poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Tołpa matujący krem nawilżający


Tołpa matujący krem nawilżający

Tołpa matujący krem nawilżający normalizuje wydzielanie sebum, matuje i nawilża, hypoalergiczny. Nasz dermokosmetyk, przywraca równowagę między przetłuszczającymi i przesuszonymi partiami twarzy. Normalizuje wydzielanie sebum i zapobiega błyszczeniu skóry. Ogranicza powstawanie zaskórników i zwęża rozszerzone pory. Łagodzi podrażnienia i nawilża. Wygładza i długotrwale matuje.

Sposób użycia: 
Nanieś krem na oczyszczoną i stonizowaną  twarz omijając okolice oczu, jeśli istnieje taka potrzeba również na dekolt i plecy. Wmasuj do całkowitego wchłonięcia. Stosuj codziennie rano.

Przebadany w Klinice Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Akademii Medycznej.
Najlepiej jest przechowywać nasz kosmetyk w temperaturze pokojowej (15–25C) oraz zużyć w ciągu 6 miesięcy po otwarciu.
0% alergenów, sztucznych barwników, PEG- ów, oleju parafinowego
Tołpa matujący krem nawilżający
Tołpa matujący krem nawilżający 

Analiza składu:

Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cyclomethicone - jest bezbarwną, płynną, bezwonną mieszanką silikonów, która jest niezwykle przydatna i uniwersalna, jako baza lub składnik bazy w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych do ciała. Emolient. Wpływa na właściwości aplikacyjne - zapewnia łatwiejszą aplikację preparatu, ułatwia rozsmarowywanie na skórze i włosach. Rodzajem lekkiego oleju silikonowego lotnego lub cyklicznego - substancja ta ulatnia się po pewnym czasie z miejsca jej użycia. Cyclomethicone doskonale wchłania łój i pot, dlatego użyty w kremach lub bazach do twarzy zapobiega błyszczeniu twarzy, dając efekt jedwabistej, gładkiej skóry. Cyclomethicone sprawdza się najlepiej w kremach przeciwzmarszczkowych, wygładzając skórę twarzy. Cyklometikon w kosmetykach do włosów daje efekt zwiększonej puszystości oraz gładkości powierzchni włosów. Jako taki nie ma właściwości nawilżających, działając jedynie jako baza przewodnia, ułatwiająca rozprowadzenie kosmetyku
Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Peat Extract - ekstrakt z torfu, ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające, i łagodzi podrażnienia.

Cetyl Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Cetearyl Olivate- ester alkoholu cetearylowego i kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Pochodzi w postaci wosku.  pomaga mieszać składniki razem w roztworach kosmetycznych, zwykle tych o właściwościach nawilżających. Pomaga zmiękczyć skórę i włosy, a produkty zapewniają gładkie i luksusowe uczucie. Jest najczęściej stosowany w połączeniu z sorbitan olivate, a ta mieszanka najczęściej pojawia się jako Olivem 1000 na liście składników. Składnik ten można znaleźć w kilku produktach do pielęgnacji ciała, takich jak nawilżający balsam twarzy, odżywka, leczenie przeciwzmarszczkowe, krem ​​do opalania, krem ​​do golenia, krem ​​do oczu, błyszczyk, środek czyszczący, fader skóry, bliznowacenie i balsam do ciała. 

Propylene Glycol -  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Sorbitan Olivate - oliwian sorbitolu. Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. 

Biosaccharide Gum-1- substancja żelujaca, konsystencjotwórcza. Ma działanie regenerujące i nawilżające na skórę

Arctium Majus Root Extract - ekstrakt z korzenia łopianu. Łopian aplikowany na skórę w postaci okładów lub kąpieli na jego bazie hamuje silnie rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów chorobotwórczych i służy w leczeniu łagodnych zaburzeń czynności skóry, zwłaszcza na tle łojotokowym. Wspomaga także leczenie wyprysku, trądzikuświądu skóryczyraków. Pomoże także przy wypadaniu włosów, spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. włosy są pozbawione blasku, łamliwe, wypadają i stają się coraz rzadsze, sięgnij po olej łopianowy. To sprawdzony sposób na bujną czuprynę.

Capryloyl Glycine - biały proszek, pozbawiony zapachu. Rozpuszczalny w olejach, nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen. Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Sarcosine - składnik ten reguluje prace gruczołów łojowych skóry, poprawia jej jędrność i elastyczność. Działa również wygładzająco

Cinnamonium Zeylanicum Bark Extract - wyciąg z suszonej kory cynamonu. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, poprawia napięcie i elastyczność skory oraz usprawnia przepływ krwi i metabolizm. Aromatyczna przyprawa znakomicie sprawdza się także w pielęgnacji stóp. Rozgrzewające kosmetyki z cynamonem, to przede wszystkim balsamy, kremy do stóp i rąk a także rozgrzewające maseczki. Ma działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Wykazuje silne właściwości rozgrzewające i ściągające. Wyciąg z kory cynamonowca ogranicza wydzielanie sebum i reguluje florę bakteryjną skóry. Ujędrnia, i sprawia że skóra jest elastyczna i gładka.

Xantham Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Tetrasodium Edta -  sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Allantoin - substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Panthenol -  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Carbomer - karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Sodium Hydroxide - (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Parfum- zapach

Phenoxyethanol - składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Butylparaben- konserwuje i zapobiega namnażania się drobnoustrojów

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Isobutylparaben- konserwant. Izobutyloparaben jest blisko spokrewniony z butyloparabenem, związkiem uznawanym za potencjalnie zaburzający funkcjonowanie układu hormonalnego przez Komisję Europejską w zakresie zaburzeń endokrynologicznych (UE 2007).

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Tołpa matujący krem nawilżający

                           Moja opinia
Wiele dziewczyn ma problemy z cerą tłusta, mieszaną, ale trzeba pamiętać, że przy odpowiedniej pielęgnacji nasza cera będzie się wolniej starzała. Moja skóra jest mieszana i już kilka ładnych lat temu uspokoiła sięJ (oczywiście na stan mojej skóry miały wpływ inne czynniki tj; hormony itp.) teraz jest  naprawdę super. Ciągle szukam swojego ulubieńca… bardzo lubię krem Iossi jojoba i awokado, ale szukam tańszego odpowiednika. Na ten krem z tołpy natknęłam się przypadkowo w biedronce. Matujący krem nawilżający to marzenie każdej dziewczyny która ma cerę tłustą mieszaną, naprawdę znalezienie takiego, który by nawilżał i matowił w jednym, a przy tym nie zapychał i nie powodował przykrych niespodzianek graniczy z cudem. Ma bardzo charakterystyczne opakowanie, aluminiowa tubaJ Po nałożeniu na twarz błyskawicznie się wchłonął, skóra była wygładzona, nawilżona i dobrze wyglądała. Nie świeciłam się przez 5 godzin, ale później się zaczęło…Krem ma lekką konsystencję, i może troszkę podrażniać tak jak zrobił to mi po dłuższym stosowaniu. Odstawiłam go, ale z nadzieją, że do niego wrócę. Po jakimś czasie znów zaczęłam go stosować i mogę stwierdzić, że to całkiem fajny krem i  jest odpowiedni pod makijaż, lekki, nie zapycha, ale trzeba uważać, bo po dłuższym czasie gdy był zamknięty to po otworzeniu wylała się taka woda(oczywiście trzeba to wylać), ale krem nie zmienił swojej konsystencjiJ Poleciłabym go dziewczyną, które nie mają większych problemów ze skórą a jednocześnie nie mają ogromnych oczekiwań. Wybór należy do Was

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz