piątek, 2 lutego 2018

Ziaja kozie mleko krem pod oczy

Ziaja kozie mleko krem pod oczy

Ziaja kozie mleko krem pod oczy lekki, bezzapachowy krem przeznaczony do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu.

Mleczny kompres
·         Aktywnie odżywia i uelastycznia skórę.
·         Doskonale nawilża, tonizuje i lekko napina naskórek.
·         Skutecznie zapobiega wiotczeniu skóry.
·         Wyraźnie wygładza i spłyca drobne zmarszczki.
Profilaktyka zmarszczek
·         kompleks składników koziego mleka - bogaty w proteiny, kwasy organiczne, lipidy, węglowodany oraz witaminy A i D. Stymulując syntezę kolagenu i elastyny aktywuje odnowę skóry. Zwiększa jej elastyczność, zapobiega wiotczeniu, wygładza zmarszczki i opóźnia procesy starzenia. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odżywia i doskonale nawilża skórę.
·         witamina A - wygładza zmarszczki, przywraca skórze elastyczność i rozjaśnia przebarwienia.
·         witamina E - zwana "witaminą młodości". Neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek.
·         prowitamina B5 (D-panthenol) - w skórze ulega przekształceniu w witaminę B5. Intensywnie nawilża i skutecznie łagodzi podrażnienia.

Polecany do cery suchej ze skłonnością do zmarszczek, posiada pH naturalne i jest testowany dermatologicznie i alergologicznie

Sposób użycia: krem nanieść na skórę pod oczami, pozostawić do wchłonięcia. Unikać wprowadzenia do worka spojówkowego. Stosować rano i wieczorem z innymi preparatami kozie mleko.

Ziaja kozie mleko krem pod oczy
Analiza składu:

Aqua(Water)- woda

Caprylic/Capric Triglyceride-  substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Cetearyl Glucoside- substancja łagodna dla skóry Powstaje w wyniku kondensacji alkoholu cetearylowego (kwasu tłuszczowego) z glukozą. Może być naturalnie otrzymywany (z oleju kokosowego / kukurydzianego) lub chemicznie syntetyzowany.
Emulgator stosowany w preparatach olej w wodzie. Pomaga skórze i włosom zachować wilgoć i daje aksamitny dotyk. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak: krem ​​nawilżający na twarz, krem ​​przeciwsłoneczny, zabieg przeciwzmarszczkowy, krem ​​pod oczy, podkład, odżywka, balsam ujędrniający, krem ​​do rąk i środek do mycia twarzy.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Hydrogenated Coco- Glycerides -  pełni funkcję emolientu. Nawilża, zmiękcza, wygładza. Tworzy film (warstwę okluzyjną), który zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Może działać komedogennie. Stosowany jako zagęszczacz w szminkach i sztyftach.

Elaeis Guineensis (Palm)Oil- olej palmowy. Wytwór tłoczony z owoców i nasion palmy.  Jest bogata w składniki odżywcze, między innymi: beta karoten, witamina E, witamina A, karetonoidy, koenzym Q10, flawonoidy. W składzie oleju palmowego znajdują się kwasy nasycone i nienasycone, które występują w proporcji 1:1. Są to między innymi: kwas mistynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Olej palmowy posiada tokotrienole, które są składnikiem witaminy E.  To bardzo rzadko spotykana w roślinach forma witaminy E.  Jest ona skuteczniejsza niż znane powszechnie tokoferole. Dlatego taki rodzaj witaminy E jest składnikiem wielu kremów przeciwdziałających starzeniu się skóry. Witamina E bowiem stanowi o zapobieganiu utleniania się wolnych rodników, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Stosowanie kosmetyków z tokotrienolami hamuje procesy starzenia poprzez, między innymi, opóźnianie momentu pojawiania się zmarszczek. Używanie takich kosmetyków daje komfort związany z uczuciem dogłębnego nawilżenia i wygładzenia.

Octyldodecanol- alkohol tłuszczowy, lekki emolient substancja natłuszczająca, o działaniu nawilżającym i wygładzającym, produkowana z naturalnych tłuszczy, olejów lub wosków, poprzez redukcję kwasów tłuszczowych.
Emulgator i solubilizator, tworzy warstwę okluzyjną na skórze, ograniczającą TEWL (przeznaskórkową utratę wody), nawilżając naskórek.
Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.
Ułatwia zmieszanie i połączenie się składników emulsji, , stabilizuje ją, zapobiegając rozwarstwianiu się fazy wodnej i tłuszczowej.  
Oprócz tych funkcji poprawiających komfort stosowania naszego kosmetyku, zwiększymy także skuteczność pielęgnacyjną naszego kosmetyku.
Octyldodecanol ma potwierdzony, w pełni bezpieczny profil kosmetyczny.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Ceteareth-20-  emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.          

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Lactobacillus/ Milk Solids/ Glycine Soja (Soybean)Oil Ferment- gatunek pałeczek kwasu mlekowego, mleko w proszku i olej sojowy, pełni funkcję nawilżające.

Cyclodextrin- składnik produkowany ze zwykłej skrobi, są łatwo rozpuszczalne w wodzie. W przemyśle kosmetycznym i artykułów higienicznych cyklodekstryny stosowane są do pochłaniania czy stopniowego uwalniania zapachów (odświeżacze powietrza, perfumy, zapachowy papier toaletowy). W przemyśle spożywczym są wykorzystywane do pochłaniania nieprzyjemnych zapachów i smaków, a także do utrwalania pożądanej barwy, smaku i zapachu (np. w kawie rozpuszczalnej). 

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Retinyl Palmitate- ester retinolu i kwasu palmitynowego. Ma właściwości emoliencyjne. Ma działanie naprawcze, przeciwstarzeniowe, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Palmitynian retionolu zwany proretinolem jest jedną z form retinolu (witaminy A), najsłabszą w działaniu biologicznym, ale za to najbardziej bezpieczną w stosowaniu, powodującą najmniej podrażnień. Palmitynian retinolu wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Sam retinol jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła, więc jest trudny do wprowadzania do kosmetyków. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. W skórze ulega przekształceniom z wydzieleniem retinolu - podstawowej formy witaminy A. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparaben-  ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Butylparaben-konserwuje i zapobiega namnażania się drobnoustrojów

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Isobutylparaben- konserwant. Izobutyloparaben jest blisko spokrewniony z butyloparabenem, związkiem uznawanym za potencjalnie zaburzający funkcjonowanie układu hormonalnego przez Komisję Europejską w zakresie zaburzeń endokrynologicznych (UE 2007).

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Diazolidinyl Urea- (mocznik diazolidynylowy) - przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

Citric Acid-  kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

                                                                             Moja opinia
Praktyczna tubka zawiera 15 ml kremu jest wyposażona w dzióbek z którego wydobędziemy odpowiednia ilość kremu. Krem jest bezzapachowy, gęstość taka średnia, dobrze się rozprowadza i wchłania. Przeznaczony jest do przesuszonej skóry pod oczami ze skłonnością do zmarszczek. Dla mnie to taki lekki nawilżacz, nie podrażnił okolic oczu i nie uczulił. Nakładałam go 2 razy dziennie rano i wieczorem. Śmiało mogę powiedzieć, że krzywdy mi nie zrobił, ale większych pozytywnych efektów nie było. Jest naprawdę tani kosztuje 6 zł. Nie planuje ponownego jego zakupu, bo wole coś mocniej nawilżającego. J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz