piątek, 2 lutego 2018

Gliss kur oil nutritive ekspresowa odżywka regeneracyjna włosy podatne na rozdwajanie

Gliss kur oil  nutritive ekspresowa odżywka regeneracyjna włosy podatne na rozdwajanie

Gliss kur oil  nutritive ekspresowa odżywka regeneracyjna włosy podatne na rozdwajanie z 8 cennymi olejkami upiększającymi i kompleksem z płynną keratyną, do włosów podatnych na rozdwajanie. Natychmiast ułatwione rozczesywanie oraz do 95% mniej rozdwojonych końców*. *w porównaniu do włosów przed pielęgnacją.
Gliss kur oil  nutritive ekspresowa odżywka regeneracyjna włosy podatne na rozdwajanie
Analiza składu:


Aqua -woda

Cyclomethicone -  jest bezbarwną, płynną, bezwonną mieszanką silikonów, która jest niezwykle przydatna i uniwersalna, jako baza lub składnik bazy w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych do ciała. Emolient. Wpływa na właściwości aplikacyjne - zapewnia łatwiejszą aplikację preparatu, ułatwia rozsmarowywanie na skórze i włosach. Rodzajem lekkiego oleju silikonowego lotnego lub cyklicznego - substancja ta ulatnia się po pewnym czasie z miejsca jej użycia. Cyclomethicone doskonale wchłania łój i pot, dlatego użyty w kremach lub bazach do twarzy zapobiega błyszczeniu twarzy, dając efekt jedwabistej, gładkiej skóry. Cyclomethicone sprawdza się najlepiej w kremach przeciwzmarszczkowych, wygładzając skórę twarzy. Cyklometikon w kosmetykach do włosów daje efekt zwiększonej puszystości oraz gładkości powierzchni włosów. Jako taki nie ma właściwości nawilżających, działając jedynie jako baza przewodnia, ułatwiająca rozprowadzenie kosmetyku
Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Phenyl Trimethicone- trimetikon fenylowy jest pochodną krzemionki i silikonem często spotykanym w preparatach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Silikon łatwo usunąć za pomocą szamponu z lekkim detergentem myjącym.  Ten lekki silikon nie tylko zabezpiecza końcówki włosów przez czynnikami zewnętrznymi, czy ciepłem suszarek, ale i poprawia strukturę włosów zniszczonych, porowatych i szorstkich. 

Argania Spinosa Kernel Oil - olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np. opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Carthamus Tinctorius Seed Oil- olej z nasion krokosza barwierskiego. Zawiera dużą dawkę kwasu linolowego, który odpowiada za nawilżenie skóry, reguluje produkcję sebum i chroni warstwę lipidową naskórka. Ponadto pełni funkcję emolientu. Nabłyszcza, wygładza skórę i włosy.

Macadamia Ternifolia Seed Oil- olej z orzechów makadamia. wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Olea Europaea Fruit Oil - oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.

Prunus Armeniaca Kernel Oil-  olej z pestek moreli. Składnik wykazuje bardzo delikatne działanie, raczej wspomagające inne składniki w kosmetykach, niż jako substancja czynna. Nie uczula i nie podrażnia, dlatego często jest dodawany do kosmetyków dla najwrażliwszej skóry, także niemowląt. Jest lekkim emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów bardzo cienki film, delikatnie natłuszcza, napina, wygładza i odżywia. Jego dodatek do mydeł sprawia, że są miększe i łagodniejsze, a także wolniej się zużywają.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil -  olej z migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Rosa Canina Fruit Oil - olej różany, ma naturalne właściwości antyoksydacyjne i lekko ściągające. Olej ten wykazuje poprawę elastyczności skóry, ułatwia regenerację komórek, zwalnia procesy starzenia skóry. Nadaje się także do skóry tłustej o skłonności do trądziku.

Sesamum Indicum Seed Oil - olej sezamowy,  w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej sojowy Sesamum Indicum (sezamowy) i składniki pochodzące z oleju sezamowego mogą być stosowane do formułowania różnorodnych produktów, w tym środków nawilżających, szminek i innych produktów do makijażu, produktów do ochrony przeciwsłonecznej, środków do czyszczenia skóry i produktów do pielęgnacji włosów .

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana hydroliza keratynowa, substancja zapobiegająca elektryzowaniu się włosów.  Kondycjonuje, zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Hydrolyzed Keratin- hydrolizowana keratyna jest białkiem naturalnie występującym w skórze, włosach i paznokciach, ich zła kondycja, suchość, łamliwość, zniszczenie może świadczyć o niedoborze keratyny, dlatego hydrolizat pochodzenia zwierzęcego stosuje się często w preparatach wzmacniających włosy i paznokcie. Składnik nawilżający, wzmacniający, uelastyczniający, wygładzający i zapobiegający starzeniu. Zapobiega także elektryzowaniu włosów. Stosowany w zabiegach keratynowego prostowania i nabłyszczania włosów.

Dimethicone - silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone - ten środek do pielęgnacji skóry jest syntetycznym związkiem chemicznym składającym się z dimetikonu, polimeru na bazie krzemu i glikolu polietylenowego (PEG) - glikolu polipropylenowego (PPG). Może być zanieczyszczony potencjalnie toksycznymi zanieczyszczeniami produkcyjnymi, takimi jak 1,4-dioksan.

Polyquaternium-16 - silikon używany w produktach do stylizacji włosów, substancje z grupy polyquaternium mogą mieć tendencje do nadbudowywania

Lactic Acid-  kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy). Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Cetrimonium Chloride-  konserwant lekko emulgujący, działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych

Parfum- zapach

Sodium Benzoate - benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Linalool - komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Alpha-Isomethyl Ionone - składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Coumarin -  kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Citronellol -  naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

CI 15985- barwnik,  żółcień pomarańczowy

CI 19140-  tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.

CI 47005 Ionone - żółcień chinolinowa , organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, spożywczy barwnik chinolinowy. Może być wytwarzana syntetycznie lub też pochodzić od zwierząt.  stosowany w produkcji szminek, mydeł, past do zębów, środkach do pielęgnacji włosów, farbach do włosów, perfumach, a także w tuszach do tatuowania. Dozwolony w produkcji wszystkich kosmetyków.

                              Moja opinia
Zainteresował mnie skład, wyróżnia się pośród drogeryjnych produktów. Ma naprawdę dużo olejków i to wysoko w składzie. Jest całkiem fajna, jednak nie czuję, aby jakoś specjalnie regenerowała włosy. Przyjemnie pachnie, a włosy chwilę po użyciu są mięciutkie. Jednak nie na długo. Cena jak najbardziej na plus.  Próbowałam stosować na zmianę z innym produktem, lecz się nie sprawdziła. Producent zapewnia ochronę przed rozdwajaniem się końcówek.. hmm.. na pewno tego nie robi. Jedynie cena jest niska ale to żaden atut, skoro odżywka mnie nie zadowala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz