piątek, 4 maja 2018

Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego


Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego

Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego przywraca tłustej cerze niezbędną równowagę. Dzięki lekkiej konsystencji doskonale się wchłania i delikatnie nawilża skórę.

Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego

Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego

Analiza składu:

Aqua- woda

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Ethylhexyl Stearate- emolient tłusty, emulgator nadaje konsystencję kosmetykom i poprawia właściwości aplikacyjne. Stosowany we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących natłuszczając odbudowuje barierę lipidową skóry usuniętą przez zawarty w kosmetyku silny detergent. Ma działanie zmiękczające i wygładzające skórę oraz włosy. Tworzy na nich okluzyjny film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Glyceryl Stearate Citrate- cytrynian stearynianu gliceryny.  Emulgator o jakości spożywczej,  wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz roślinnego kwasu stearynowego. Emulgator pochodzenia roślinnego (naturalnego) do tworzenia formulacji typu O/W, nie zawiera PEG.  Stosowany jest także jako środek zapachowy oraz środek zmiękczający skórę, pomaga włosom i skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia. Pełni także funkcję stabilizatora.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Stearic Acid-  tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Carbomer-  karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Cetyl Alcohol-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Stearyl Alcohol-  alkohol stearylowy. Emolient tłusty, filmotwórczy jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. Stosowany w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów.

Phenoxyethanol-  składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Palmitic Acid- kwas palmitynowy, organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.

Cyclohexasiloxane- emolient. Odżywia, wygładza i zmiękcza.  Może wypełniać drobne zmarszczki. Lotny silikon - ulatnia się (odparowywuje) podczas aplikacji. 

Imidazolidinyl Urea-  przeciwdrobnoustrojowym środkiem konserwującym, który działa poprzez tworzenie formaldehydu w produktach kosmetycznych. Osoby wystawione na działanie takich składników uwalniających formaldehyd mogą mieć alergię na formaldehyd lub alergię na ten składnik. W Stanach Zjednoczonych około 20% kosmetyków i produktów do higieny osobistej zawiera środek uwalniający formaldehyd, a częstotliwość występowania alergii kontaktowej na te składniki jest znacznie wyższa wśród Amerykanów w porównaniu z badaniami w Europie. Stosowany w dezodorantach, amonowe pasty do zębów, płyny do płukania ust, środki do farbowania włosów, kremy do rąk, płyny, szampony itp. Stosowane do "brązowych" wypieków, takich jak precle. 

Parfum-zapach

Sodium Hydroxide-  (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Melaleuca Alternifolia Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                             działanie przeciwzapalne;
·                             regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                             pomaga w walce z odciskami;
·                             działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                             działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                             działa miejscowo znieczulająco;
·                             działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                             wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                             pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                             wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                             leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                             wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                             niszczy roztocza.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Arachidic Acid- kwas arachidowy, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych,  wspaniale
natłuszcza i nawilża skórę. Witaminy i minerały działają odżywczo i wspomagają regenerację zarówno skóry, jak i włosów. Ten niezwykły specyfik poza właściwościami pielęgnacyjnymi posiada również szereg zastosowań w medycynie naturalnej, szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób skóry takich jak łupież, egzema czy łuszczyca. Zawarte w nim witaminy A i E spowalniają procesy starzenia się skóry i przywracają jej zdrowy koloryt i gładkość. Kwas arachidowy łagodzi podrażnienia, szczególnie te związane z nadmiernym łuszczeniem się skóry. Sprawdzi się zatem po opalaniu lub w przypadku bardzo suchej i zgrubiałej skóry. Stosuje się go również do produkcji mydeł, które dzięki niemu zyskują odpowiednią plastyczność i połysk.

Lauric Acid- kwas laurynowy, to średniołańcuchowy długołańcuchowy kwas tłuszczowy lub lipid, który stanowi około połowę kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym. Jest to potężna substancja, która jest czasami ekstrahowana z kokosa do użycia w rozwoju monolauryny. Mimo to, jedno z badań sugeruje, że olej kokosowy jest tak samo bezpieczny i prawdopodobnie bardziej skuteczny niż olej mineralny - tani i powszechny składnik w płynach do skóry - jeśli chodzi o leczenie nienormalnie suchej skóry. Inne badanie wykazało, że jedynie dodanie pierwotnego oleju kokosowego do istniejącego balsamu do skóry było w stanie zwiększyć zarówno nawodnienie, jak i elastyczność skóry. Stosowany w łuszczycy i trądziku.

Myristic Acid- nasycony kwas tłuszczowy, zmiękcza i wygładza powierzchnie skóry. Zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci. Jest także substancją emulgującą, zmętnia konsystencje kosmetyków i w kosmetykach myjących wspomaga działanie oczyszczające, a także łagodzi drażniące właściwości anionowych detergentów. 

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

CI 42090-  niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.
Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego

                      Moja opinia
Moja cera jest problematyczna. Gdy zaczęłam regularnie stosować emulsję (najczęściej rano)efekt mnie zadowolił. Emulsja nie jest lepiąca, pięknie pachnie drzewem herbacianym, dobrze się rozprowadza i szybko wchłania, nie świeci się na buzi. Świetna pod makijaż na co dzień. Emulsja nie zapycha, nie podrażniła. Po dłuższym stosowaniu skóra wyglądała na zdrowszą, a niedoskonałości stanowczo się zmniejszyły. Bardzo wydajny kosmetyk, odrobina nałożona na twarz już wystarcza. Pojemność 50 ml w cenie około 26 zł ale czasem w katalogu są promocje i myślę, że warto z niej skorzystać J. W składzie jest carbomer, który służy jako zagęstnik i być może dlatego po nałożeniu kremu moja skóra jest lekko ściągnięta, ale po kilku minutach to mija. Poleciłabym go dziewczyną z cerą mieszaną, tłustą i lekko problematyczną. Mimo, że to emulsja to według mnie to lekki krem który się szybko wchłania i nie obciąża skóry przetłuszczającej się.
Oriflame love nature emulsja do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz