piątek, 4 maja 2018

Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego


Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego

Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego wygodny w użyciu korektor 2-w-1 kryje niedoskonałości i zapobiega ich powstawaniu. Formuła z dodatkiem antybakteryjnego olejku eterycznego z drzewa herbacianego. Zielona strona niweluje wypryski, a beżowa maskuje je i rozjaśnia zaczerwienienia.
Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego
Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego
Analiza składu:

DI-C12-13 Alkyl Malate- alkilan jabłkowy jest diestrem z C12-13 alkoholi (QV) i kwasu jabłkowego. Stosowany jako emolient nie komedogenny, odżywia skórę.

Cetearyl Isononanoate- jest średnio lepkim emolientem o właściwościach hydrofobowych, który po dodaniu do produktu kosmetycznego pomoże zmiękczyć, wygładzić i natłuścić skórę. Oferuje hydrofobową folię zapobiegającą wysychaniu skóry. Jest dobrze tolerowany przez ludzką skórę.
Isononanian Cetearyl jest dobrym solubilizerem dla aktywnych składników i filtrów UV. Stabilny do utleniania.
Przydatny w odżywkach do włosów jako środek pielęgnacyjny

Ozokerite- ozokeryt, stabilizator emulsji. Tworzy warstwę ochronną poprzez natłuszczenie. Stosowany najczęściej w kremach i balsamach

Candelilla Cera- wosk kandelila,  dobrze natłuszcza, ciężko się wchłania, jest tłustym emolientem ochronnym, zapobiega utracie wilgoci, pielęgnuje skórę, wygładza, odżywia i regeneruje. Stosowany w pomadkach do ust, błyszczykach, tuszach do rzęs, kredkach, znajduje się również w kremach i balsamach.

Polybutene-  ma właściwości wiążące i zwiększające lepkość. Najczęściej stosowany w produkcji sztyftów, pomadek, szminek, kredek do makijażu, tuszów do rzęs, emulsji do opalania z filtrami UV. Nadaje właściwości wodoodporne. 

Cera Microcristallina-  wosk mikrokrystaliczny, jest to typ wosku wytwarzanego przez odolejanie wazeliny jako część procesu przetwarzania ropy naftowej. Zawarty jest z dużym procentem w izoparafinach (rozgałęziony) węglowodorów i węglowodorach naftenowych. Charakteryzuje się rozdrobnieniem jego kryształów, w przeciwieństwie do większych kryształów parafiny. Składa się on z wagowych nasyconych węglowodorów alifatycznych o wysokiej masie cząsteczkowej. Ogólnie jest ciemniejszy, bardziej lepki, i bardziej elastyczny niż woski parafinowe i ma większy ciężar i wyższą temperaturę topnienia. Sprężyste i właściwości klejących mikrokrystaliczne woski są podobne do elementów łańcucha bez prostych, które zawierają. Typowy struktura krystaliczna mikrokryształów wosku jest mała i cienka, dzięki czemu jest bardziej elastyczny niż wosk parafinowy. Jest on powszechnie stosowany w preparatach kosmetycznych.

Silica-  dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

Octyldodecanol- alkohol tłuszczowy, lekki emolient substancja natłuszczająca, o działaniu nawilżającym i wygładzającym, produkowana z naturalnych tłuszczy, olejów lub wosków, poprzez redukcję kwasów tłuszczowych.
Emulgator i solubilizator, tworzy warstwę okluzyjną na skórze, ograniczającą TEWL (przeznaskórkową utratę wody), nawilżając naskórek.
Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.
Ułatwia zmieszanie i połączenie się składników emulsji, , stabilizuje ją, zapobiegając rozwarstwianiu się fazy wodnej i tłuszczowej.  
Oprócz tych funkcji poprawiających komfort stosowania naszego kosmetyku, zwiększymy także skuteczność pielęgnacyjną naszego kosmetyku.
Octyldodecanol ma potwierdzony, w pełni bezpieczny profil kosmetyczny.

Copernicia Cerifera Cera- wosk karnauba, kopernicjowy, brazylijski. Jest naturalnym emulgatorem, zagęstnikiem i regulatorem lepkości. Nadaje skórze i włosom połysk i elastyczność, działa także odżywczo. Jest emolientem półtłustym. Tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczający, wygładzający i zmiękczający efekt. Składnik szeroko stosowany w produkcji kosmetyków, wystepuje w kremach, masełkach, emulsjach, balsamach, odżywkach do włosów.  Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 5-10%.

C30-50 Alcohols-  to mieszanina syntetycznych alkoholi tłuszczowych z 30 do 50 atomami węgla w alkilochlorku. Służy jako stabilizator emulsji i lepkości, kondycjonuje skórę.

Tocopheryl Acetate-  pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Polyethylene-  materiał ścierający i polerujący w peelingach mechanicznych, pastach do zębów. Usuwa martwy naskórek, płytkę nazębną. W formie niskocząsteczkowej jest filmotwórczy, ma również właściwości emulgujące i stabilizujące formuły. Służy także do produkcji opakowań
Składnik może być zanieczyszczony dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Składnik jest szkodliwy dla środowiska naturalnego. W Stanach Zjednoczonych został zabroniony w produkcji peelingów. Doskonałą alternatywą dla tego ścierniwa są naturalne komponenty, np cukier, sól, naturalne woski, zmielone ziarna, pestki i nasiona roślin, orzechy i łupiny orzechów. Jest wiele substancji zamiennych, które przy okazji ulegają biodegradacji.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Propylparaben-  konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Bisabolol-  substancja czynna zawarta w ekstrakcie z rumianku. Bisabolol stosowany jest w kosmetykach do skóry wrażliwej, alergicznej, naczyniowej. Wykazuje właściwości kojące, łągodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, niweluje oznaki alergii, łagodzi podrażnienia wywołane stosowaniem detergentów, bądź innych środków drażniących i toksycznych. Wspomaga penetrację substancji aktywnych zawartych w kosmetyku, a ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Bisabolol posiada szerokie spektrum działania, o czym świadczy nie tylko łagodzenie podrażnień, ale również skuteczność w walce z łojotokiem, łuszczycą i trądzikiem. Substancja ta przyspiesza gojenie się ran. 
Stosowany jest jako składnik preparatów po goleniu, produktów pielęgnacyjnych dla dzieci i niemowląt, oraz dla cer  suchych, wrażliwych, alergicznych, naczynkowych. Nie jest substancja uczulającą.

Trimethoxycaprylylsilane- składnik służący jako stabilizator poprzez wpływ konsystencji w kosmetyku. Poprawia aplikacje w kosmetykach

Melaleuca Alternifolia Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                  - działanie przeciwzapalne;
·                 -  regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran,  leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                 -  pomaga w walce z odciskami;
·                   - działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                 -  działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                   -działa miejscowo znieczulająco;
·                  - działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                 -  wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                  - pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                   -wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                 -  leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                 -  wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                 - niszczy roztocza.

Ascorbyl Palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Talc-  jest to minerał z gromady glinokrzemianów, ma ogromną zdolność do absorbowania nadmiaru wilgoci. Dzięki temu zmniejsza tłustość kosmetyku poprawiając jego parametry sensoryczne. W kremach jest składnikiem filtra mineralnego stanowiącego ochronę przed promieniowaniem UV zmniejszającym niedogodności tychże filtrów w postaci bielenia.  Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

Limonene- związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

CI 77891- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzykoczerniaka i bielactwa. 

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77491-  tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

CI 77499- (Iron Oxides)- czarny barwnik, magnetyk.
Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego
Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego 
Oriflame love nature korektor w sztyfcie z olejkiem z drzewa herbacianego


                       Moja opinia
Korektor w sztyfcie jest naprawdę dobrym produktem i myślę, że powinien znajdować się w każdej kosmetyczce. Ja mam go zawsze przy sobie szczególnie gdzieś na wyjazdach. Jest to wysuwany sztyft i wygląda jak w szmince- dokładnie. Posiada dwa kolory: zielony i beżowy. Zielony służy do ukrycia zaczerwienień i wyprysków a beżowy tuszuje niedoskonałości. Najczęściej używam tego zielonego, gdy tylko wyskoczy mi jakaś niespodzianka albo stan zapalny on pomaga mi ją wyleczyć. Zużyłam już kilka opakowań i nie zamierzam z niego zrezygnować. Konsystencja jest kremowa, pachnie drzewem herbacianym i dobrze się rozsmarowuje. Minusem jest opakowanie które jest delikatne i skłonne do pękania. Nie polecam nosić luźno w torebce. Odcień koloru beżowego dla bledziochów będzie za ciemny, ale da się to zatuszować :) Pojemność 4 g preparatu kosztuje 25 zł, ale w promocji można go dostać za 10 zł. Warto czekać na taką promocje i go wypróbować. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz