piątek, 4 maja 2018

Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego


Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego

Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego
formuła tej odświeżającej maseczki z glinką zawiera antymikrobowy olejek z drzewa herbacianego, który oczyszcza pory, absorbuje nadmiar sebum i przywraca cerze równowagę nawilżenia. Matuje skórę i pozostawia na niej uczucie jedwabistej miękkości. Stosuj na oczyszczoną skórę, omijając okolice oczu.

Sposób użycia: Pozostaw na 10 minut, a następnie obficie spłucz wodą. Dla uzyskania najlepszych rezultatów, stosuj 1-2 razy w tygodniu.
Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego
Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego
Analiza składu:

Aqua- woda

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Butylene Glycol -  jest rozpuszczalnikiem substancji roślinnych i zapobiega wysychaniu kosmetyków. Ten związek ma bardzo ograniczone zastosowanie w kosmetykach, ale mógłby potencjalnie być stosowany jako reduktor lepkości i najprawdopodobniej ma podobne właściwości do innych glikoli butylenowych. Naturalnie występuje w maśle kakaowym, słodkiej kukurydzy i małżach, więc uważa się, że ma minimalną toksyczność

Bentonite- posiada właściwości silnie matujące, pochłaniające pot, wilgoć i sebum. Stosowany w produktach ściągających, oczyszczających pory, szczególnie przy cerze mieszanej i tłustej. Zastosowany w maseczkach, peelingach, pudrach do makijażu. Ma działanie antyseptyczne i przyspiesza gojenie wyprysków.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sodium Citrate- organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Składnik wykorzystywany jako substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku.  Jest przeciwutleniaczem.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Parfum- zapach

Imidazolidinyl Urea- przeciwdrobnoustrojowym środkiem konserwującym, który działa poprzez tworzenie formaldehydu w produktach kosmetycznych. Osoby wystawione na działanie takich składników uwalniających formaldehyd mogą mieć alergię na formaldehyd lub alergię na ten składnik. W Stanach Zjednoczonych około 20% kosmetyków i produktów do higieny osobistej zawiera środek uwalniający formaldehyd, a częstotliwość występowania alergii kontaktowej na te składniki jest znacznie wyższa wśród Amerykanów w porównaniu z badaniami w Europie. Stosowany w dezodorantach, amonowe pasty do zębów, płyny do płukania ust, środki do farbowania włosów, kremy do rąk, płyny, szampony itp. Stosowane do "brązowych" wypieków, takich jak precle. 

Citric Acid-  kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Melelauca Alternifolia  Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, ma działanie silnie bakteriobójcze, wirusobójcze i przeciwgrzybiczne. Odkaża i działa przeciwzapalnie i odświeżająco. Pomaga w leczeniu skóry mieszanej, trądzikowej, tłustej i w takich produktach znalazł m.in. swoje zastosowanie kremy, żele, szampony, dezodoranty, maseczki do twarzy. Działa leczniczo w leczeniu opryszczki wargowej.

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

CI 77891- (Titanium Dioxide)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 
Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego

                              Moja opinia
Maseczka ma bardzo gęstą konsystencję na początku jakby kremowa, ale po chwili zasycha na skórze. Zapach jest świeży z wyczuwalnym olejkiem herbacianym. Skóra po użyciu jest oczyszczona, odświeżona i zmatowiona. Jednak po użyciu koniecznie trzeba użyć serum nawilżającego, bo wysusza. Niska cena (w promocji kosztuje 10 zł). Opakowanie zawiera 50 ml i starcza na około 15 aplikacji. Myślę, że lepiej kupić naturalną glinkę i skomponować sobie maseczkę, poza tym skład tej nie jest dobry dużo parabenów a jedyne co jest pozytywne w niej to ten olejek z drzewa herbacianego który jest dopiero na 13 miejscu L

Oriflame love nature maseczka z glinką i olejkiem z drzewa herbacianego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz