piątek, 4 maja 2018

Oriflame love nature preparat przeciw wypryskom z olejkiem z drzewa herbacianego


Oriflame love nature preparat przeciw wypryskom z olejkiem z drzewa herbacianego

Oriflame love nature preparat przeciw wypryskom z olejkiem z drzewa herbacianego, preparat stworzony, by pomóc Ci wysuszać i pozbywać się wyprysków, o delikatnym działaniu kojącym. Zawiera antymikrobowy olejek eteryczny z drzewa herbacianego oraz kwas salicylowy o działaniu odblokowującym pory.

Sposób stosowania: Po oczyszczeniu twarzy nanieś punktowo na zmienione miejsca omijając okolice oczu. Stosuj pod krem na dzień.
Oriflame love nature preparat przeciw wypryskom z olejkiem z drzewa herbacianego
Analiza składu:

Aqua-woda

Alcohol Denat.- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Oleth-20-  eter glikolu polietylenowego z alkoholu etylowego. Składniki Oleth oczyszczają skórę i włosy, pomagając wodzie wymieszać z olejem i brudem, aby można je było spłukać. Składniki te pomagają również tworzyć emulsje poprzez zmniejszanie napięcia powierzchniowego substancji, które mają być emulgowane, i pomagają składnikom rozpuszczać się w cieczach, w których normalnie nie rozpuszczają się. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała składniki Oleth są używane do formułowania produktów do pielęgnacji skóry, makijażu i produktów do pielęgnacji włosów.

Salicylic Acid- kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
      Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;

Sodium Citrate-  organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Składnik wykorzystywany jako substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku.  Jest przeciwutleniaczem.

Melaleuca Alternifolia)Tea Tree) Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                             działanie przeciwzapalne;
·                             regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                             pomaga w walce z odciskami;
·                             działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                             działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                             działa miejscowo znieczulająco;
·                             działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                             wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                             pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                             wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                             leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                             wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                             niszczy roztocza.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Disodium EDTA-  sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Parfum- zapach

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Oriflame love nature preparat przeciw wypryskom z olejkiem z drzewa herbacianego

                       Moja opinia
Myślę, że to kontrowersyjny produkt. Najbardziej niepokoi mnie alcohol denat. wysoko w składzie. Kolejną rzeczą jest niehigieniczny aplikator, który jest ciężki do utrzymania w czystości. Mimo wszystko działa i jest piekielnie wydajny. Żel jest bezbarwny, likwiduje lokalne ogniska zakażenia skóry, zawiera olejek z drzewa herbacianego i allantoinę. Usuwa zaczerwienienia i łagodzi wypryski trądzikowe. Nie bardzo przypadł mi do gustu, ale korektor w sztyfcie z tej samej serii jest dla mnie niezastąpiony. A ten preparat to dziwny produkt…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz