piątek, 13 kwietnia 2018

Bourjois healthy mix podkład z witaminami przykrywający oznaki zmęczenia


Bourjois healthy mix podkład z witaminami przykrywający oznaki zmęczenia

Bourjois healthy mix podkład z witaminami przykrywający oznaki zmęczenia nowa wersja podkładu z formułą wzbogaconą w witaminy C, E oraz B5. Nawilża skórę i chroni przed szkodliwym wpływem z zewnątrz oraz sprawia, że wygląda zdrowo i promiennie.
Delikatna i kremowa formuła podkładu subtelnie integruje się ze skórą, dzięki temu efekt makijażu jest bardzo naturalny.
Podkład nadaje się do każdego typu skóry. Oferuje jednorodny makijaż i pół-matowe wykończenie, które zapewnia cerze świeży, naturalny wygląd.
Owocowy, wspaniały zapach podkładu stanowi koktajl z owoców, następnie bukiet kwiatów i na końcu białe piżmo i szlachetne drzewa. Kompozycja ta tworzy delikatną aurę, która pozostawia na skórze trwały, piękny zapach.
Bourjois healthy mix podkład z witaminami przykrywający oznaki zmęczenia
Analiza składu:

Aqua/Water/Eau- woda

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

PEG-10 Dimethicone- silikon, wygładza i wyrównuje powierzchnię skóry. Sprawia, że kosmetyk lepiej się rozprowadza. Stosowany w kosmetykach do makijażu oraz pielęgnacji i stylizacji włosów. 

Aluminum Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.
Sodium Chloride-  (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Disteardimonium Hectorite- zagęstnik, wpływa na konsystencję i lepkość kosmetyku, pełni funkcję stabilizatora emulsji.

Disodium Stearoyl Glutamate- środek kondycjonujący, emulgator pochodzący z orzecha kokosowego i aminokwasów. Według danych Cosmetic Database, glutaminian stearoilu disodowego jest związkiem organicznym stosowanym w fundacjach, produktach przeciwsłonecznych, produktach spf, korektorach, produktach przeciwzmarszczkowych, puderach do twarzy i kremach nawilżających. Niewiele informacji na temat tego składnika, ale jest znany jako środek powierzchniowo czynny, regulator konsystencji i balsam.

Dimethicone Crosspolymer- polimer silikonowy, reguluje konsystencję, może mieć własności matujące (adsorbent) i wygładzające

Parfum/Fragrance- zapach

Alcohol Denat- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Ascorbyl Palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Glycine Soja (Soybean) Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.
Może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Aluminum Hydroxide- wodorotlenek glinu, znany również jako uwodniony tlenek glinu, jest formą aluminium stosowaną jako barwnik.Ma właściwości pochłaniające serum i ściągające pory

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract- ekstrakt z jabłek to bogactwo soli mineralnych, cukrów, pektyn i witamin. Cukry w postaci fruktozy i sorbitolu, kwasy organiczne to  kwas jabłkowy, cytrynowy, winowy, mlekowy i salicylowy, a witaminy to prowitamina A, witamina C oraz z grupy B. 
Ekstrakt ma działanie antybakteryjne, silnie nawilżające i zmiękczające, poprawia przenikalność naskórkową dla surowców aktywnych dlatego warto łaczyć go z innymi cenionymi ekstraktami. Jest cenionym antyoksydantem - zapobiega starzeniu się cery. Ma pozytywne działanie na stan naczyń krwionośnych. Bardzo skutecznie ujędrnia skórę,  przywracając jej elastyczność i młody wygląd.  Ekstrakt z jabłka: zawiera wysoko bio-dostępne polifenolowe antyoksydanty, które mogą odgrywać kluczową rolę w zwalnianiu procesów degeneracyjnych skóry.
- świetnie sprawdza się jako dodatek do kremów oczyszczających - Aksamitny Krem Oczyszczający, Krem Oczyszczająco- Rozświetlający także z dodatkiem popiołu wulkanicznego 
- doskonały preparat do kremów nawilżających, przeciwzmarszczkowych - Krem z Algami, Krem z Morskim Kolagenem, Baza Kremowa, Mleczko do ciała, Lotion do Ciała

Sodium Hyaluronate- hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.

Cucumis Melo (Melon) Fruit Extract- ekstrakt z melona, jak wcześniej wspomniano, stosowany jest w składzie kosmetyków. Ukierunkowuje się jego działanie w recepturach na kremy nawilżające. Zawarte węglowodany są higroskopijne i adsorbują wodę, zapobiegające jej utracie z organizmu poprzez tworzenie wiązań wodorowych. Witaminy A i C przywracają równowagę gospodarce wodnej skóry. Redukują intensywność starzenia  a także zmiękczają skórę i dodają jej jędrności. Melon wykorzystuje się w kosmetykach takich jak: Peelingi złuszczające do ciała Żele pod prysznic Kremy nawilżające do twarzy Balsamy ujędrniające do ciała Toniki oczyszczające cerę

Prunus Armeniaca (Apricot) Fruit Extract- wyciąg z owoców moreli, działa odmładzająco i odżywczo. Morele są bogatym źródłem beta-karotenu dlatego stosowanie ich w kosmetykach wyraźnie poprawia koloryt skóry. Morele są również bogate w witaminę A, B2 i C. Ta pierwsza odgrywa istotną rolę w procesie odbudowy naskórka. Poprawia strukturę warstwy rogowej, a tym samym wzmacnia funkcje obronne skóry i zapobiega wysuszeniu skóry. Witamina A chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i zapobiega jej starzeniu się.  Co ważne, morele nie tracą wartości odżywczych podczas obróbki termicznej, więc gdy nie masz świeżych – możesz sięgnąć po suszone morele.

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Benzoic Acid- konserwant syntetyczny, rozpuszczalny w wodzie i alkoholach. Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru. Może uczulać.

Pantolactone- humektant, należy do związków organicznych. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka. Działa nawilżająco, nie powoduje powstawania filmu na skórze. 

Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

May contain+/-/ może zawierać:

Titanium Dioxide (CI 77891)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzykoczerniaka i bielactwa. 

Iron Oxides CI 77491-  tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499- czarny barwnik, magnetyk.

Mica- mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.
Bourjois healthy mix podkład z witaminami przykrywający oznaki zmęczenia


                             Moja opinia
Legendarny i słynny Healthy Mix to mój ostatni ulubieniec. Występuje w kilku odcieniach ja mam nr 52 Vanilla. Pokochałam go za to, że bardzo naturalnie wygląda mojej twarzy i spokojnie mogę go używać na co dzień JMoja skóra jest po nim nawilżona, lekka a niedoskonałości świetnie zakryte ( co prawda obecnie nie mam jakiś dużych niedoskonałości, ale zawsze jakieś się znajdą), nie podkreśla suchych skórek, nie ciemnieje, nie spływa, nie roluje się. Mam cerę mieszaną a miejscami suchą, trochę obawiałam się efektów, ale świetnie sobie poradził. Nie zapycha, i nie powoduje powstawania nowych zaskórników. Ma lekką warstewkę rozświetlającą, buzia wygląda na rozpromienioną. Skład chyba najlepszy z dotychczas używanych podkładów jakie miałam. Jest panthenol, olej sojowy, ekstrakt z jabłek, melona i moreli. Opakowanie jest bardzo eleganckie, duży plus za szklaną butelkę z wygodną pompką. Producent obiecuje, utrzymanie 16 godzin, no trochę krócej jest u mnie tak do 10. Nigdy mnie nie podrażnił i nie uczulił, obecnie używam już drugą buteleczkę. Cena za 30 ml to 50 zł, ale internetowo dostaniemy go już za 25 zł, warto też czekać na promocję i zrobić zapasy. Jestem nim zachwycona. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz