piątek, 13 kwietnia 2018

Miss sporty insta mousse podkład matujący


Miss sporty insta mousse podkład matujący

Miss sporty insta mousse podkład matujący przykrywa przebarwienia i minimalizuje widoczność porów. Idealnie matowe wykończenie skóry. Doskonałe krycie bez efektu maski. Delikatna formuła o konsystencji lekkiego kremu. Utrzymuje się długo, aż do 12h.

Miss sporty insta mousse podkład matujący

Analiza składu:

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Dicaprylyl Ether- eter dikaprylowy, działa nawilżająco, zmiękczająco na skórę i włosy. Stosowany jako emulsja, poprawia aplikację kosmetyku

Aqua/ Water/ Eau- woda

Isododecane- emolient, ułatwia aplikację. Nawilża, zmiękcza i nabłyszcza. Jest również rozpuszczalnikiem i substancją perfumującą.

Talc- jest to minerał z gromady glinokrzemianów, ma ogromną zdolność do absorbowania nadmiaru wilgoci. Dzięki temu zmniejsza tłustość kosmetyku poprawiając jego parametry sensoryczne. W kremach jest składnikiem filtra mineralnego stanowiącego ochronę przed promieniowaniem UV zmniejszającym niedogodności tychże filtrów w postaci bielenia.  Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.
Miss sporty insta mousse podkład matujący

Trihydroxystearin- ten składnik jest lipidem złożonym z gliceryny i kwasu hydroksystearynowego, rodzaju kwasów tłuszczowych.  W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała Trihydroksystearyna jest stosowana w preparatach do pielęgnacji ciała, dłoni i skóry. Jest również stosowany w preparatach do makijażu, w tym do makijażu oczu, róż do policzków, pudru do twarzy, podkładów i szminki. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry spowalnia utratę wody ze skóry, tworząc barierę na powierzchni skóry.

Disteardimonium Hectorite - zagęstnik, wpływa na konsystencję i lepkość kosmetyku, pełni funkcję stabilizatora emulsji.

Dimethicone/ Vinyldimethicone Crosspolymer - silikon rozpuszczalny w wodzie. Na powierzchni tworzy film,  nie powoduje zaskórników. Poprawia lepkość preparatu i daje uczucie suchego jedwabistego musu na skórze. Absorbuje sebum, wygładza i matuje.

Silica Dimethyl Silylate - polimery siloksanowe są polimerami, w których struktura łańcucha głównego składa się z naprzemiennych atomów krzemu i tlenu.
Te składniki to ciała stałe, które nie są rozpuszczalne w wodzie. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, te siloksanowe polimery mogą być stosowane w produktach do kąpieli, makijażu oczu, makijażu, szmince, lakierze do paznokci, a także w produktach do pielęgnacji włosów i skóry

 Ethylhexylmethoxycinnamate- jest klarowną cieczą, która jest nierozpuszczalna w wodzie. Metylocynamonian etyloheksylu stosowany jest do formułowania szerokiej gamy produktów, w tym filtrów przeciwsłonecznych i produktów do makijażu, które zawierają składniki chroniące skórę przed słońcem. Stosowane w produktach nakładanych na skórę w celu absorpcji, odbijania lub rozpraszania promieni UV. Służy to ochronie skóry przed poparzeniem słonecznym, jak również innymi szkodliwymi skutkami słońca. Metylocynamonian metyloheksylowy chroni również kosmetyki i produkty do pielęgnacji ciała przed pogorszeniem się powodowanym przez promienie UV. 

Polyglyceryl- 3 Beeswax - ester kwasów tłuszczowych z wosku pszczelego i poligliceryny-3, który działa jako środek powierzchniowo czynny i emulgator.

Sorbitan Sesquioleate- emulgator, poprawia konsystencję emulsji

Trimethylsiloxysilicate- emolient suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje pośrednie działanie nawilżające, poprawia konsystencję kosmetyku dzięki temu lepiej się rozprowadza na skórze

Kaolin - minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Tribehenin- środek kondycjonujący, wygładzający. Chroni przed wysychaniem

Aluminium Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Propylene Carbonate- węglan propylenu jest przezroczystym, bezwonnym rozpuszczalnikiem o wysokiej temperaturze wrzenia. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, Węglan propylenu stosowany jest do formułowania makijażu, głównie szminki, cienia do powiek i tuszu do rzęs, a także do produktów do oczyszczania skóry.

PEG- 10 Dimethicone- silikon, wygładza i wyrównuje powierzchnię skóry. Sprawia, że kosmetyk lepiej się rozprowadza. Stosowany w kosmetykach do makijażu oraz pielęgnacji i stylizacji włosów. 

Caprylyl Glycol-  kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Polypropylene- stosowany jako ścierniwo w peelingach i pastach do zębów, powoduje wzrost objętości kosmetyku

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych

Methyl Methacrylate Crosspolymer- zagęstnik wpływa na konsystencję produktu. Stabilizuje emulsje. Absorbuje nadmiar sebum, przez co działa matująco. Pełni także funkcję wypełniacza. Może podrażniać skórę.

Sodium Chloride- (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Dimethiconol-  lekki silikon, charakteryzuje niezwykła giętkość i elastyczność, duża masa cząsteczkowa oraz wysoka odporność na czynniki zewnętrze i chemiczne. Duża stabilność tego silikonu przejawia się także w dobrej wytrzymałości na wahania temperatury. Z tego powodu dimethiconol znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dimethiconol można znaleźć w takich kosmetykach, jak kremy do twarzy, podkłady, kosmetyki do opalania, kosmetyki do włosów. Jego wysoka stabilność na skoki temperatury powoduje, że dłużej chroni skórę lub włosy przed szkodliwym wpływem środowiskowym (wiatr, słońce, mróz).
Dimethiconol zapobiega odparowywaniu wody z powierzchni, na której został użyty, dlatego jego działanie można określić jako widocznie kondycjonujące i nawilżające włosy lub skórę ciała. Polimer ten najczęściej spotykamy w preparatach do stylizacji włosów, jak serum, krem ochronny lub w odżywkach zmiękczających i regenerujących włosy.

Laureth- 4 - jest syntetycznym polimerem składającym się z alkoholu laurylowego i PEG (glikolu polietylenowego). Ze względu na obecność PEG składnik ten może zawierać potencjalnie toksyczne zanieczyszczenia produkcyjne, takie jak 1,4-dioksan.

BHT - konserwuje i zapobiega zmianie zapachu i barwy w kosmetykach

Tocopherol [May Conatin/ Peut Contenir/+/-:

Titanium Dioxide (CI 77891 Iron Oxides)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

CI 77491- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499- czarny barwnik, magnetyk.
                
Miss sporty insta mousse podkład matujący

                             Moja opinia
Kolejny podkład z niższej półki… jak się sprawdził? Dostępny w rossmanie za 18 zł. Podkład który ma dawać efekt nieskazitelnej skóry występuje w 3 odcieniach, ja mam 01 ivory. Najbardziej podoba mi się jego konsystencja, jest taka jak obiecuje producent, to prawdziwy mus. Dobrze kryje i wyrównuje niedoskonałości, lekko dopasowuje się do odcienia cery i matowi, pozwala budować większe krycie. Odcień o1 nie jest różowy i nie wpada też w żółte odcienie. Po 6 godzinach trzeba go delikatnie przypudrować, bo zaczyna świecić się w okolicach nosa i brody. Odrobinkę podkreślił zmarszczki między brwiami, ale totalnie tego na pierwszy rzut oka nie widać. Reszta twarzy wygląda tak, jak zaraz po jego aplikacji. Jestem pod wrażeniem, bo po podkładach typowo drogeryjnych droższych moja cera wygląda o wiele gorzej. A przy tym nie wierzę w to co widzę. Polecam wypróbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz