca 2018

Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe

Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe

Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe na wodzie zmrożonej o właściwościach miękkiej „deszczówki”, z dodatkiem cedrowego mleczka i olejku z róży daurskiej.  Mydło delikatnie oczyszcza skórę, pielęgnuje ją, a odpowiednio dobrane składniki dostarczają skórze witamin i pożytecznych substancji, by ta wyglądała zdrowo i długo utrzymywała nawilżenie. Dzięki temu skóra jest miękka, aksamitna i odpowiednio nawilżona. Mydło wyprodukowano na podstawie znanych syberyjskich dawnych receptur, dzięki czemu przynosi doskonałe rezultaty.

Zbiór 17 ziół syberyjskich - jasnota biała, iglica pospolita, kokoryczka wonna, malina kamionka, różeniec górski, pokrzywa, mydlnica lekarska, powojnik syberyjski, gnidosz uralski, nawłoć dahurska, rumianek, bylica mongolska, tarczyca bajkalska, oman wielki, kocanka piaskowa, różanecznik daurski, lepnica jenisejska.

Sposób użycia: nanieść niewielką ilość mydła na wilgotną skórę rąk i ciała, spienić i zmyć ciepłą wodą.

Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe
Analiza składu:

Aqua- woda

Sodium Laureth Sulfate- (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Sodium Chloride- (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Cocamide DEA- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Styrene/Acrylates Copolymer- substancja błonotwórcza stosowana głównie w produkcji lakierów do paznokci i kosmetyków do stylizacji włosów. Ma jednakże szersze zastosowanie, np. w kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami i podkładach do makijażu nadaje właściwości wodoodporne, kryjące i poprawiające przyczepność do skóry. W kontakcie z toluenem lub ksylenem tworzy żele.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Coco-Glucoside- poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Acorus Calamus Root Extract- ekstrakt korzenia tataraku, ma silne właściwości antyseptyczne,  działa nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Stosowanie go na skórę głowy działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Sprawi on iż włosy będą mniej wypadać, doda też im elastyczności i blasku. Dodatkowo jest także zalecany w przypadkach posiadania łupieżu – wystarczy płukać skórę głowy specjalnie przygotowanymi naparami. W chorobach jamy ustnej, gardła czy przy stanach zapalnych dziąseł przynosi ulgę i wspomaga leczenie. Lekki napar tatarakowy zastosowany na oczy i skórę hamuje stan zapalny i obrzęk, ściąga ropę, usprawnia krążenie krwi oraz likwiduje worki i cienie pod oczami.

Aronia Melanocarpa Extract - ekstrakt aronii czarnej jest bogatym źródłem związków o charakterze polifenoli (głównie antocyjany, proantocyjanidyny, flawonoidy, kwasy fenolowe), karotenoidów, witamin oraz biopierwiastków. Związki te są odpowiedzialne między innymi za działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, usprawniające krążenie, promieniochronne i przeciwzapalne aronii. 
Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe
Trifolium Pratense Flower Extact - ekstrakt kwiatów koniczyny łąkowej, składnik silnie przeciwzmarszczkowy, przeciwdziała utracie wiotkości, wygładza i uelastycznia. Wykorzystywany przede wszystkim w kosmetykach anti-age, liftingujących, wygładzających i ujędrniających i do skóry naczynkowej. Ponadto składnik ma właściwości łagodzące i regenerujące, a także przeciwzapalne i regulujące nadmierną pracę gruczołów łojowych, korzystne w przypadku skóry tłustej i trądzikowej.

Oxalis Tetraphylla Extract- ekstrakt z koniczyny( żelazny krzyż). Izoflawonoidy koniczyny poprawiają stan owłosienia głowy, jednocześnie redukując owłosienie w innych partiach ciała kobiet będących w okresie postmenopauzalnym. U pacjentek otrzymujących izoflawonoidy koniczyny czerwonej w dawce 80 mg przez 3 miesiące zaobserwowano zmniejszenie łamliwości oraz poprawę struktury i ogólnej kondycji włosów głowy. Poprawiło się również uwodnienie, struktura oraz ogólny stan skóry, a grubość płytki paznokciowej uległa zwiększeniu. Po stosowaniu izoflawonoidów koniczyny u pacjentek zmniejszyła się suchość spojówek i błony śluzowej nosa.
Wpływ izoflawonoidów koniczyny czerwonej na stan skóry oceniano również w badaniach u szczurów z eksperymentalnie wywołanym niedoborem estrogenów. Stwierdzono, że izoflawonoidy koniczyny spowalniają procesy starzenia się skóry, poprzez zwiększenie jej grubości oraz zawartości kolagenu.

Rhodiola Rosea Root Extract- ekstrakt różeńca górskiego. Doskonały dla zachowania młodości skóry. Stosowany zewnętrznie, jako składnik kosmetyków, ceniony jest ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, niwelujące procesy starzenia się skóry. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej. Naturalnie reguluje jej odporność, zapobiega powstawaniu reakcji alergicznych, a także chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Stymuluje regenerację skóry, wygładza, oczyszcza i dezynfekuje.

Urtica Dioica Extract- ekstrakt pokrzywy, wykazuje działanie antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry i zmniejsza nadmierny łojotok, poprawia mikrokrążenie. Ma znaczenie w pielęgnacji szczególnie cery trądzikowej, ale także w przypadku włosów przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem.

Saponaria Officinalis Root Extract*- ekstrakt z korzenia i liści mydlnicy lekarskiej. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz  chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

Hyssopus Officinalis Herb Extract- ekstrakt hyzopu lekarskiego. Świeże liście i kwiaty zwilżone wodą mogą być stosowane jako okłady łagodzące rany, siniaki, otarcia i oparzenia. Czyste ziele można kłaść bezpośrednio na skórę lub pomiędzy warstwami gazy.

Linnaea Borealis Extract- ekstrakt zimoziołu północnego, dzięki obecności flawonoidów, stymuluje wykształcenie kolagenu, odpowiadającego za sprężystość i elastyczność skóry.

Silybum Marianum Extract- ekstrakt ostropestu plamistego. Silny przeciwutleniacz. Działa nawilżająco, przeciwstarzeniowo, regeneruje skórę. Odbudowuje barierę lipidową naskórka, działa ochronnie. Stymuluje odnowę komórek skóry.
Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe
Chamomilla Recutita Flower Extract*- ekstrakt z rumianku, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny się zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne.

Artemisia Vulgaris Extract- ekstrakt bylicy pospolitej, jest wykorzystywana do oczyszczania organizmu- działa toksycznie na robaki obłe w przewodzie pokarmowym oraz moczopędnie. Dodawana do kąpieli łagodzi skutki choroby reumatycznej, a jej intensywny aromat działa relaksująco.

Cassia Alata Leaf Extract- ekstrakt strączyńca oskrzydlonego, stosowana najczęściej w kosmetykach pochodzenia rosyjskiego.

Inula Helenium Extract- ekstrakt omanu wielkiego , jest składnikiem o działaniu bakteriobójczym, łagodzącym, tonizującym, nawilżającym, ściągającym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wykazuje korzystne i lecznicze działanie w przypadku skóry łojotokowej, trądzikowej, z objawami zapalenia skóry, mieszków włosowych, łupieżu, z ŁZS, alergią, egzemą

Helichrysum Italicum Extract- ekstrakt kocanki włoskiej, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Intensywnie regeneruje i sprzyja gojeniu się ran. Stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie się nowych komórek skóry. Dzięki zawartości flawonoidów zalecany jest także w kosmetykach do pielęgnacji cery naczyniowej i trądziku różowatego. Ekstrakt z kocanki znajduje zastosowanie w formulacjach wszelkich kosmetyków mających za zadanie chronić skórę i włosy przed szkodliwymi procesami utleniania.

Aralia Elata Leaf Extract- ekstrakt aralii wysokiej, tonizuje, działa przeciwzapalnie.

Gypsophila Paniculata Root Extract- ekstrakt korzenia gipsówki wiechowatej, odblokowuje pory, sprzyja gojeniu się ran działa ściągająco i podsuszająco. Ma właściwości myjące.

Rosa Canina Fruit Oil*- olej z dzikiej róży, ma naturalne właściwości antyoksydacyjne i lekko ściągające. Olej ten wykazuje poprawę elastyczności skóry, ułatwia regenerację komórek, zwalnia procesy starzenia skóry. Nadaje się także do skóry tłustej o skłonności do trądziku.

Picea Excelsa Oil- olej świerkowy, znany od wieków z dobroczynnych właściwościach leczniczych. Charakteryzuje się orzeźwiającym, żywicznym zapachem i zawiera kamforę, limonen, kamfen, borneol oraz alfa- i beta-pinen. W kosmetyce :
·         zmniejsza potliwość stóp i ciała,
·         wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne,
·         koi stany zapalne i owrzodzenia,
·         przyspiesza regenerację skóry w przypadku otarć, ran, siniaków, oparzeń,
·         przeciwdziała wypadaniu włosów,
·         usuwa łupież.

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Pinus Sibirica Needle Extract- ekstrakt igieł sosny syberyjskiej,  jest silnym środkiem antyseptycznym, stymuluje układ krwionośny i limfatyczny. Stosowany przy skórze tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej, trądzikowej, źle ukrwionej i przy cellulicie. Pomocny także przy tłustych włosach, łupieżu. Na skórę działa ściągająco i bakteriobójczo.
Ma wiele zastosowań w aromaterapii i jest całkowicie bezpieczny w użyciu. Działa odświeżająco i orzeźwiająco. Stosuje się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, takich jak bronchit, grypa, kaszel, zaziębienie, astma. Ma działanie wykrztuśne, antyseptyczne,  antywirusowe i bakteriobójcze. Inhalacji parowe z dodatkiem Olejku sosny syberyjskiej pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych i odblokowują zatoki.
Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe

Pinus Sibrica Seed Oil- olej nasion sosny syberyjskiej. Otrzymuje się go z drewna jałowca wirgińskiego, zwanego także cedrem wirgińskim, ale również z drewna cedru atlaskiego lub z liści żywotnika zachodniego.  Cenne właściwości olejku wykorzystuje się nie tylko w medycynie ale również w kosmetyce. Olejek eteryczny stosowany jest do leczenia trądziku, oparzeń oraz ran. Jako składnik szamponu do włosów skutecznie zmniejsza łupież hamuje wypadanie włosów oraz  przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów.  Olejek ma korzystny wpływ na układ nerwowy – przynosi ulgę w stresie i stanach lękowych. Olejek cedrowy stosuje się również w leczeniu dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli czy kaszlu. Z kolei masaż olejkiem szybko i skutecznie usunie ból głowy i wszelkiego rodzaju bóle mięśniowe oraz reumatyczne. Działanie olejku wspomaga również redukcję cellulitu. 
Wspaniale pielęgnuje włosy, szczególnie z tendencją do przetłuszczania, eliminuje łupież oraz wzmacnia włosy, dzięki czemu sprawia, że stają się grubsze i przeciwdziała ich łamliwości.
Warto sięgnąć po olejek cedrowy w przypadku problemu z łamliwymi paznokciami — nie tylko odżywi je, wzmocni, ale także pozytywnie wpłynie na ich kondycję.
Doskonale pielęgnuje jamę ustną, wzmacnia dziąsła i likwiduje bóle zębów. Łagodzi bóle stawów, mięśni oraz bóle reumatyczne. Eliminuje stan zapalny skóry, a dzięki temu ogranicza jej łuszczenie się oraz zmniejsza zaczerwienienia.
Producenci kosmetyków używają olejku cedrowego w ziołowych kremach antyseptycznych, mydłach, kosmetykach organicznych i naturalnych oraz preparatach do pielęgnacji włosów i ciała. Stanowi on także składnik dezynfekujący w wodach i kremach po goleniu.

Pinus Sibrica Seed Oil Polygliceryl-6 Esters- ekstrakt z igieł pinii syberyjskiej wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze oraz antyseptyczne. Zwalcza pospolite zmiany skórne.
Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Methylochloroisothiazolinone-  syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Parfum- zapach

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Limonene - imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

CI 15985- barwnik,  żółcień pomarańczowy

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.
CI 14720- barwnik, klasyfikowany chemicznie jako kolor monoazo


(*)- składniki organiczne.

                                Moja opinia
Mydło ma delikatny zapach, w ogóle się nie pieni, konsystencja nieco wodnista. Spodziewałam się czegoś lepszego… ( ale mój mąż jest nim zachwycony :) ) Natomiast jest sporo ziół i ekstraktów to na pewno plus. Jednak to mydło nie jest wydajne przez tą konsystencję trzeba go sporo użyć, co spowoduje szybkiego zużycie. W składzie na drugim miejscu jest sls. Najbardziej spodobało mi się opakowanie, bardzo klasyczne ciemno zielone, jest bardzo praktyczne bo z pompką, która ma blokadę. Jestem już na jego wykończeniu ponownego zakupu raczej nie planuję, ale tę butelkę na pewno wykorzystam Pojemność 500 ml w cenie około 8zł

Babuszka agafii mydło w płynie do rąk i ciała cedrowe


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza