piątek, 16 lutego 2018

Skinoren krem


Skinoren krem

Skinoren krem to lek stosowany w leczeniu trądzikupospolitego (Acne vulgaris) oraz przebarwień, nie tylko potrądzikowych.

Niniejszy lek przeznaczony jest do stosowania miejscowego na zmiany i problemy skórne.
Substancją czynną zawartą w jego formulacji jest kwas azelainowy, który wykazuje wielokierunkowe działanie. Zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, w widoczny sposób redukuje łojotok ilość zaskórników, a także działa antybakteryjnie, hamuje rozwój bakterii będących jedną z głównych przyczyn trądziku.
Do korzystnych efektów oddziaływania kwasu azelainowego na skórę można także zaliczyć rozjaśnienie już istniejących przebarwień.
Poprawę można zaobserwować po około 4 tygodniach systematycznego stosowania leku.

Sposób użycia:
Krem Skinoren należy stosować dokładnie tak, jak opisano w ulotce dla pacjenta, lub według zaleceń lekarza lub farmaceuty. Najpierw należy oczyścić i dokładnie osuszyć obszary skóry dotknięte trądzikiem, po czym nałożyć Skinoren, rozmasowując go delikatnie po całej powierzchni zmienionej chorobowo.  (bardziej punktowo)
Zaleca się stosowanie Skinoren codziennie, rano i wieczorem. Po użyciu dokładnie umyć ręce.
Po nałożeniu kremu można odczuć lekkie mrowienie skóry, które jest normalne. Jeśli jednak wystąpi podrażnienie, należy zmniejszyć ilość używanego preparatu lub stosować go tylko raz dziennie. Jeżeli działanie wyda Ci się zbyt silne, skontaktuj się z lekarzem.
Skinoren krem
Skinoren krem
Analiza składu:

1 g kremu zawiera substancję czynną 200 mg kwasu azelainowego- kwas azelainowy działa przede wszystkim przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii.
Wielokierunkowe działanie wpływa na przyczyny powstawania trądziku.
·         działanie przeciwzaskórnikowe - hamuje nadmierne rogowacenie naskórka, przyczyniające się do powstawania zaskórników.
·         działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zmiany trądzikowe ze współtowarzyszącym stanem zapalnym.
·         działanie przeciwbakteryjne - zwalcza bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku, nie powodując u nich oporności.
·         działanie przeciwłojotokowe - zmniejsza frakcję wolnych kwasów tłuszczowych na skórze, które mogą powodować jej błyszczenie.
·         działanie na przebarwienia - zmniejsza przebarwienia związane z nadmierną aktywnością melanocytów, nie tylko przebarwienia potrądzikowe.
Kwas azelainowy można stosować razem z kosmetykami, zarówno do pielęgnacji, jak i makijażu. Należy jednak pamiętać, żeby wybierać kosmetyki oznaczone jako „niekomedogenne” (czyli niepowodujące zatykania porów), by zminimalizować ryzyko pojawienia się zmian skórnych.
Jednak często wystepuja działania niepożądane tj; pieczenie, rumień i świąd; często: łuszczenie się skóry, suchość, odbarwienie, podrażnienie w miejscu podania

                                          Substancje pomocnicze:
Kwas benzoesowy- w kosmetykach wykorzystywany jako konserwant, zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii.  Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru.  W nadmiernych ilościach może powodować astmę, pokrzywkę a także podrażniać oczy i skórę.

Mieszanina makrogologlicerydów stearyniany:

Mieszanina mono-, di- i triglicerydów wyższych kwasów tłuszczowych- emulgator i substancja stabilizujaca. Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego. Stosowany również w żywności: oleje, czekolady w proszku do picia na gorąco, budynie, ciasta, lody, margaryny, dżemy, marmolady, galaretki, śmietanka pasteryzowana

Cetearylu Oktanonian- substancja farmaceutyczna

Glikol Propylenowy- należy do grupy alkoholi.  Zawiera on dwie grupy hydroksylowe i występuje pod postacią bezbarwnej cieczy o lekko słodkim smaku. Kontrowersje na temat tego składnika budzi przede wszystkim fakt, że może on być pozyskiwany na dwa sposoby - z również należącej do alkoholi gliceryny oraz jako produkt uboczny pozyskiwany w procesie rafinacji ropy naftowej. Alkohol ten znajduje zastosowanie w większości produktów kosmetycznych, w tym: kosmetykach do włosów, kremach i balsamach, dezodorantach , antyperspirantach, pastach do zębów, peelingach, płynach do płukania ust, olejkach do masażu.

Glicerol 85% - substancja nawilżająca.  Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia.

Woda oczyszczona- surowiec farmaceutyczny przeznaczony wyłącznie do receptury. W przemyśle farmaceutycznym musi spełniać określone normy.


                             Moja opinia
Zarekomendowany przez panią alergolog. W składzie na początku  kwas azelainowy, który działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Po nałożeniu skóra troszkę szczypie ale to mija, stosowałam go punktowo tylko wieczorem i bardzo ostrożnie. Po dwóch miesiącach przebarwienia rozjaśnione a krostki na czole zniknęły. Jednak musiałam go tymczasowo odstawić, ale za jakiś czas do niego wrócę przy większych problemach. Nie należy do najtańszych, bo za tubkę 30g w aptece zapłaciłam niespełna 50 zł.
Ja bym była ostrożna bo to lek tylko, że bez recepty, dlatego o kuracje tym kremem najlepiej zapytać dermatologa lub kosmetologa. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza