piątek, 9 lutego 2018

Loreal maska czysta glinka złuszczająco wygładzająca


Loreal maska czysta glinka złuszczająco wygładzająca

Loreal maska czysta glinka złuszczająco wygładzająca zawiera w swojej formule 3 mineralne glinki:
- kaolin - glinka o wysokiej zawartości krzemianów, doskonale absorbuje zanieczyszczenia i nadmiar sebum,
- montmorylonit - glinka niezwykle bogata w minerały pomaga zredukować niedoskonałości,
- ghassoul - glinka o wysokiej zawartości oligoelementów rozjaśniających skórę. 
Formuła z drobinkami została wzbogacona w ekstrakt z czerwonych alg, aby złuszczyć i wygładzić skórę, jednocześnie nie wysuszając jej. Skóra jest bardziej miękka i gładsza, a niedoskonałości są mniej widoczne.
Produkt testowany dermatologicznie.

Sposób użycia:
Na oczyszczoną skórę twarzy należy nałożyć cienką warstwę, omijając okolice oczu i ust. Pozostawić do wyschnięcia na 5-10 minut, następnie spłukać ciepłą wodą lub usunąć wilgotną chusteczką. Stosować dwa razy w tygodniu.
Loreal maska czysta glinka złuszczająco wygładzająca
Analiza składu:

Aqua / Water-woda

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Cyclohexasiloxane - emolient. Odżywia, wygładza i zmiękcza.  Może wypełniać drobne zmarszczki. Lotny silikon - ulatnia się (odparowywuje) podczas aplikacji. 

Hydrogenated Polyisobutene -  emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Ma działanie zmiękczające i wygładzajace naskórek. Tworzy warstwę okluzyjną.

Dimethicone-  silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

PEG-100 Stearate - emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Prunus Armeniaca Seed Powder / Apricot Seed Powder- sproszkowane nasiona moreli. Zawierają żelazo, wapń, fosfor, witaminy, B17 (amigdalinę), C, PP, cenne przeciwutleniacze., naturalna substancja ścierna, stosowana w peelingach mechanicznych do złuszczania martwego naskórka twarzy i ciała w celu wygładzenia, oczyszczenia i pobudzenia skóry. Ponadto działa przeciwzmarszczkowo i odżywczo, opóźnia procesy starzenia, pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, wspomaga walkę z zaskórnikami, ponieważ zawiera cenne antyoksydanty.

Perlite, Polysorbate 20perlit zmiękcza, stosowany również w substancjach wybuchowych. Polysorbate-20 zapobiega rozwarstwianiu faz, jest również dobrym nośnikiem dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Ma także właściwości oczyszczające.

Carbomer -karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość.

Triethanolamine- regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Dimethiconol- lekki silikon, charakteryzuje niezwykła giętkość i elastyczność, duża masa cząsteczkowa oraz wysoka odporność na czynniki zewnętrze i chemiczne. Duża stabilność tego silikonu przejawia się także w dobrej wytrzymałości na wahania temperatury. Z tego powodu dimethiconol znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dimethiconol można znaleźć w takich kosmetykach, jak kremy do twarzy, podkłady, kosmetyki do opalania, kosmetyki do włosów. Jego wysoka stabilność na skoki temperatury powoduje, że dłużej chroni skórę lub włosy przed szkodliwym wpływem środowiskowym (wiatr, słońce, mróz).
Dimethiconol zapobiega odparowywaniu wody z powierzchni, na której został użyty, dlatego jego działanie można określić jako widocznie kondycjonujące i nawilżające włosy lub skórę ciała. Polimer ten najczęściej spotykamy w preparatach do stylizacji włosów, jak serum, krem ochronny lub w odżywkach zmiękczających i regenerujących włosy.

Palmaria Palmata Extract- ekstrakt z alg czerwonych. Algi czerwone są częściej wykorzystywane w kosmetyce. Zawierają spore ilości związków o działaniu nawilżającym, w tym kilka o niewielkich cząsteczkach, co pozwala im na przenikanie o kilka warstw komórek głębiej niż w przypadku związków uwolnionych przez algi zielone.
·            Wyższa zawartość błonnika sprawia, że brunatnice są wykorzystywane w suplementach diety wspomagających odchudzanie, jednak w praktyce w obu przypadkach, zarówno w algach zielonych, jak i czerwonych, przy dawce przewidzianej przez producentów, błonnika jest zbyt mało, aby dał on widoczne efekty.
·            Algi czerwone chronią się przed wolnymi rodnikami przede wszystkim dzięki swoim czerwonym barwnikom, natomiast u zielonych role ochronna odgrywają białka enzymatyczne i witaminy. To sprawia, że obie grupy alg mogą być wykorzystywane w diecie ochronnej, ale ich skuteczność będzie różna. Nie można jednak wskazać, które z alg są skuteczniejsze, jako że zależy to nie tylko nawet od gatunku tych roślin, ale także indywidualnych cech organizmu człowieka. Każdy będzie w innym tempie reagował na suplementację obiema grupami alg.
·            Ze względu na wyższą zawartość błonnika suplementacja alg czerwonych minimalnie częściej powoduje przykry skutek uboczny jakim jest krótkotrwała biegunka.
·            Nieduża zawartość białka sprawia, że algi czerwone nie nadają się do suplementacji w diecie sportowej. Z kolei zielone algi, które w suchej masie mają nawet do 80% białka, znakomicie się do tego nadają.

Moroccan Lava Clay- rodzaj glinki pozyskiwanej w Maroku. Posiada minerały tj: krzemionka (55-65%), tlenek magnezu (<21%), tlenek glinu (<5%), sód, potas i inne mikroelementy i sole mineralne. Oczyści i detoksykuje a nawet pomoże ukoić pęknięcia i małe rany. Wysoka zawartość krzemionki w glince ma zdolność wspomagania pękania stóp w celu leczenia i trądziku, aby szybko zniknąć.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Montmorillonite-  minerał z gromady krzemianów zaliczany do minerałów ilastych. Nazwa pochodzi od miejscowości Montmorillon we Francji. Glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia. Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70%. Montmorillonite zawiera wiele drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.
Dzięki tym wszystkim właściwościom glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia.

Tocopherol - konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Phenoxyethanolskładnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

CI 77491- tlenek żelaza, barwnik nadaje kolor kosmetykom.  Występuje w barwie żółtej, czerwonej i czarnej pod nazwami: żółcieni, czerwieni i czerni żelazowej. Tlenki żelaza stosowane są w pudrach, podkładach, cieniach i korektorach.

CI 77492- tlenek żelaza, żółty, występuje w celu barwienia kosmetyku lub jako współtwórca w pigmentach.

CI 77499 / Iron Oxides- magnetyk, czarny barwnik stosowany jest w kosmetykach mineralnych. Posiada właściwości regenerujące i nawilżające.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Parfum / Fragrance - zapach

                                     Moja opinia
Maseczka znajduje się w szklanym słoiczku z nakrętką. Bardzo wygodne estetyczne opakowanie i ten kolor… zdecydowanie zachęcił mnie do kupna. Konsystencja jest gęsta i ma peelingujące drobinki, pięknie pachnie i dobrze się rozprowadza, już niewielka ilość wystarczy by pokryć całą twarz. Po ok. 5 minutach maska zastygała, i nie powoduje żadnego dyskomfortu czy odczucia ściągnięcia skóry. Dla mnie to idealne połączenie maseczki i peelingu. Po zmyciu jej z twarzy moja skóra jest jaśniejsza, gładka i miękka w dotyku. Nie jest wysuszona. Starcza na dłużej niż obiecuje producent. To fajny gotowy produkt. Przy mojej mieszanej cerze się sprawdził. Ogólnie polecam, ale jednak wole kupić czystą glinkę i samemu zrobić sobie maskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz