piątek, 9 lutego 2018

Green pharmacy szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z rumiankiem lekarskim


Green pharmacy szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z rumiankiem lekarskim

Green pharmacy szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z rumiankiem lekarskim wzmacnia, regeneruje, łagodzi podrażnienia i swędzenie skóry, odżywia cebulki włosów. Zawiera flawonoidy zwalczające wolne rodniki. Przywraca włosom zdrowie, daje piękne, naturalne refleksy. Bogactwo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza oraz witamina B3, poprawia stan skóry głowy. Szampon daje włosom lekkość, połysk, elastyczność i nawilżenie. Testowany dermatologicznie.


Sposób użycia: na mokrych włosach rozetrzeć niewielką ilość szamponu, spienić i wetrzeć w skórę głowy. Spłukać i powtórzyć mycie. 
Green pharmacy szampon do włosów osłabionych i zniszczonych z rumiankiem lekarskim 
Analiza składu:


Aqua- woda

Sodium Myreth Sulfate- mirystylosiarczan etylenowany sodu anionowa i zasadowa substancja powierzchniowo czynna, rozpuszczalna w wodzie. Składnik myjący stosowany w produktach do mycia ciała i włosów, płynach do kąpieli, do mycia rąk, żelach pod prysznic, szamponach. Tworzy pianę, gruntownie oczyszcza i odtłuszcza powierzchnie

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca , usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Cocamide Dea- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Lauryl Glucoside- (poliglukozyd laurylowy) – składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Sodium Chloride-  sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

Peg-12 Dimethicone- pełni funkcje emolientu. Działa kondycjonująco, zmiękczająco, wygładzająco i odżywiająco. Sprawia, że skóra i włosy są gładkie w dotyku. Wspomaga właściwości aplikacyjne. 

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Polyquaternium-10-  jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Chamomilla Recutita Flower Extract- rumianek, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny sie zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne.

Parfum- zapach

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Methylchloroisothiazolinone- syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

                         Moja opinia
Kiedyś używałam ziołowych szamponów a później o nich zapomniałam. Gdy zobaczyłam ten od razu mi się przypomniało Jnie mogłam przejść obojętnie i kupiłam goJ. Bardzo dobrze oczyszcza, domywa włosy nawet po olejkach i produktach do stylizacji. Zapach jest świeży rumiankowy i długo utrzymuję się na włosach , konsystencja jest bezbarwna, gęstsza i bardzo dobrze się rozprowadza i pieni. Moje włosy stały się oczyszczone, odświeżone, błyszczące, wzmocnione jednak nawilżenia nie zauważyłam. Ale to nic bo ten szampon bardzo przypadł mi do gustu. Mam włosy tłuste u nasady i suche na końcach. Dość ciężko jest dobrać odpowiednia pielęgnację, a ten szampon zachęcił mnie z powrotem do używania produktów ziołowych. Nie powoduje podrażnień jest bardzo wydajny, dostępny w większości drogerii. Buteleczka  350 ml jest wykonana z grubego ciemnego plastiku , na górze jest zamykanie na klipsa. Polecam z czystym sumieniem J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz