poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Ziaja liście zielonej oliwki- oliwkowy tonik z witaminą c


Ziaja liście zielonej oliwki- oliwkowy tonik z witaminą c

Ziaja liście zielonej oliwki- oliwkowy tonik z witaminą c jest w postaci delikatnej mgiełki. Zawiera esencję z liści zielonej oliwki oraz witaminę C. Daje uczucie świeżości. Idealna dla każdego rodzaju skóry. Nadaje się pod makijaż.
Liście zielonej oliwki - zawierają oleaeuropeinę - naturalny przeciwutleniacz i substancję łagodzącą. Odświeżają i wzmacniają skórę oraz chronią przed utratą wody.
D-pantenol i witamina C - skutecznie i szybko nawilżają naskórek. Działają łagodząco oraz poprawiają kondycję skóry.
Ziaja liście zielonej oliwki- oliwkowy tonik z witaminą C
Analiza składu:

Aqua(Water)- woda

Ziaja liście zielonej oliwki- oliwkowy tonik z witaminą CPropylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Polysorbate 20- środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Olea Europaea Leaf Extract- wyciąg z liści oliwki europejskiej, ma działanie mocno antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Przyspiesza gojenie ran i zmian trądzikowych, zmniejsza przebarwienia i obrzęki pod oczami. Ma działanie rewitalizujące.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Ascorbyl Palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Ascorbic Acid (vitamin C)-(kwas askorbinowy) - szybko się utlenia i nie ma możliwości wnikania w lipidowe struktury warstwy rogowej naskórka, a tym bardziej na syntezę kolagenu w skórze właściwej. Dlatego aby witamina C mogła głęboko wnikać w skórę opracowano specjalną technologię polegającą na zamknięciu jej w liposomach.To jeden z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, bardzo istotny w pielęgnacji skóry. Jest ona doceniana za trzy główne kierunki działania na skórę. Witamina C to:
- silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną,
2 - składnik przeciwzmarszczkowy stymulujący syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem,
3 - substancja rozjaśniająca przebarwienia, pomocna w walce z melazmą, przebarwieniami potrądzikowymi i pigmentacyjnymi. Jest ona doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.
Poza tym witamina C jest odpowiednia w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie, uszczelniający naczynka, poprawiający stan bariery lipidowej skóry.
Witamina C jest to składnik polecany do zastosowania w każdym wieku, zarówno dla osób młodych w ramach prewencji przeciwzmarszczkowej, jak i osób o cerze dojrzałej jako kuracja redukująca zmarszczki.
Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, od strony chemicznej jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH i wysokim stężeniu (powyżej 20%) wykazuje również działanie złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające.

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Parfum- zapach

Limonene- związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

                              Moja opinia
Przyjemnie i delikatnie tonizuję skórę, zapach jest orzeźwiający. Idealnie sprawdza się w ciągu dnia pod krem. Sięgam po niego najczęściej latem gdy skóra jest zmęczona słońcem, temperaturą ,albo gdy za bardzo ją opale wtedy daje mi takie ukojenie. Skóra po jego użyciu jest odświeżona i lepiej wygląda. Nie świeci się i nie zostawia tłustej plamy. Nie wysusza mojej twarzy i nie podrażnia. Atomizer bardzo dobrze się sprawdza w swojej roli  dzięki temu możemy zaoszczędzić na wacikach J Niska cena, dostępność też jest ogromnym atutem, niestety jedynie skład mi się nie podoba, ale od czasu do czasu korzystam z niego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz