piątek, 13 kwietnia 2018

Maybelline affinimat podkład matujący do twarzy


Maybelline affinimat  podkład matujący do twarzy




Maybelline affinimat  podkład matujący do twarzy idealnie dopasowuje się do odcienia i struktury skóry. Nie pozostawia efektu maski. Formuła zawiera składniki pochłaniające nadmiar sebum (działa niczym "mikrogąbeczki"). Po aplikacji skóra staje się perfekcyjnie matowa i gładka. Wygląda świeżo i bardzo naturalnie. Podkład został umieszczony w elastycznym flakonie, dzięki czemu jest wygodny w eksploatacji. Dostępny w 8 odcieniach.
Maybelline affinimat  podkład matujący do twarzy
Analiza składu:


Aqua/Water- woda

Cyclopentasiloxane-  związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Alcohol Denat.- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Butylene Glycol-  glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Phenyl Trimethicone- lekki silikon łatwy do usunięcia za pomocą środków myjących. Składnik stosowany w kosmetykach do włosów. Uznany za silikon bezpieczny, nie wpływa negatywnie na skórę i włosy. Zmiękcza, wygładza, nadaje połysk, kondycjonuje skórę i włosy. Chroni przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. 

Squalane- skwalan, tłusty emolient. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Zaliczany do składników nisko komedogennych (nie zatykających pory).

Bis-PEG/ PPG- 14/14 Dimethicone- emolient, środek kondycjonujący skórę

Magnesium Sulfate- nieorganiczny związek chemiczny. To biała, gorzka w smaku dobrze rozpuszczalna w wodzie sól. Bardzo dobrze działa na organizm, poprzez wchłonięcie się przez skórę, działa odtruwająco oczyszczająco. Ponadto jest antybakteryjny, odmładza, relaksuje, działa na obrzęki i koi skórę.
W kosmetykach dodaje się ją, jako środek zwiększający objętość produktu, kontrolujący lepkość, a także przeciwłupieżowy i dodający objętości włosom, ma również właściwości pochłaniające sebum, jednak w stanie czystym przynosi o wiele większe korzyści. Stosuje się go w kąpielach, peelingach do ciała i twarzy, jako ścierniwo. Po spożyciu działa silnie przeczyszczająco.

Talc-  jest to minerał z gromady glinokrzemianów, ma ogromną zdolność do absorbowania nadmiaru wilgoci. Dzięki temu zmniejsza tłustość kosmetyku poprawiając jego parametry sensoryczne. W kremach jest składnikiem filtra mineralnego stanowiącego ochronę przed promieniowaniem UV zmniejszającym niedogodności tychże filtrów w postaci bielenia.  Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

Nylon-12- substancja ułatwiająca rozprowadzenie kosmetyku, reguluje błyszczenie skóry. Zapobiega rolowaniu się kosmetyku np. w podkładach. Nie uczula jest hipoalergiczna.

Maltitol- sztuczny środek słodzący. Wykorzystywany w produktach spożywczych w małych dawkach, uznawany za nieszkodliwy. W dużych ilościach może wywoływać wzdęcia oraz biegunki. Może być stosowany przez osoby chore na celiakię czy nietolerancję laktozy. W kosmetyce działa nawilżająco.

Disodium Steaoryl Glutamate- glutaminian stearoilu disodowego jest związkiem organicznym stosowanym w fundacjach, produktach przeciwsłonecznych, produktach spf, korektorach, produktach przeciwzmarszczkowych, puderach do twarzy i kremach nawilżających, jest znany jako środek powierzchniowo czynny, regulator konsystencji i balsam.

Aluminium Hydroxide- wodorotlenek glinu. Kolorant wykorzystywany w produkcji mydeł, ponieważ nie ulega rozpadowi w kontakcie z wodorotlenkiem sodu. Jest również substancją regulującą lepkość i zmętniającą zbyt klarowne kosmetyki, zmniejsza przepuszczalność światła, chroni kosmetyk. Dodawany jest także do past do zębów jako składnik ścierający płytkę nazębną i polerujący szkliwo. Ma właściwości pochłaniające sebum i pot i silnie ściągające pory skóry. Jest składnikiem matującym w preparatach do skóry tłustej oraz pudrach matujących, a także w produktach redukujących problem pocenia.

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Perlite- perlit zmiękcza, stosowany również w substancjach wybuchowych. Polysorbate-20 zapobiega rozwarstwianiu faz, jest również dobrym nośnikiem dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Ma także właściwości oczyszczające.

Vaccinium Myrtillus Fruit Extract- extrakt z soku borówki czarnej. Świeży sok z borówki czarnej zawiera znaczne ilości garbników katechinowych, antocjany, kwasy organiczne (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy), pektyny,związki cukrowe, karotenoidy, witaminy C i z grupy B. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych, zapobiega niekorzystnym zmianom w ścianach naczyń, działa przeciwobrzękowo. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Zalecany jest  także przy pielęgnacji cery trądzikowej, surowiec ma bowiem także działanie bakteriobójcze, odtruwające i antyseptyczne. 

[+/- May Contain/ może zawierać

CI 77891/ Titanium Dioxide- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

Maybelline affinimat  podkład matujący do twarzy
CI 77491- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499/Iron Oxides] F.I.L D161440/3- czarny barwnik, magnetyk.


                       Moja opinia
Zacznę od tego, iż podkład jest bardzo wodnisty, co nie bardzo mi się podoba, ale wolę to niż gdyby miał być gęsty jak glina. Bardzo dobrze się rozprowadza na skórze. Zapach jest przykry, bo wyczuwa się alkohol i w moim przypadku stosowanie go w zimę to katastrofa, bo bardzo wysusza mi skórę. Alkohol jest na 3 miejscu w składzie.Odcień 02 light porcelain bardzo ładnie stapia się z moja skórą, krycie jest średnie trzyma się tak 4-5 godzin. Dobrze wygląda na twarzy, nie ciemnieje ale szału nie ma. Opakowanie jest funkcjonalne i jest jego zaletą, ponieważ tak jak wspomniałam wcześniej konsystencja jest wodnista, więc stawiam go do góry nogami i pozwalam, aż podkład spłynie i wykorzystam go do końca. Dla mnie to przeciętniak, ale nie ma też tragedii J

2 komentarze:

  1. Mam jego rozświetlającego brata i bardzo lubię ten podkład ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam ten rozświetlający, ale bardzo podkreślał mi suche skórki i zamieniłam go na podkład rozświetlający z Eveline, który świetnie się u mnie sprawdza :) Pozdrawiam

      Usuń