piątek, 9 lutego 2018

Facelle płyn do higieny intymnej aloe vera


Facelle płyn do higieny intymnej aloe vera

Facelle płyn do higieny intymnej aloe vera wyjątkowo delikatny, aloesowy. Nie zawiera mydła. Wartość pH 4,2 jest optymalnie dopasowana do strefy intymnej, dzięki czemu produkt jest idealny do codziennego mycia i pielęgnacji. Nadaje się również do  mycia całego ciała. Delikatny zapach z naturalnym wyciągiem z aloesu, płyn zawiera też kwas mlekowy. Tolerancja skórna potwierdzona dermatologicznie.

Facelle płyn do higieny intymnej aloe vera
Analiza składu:

Aqua- woda

Lauryl Glucoside- (poliglukozyd laurylowy) - składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Lactic Acid- kwas 2-hydroksypropanowy, kwas mlekowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Glycerin-  (gliceryna) – rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Sodium Chloride- sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

C12-13 Alkyl Lactate- emolient, na skórze rozkłada się do kwasu mlekowego, zapobiega wyparowywaniu wody ze skóry i włosów. Wygładza, zmiękcza skórę i włosy. Ma działanie delikatnie złuszczające martwy naskórek.

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Coco-Glucoside- poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Glyceryl Oleate- mieszanina monoglicerydów kwasu oleinowego. Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Urea-mocznik. substancja chemiczna powstaje w ludzkim organizmie - jest ubocznym produktem przemiany białek, a wydalamy go wraz z potem i moczem. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik, nietoksyczny i niealergizujący. Otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Nazwa ''mocznik'' jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid. Jest humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. W swojej naturalnej postaci jest jednym ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Mocznik jest składnikiem różnych preparatów kosmetycznych – znajduje się w kremach (do twarzy, stóp, rąk), balsamach do ciała, maściach, emolientach, tonikach, szamponach i odżywkach do włosów, a nawet w pastach do zębów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku jest niezastąpiony do pielęgnacji skóry suchej oraz atopowej, a także skóry w okresie menopauzy, gdy z powodu spadku poziomu hormonów staje się ona wiotka i bardzo sucha. Ratuje skórę zmaltretowaną zbyt długim opalaniem. Sprawdza się również w przypadku innych typów cery – np. wrażliwej i alergicznej (nie podrażnia, a więc w wyższym stężeniu może bezpiecznie złuszczyć martwe komórki, zastępując inne substancje, np. kwasy owocowe, których taka cera nie toleruje). Pomaga przy pielęgnacji cery trądzikowej, łupieżu, radzi sobie z przesuszonymi kolanami i łokciami, jest też znakomitym remedium na popękane pięty.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Serine- organiczny związek chemiczny, endogenny aminokwas kodowany, wchodzi w skład białek, takich, jak np. kazeina w mleku czy fibroina jedwabiu. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmniejsza podatność na podrażnienia i uczulenia, wygładza, ujędrnia i poprawia nawilżenie. Ma także właściwości maskujące, niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- ekstrakt  z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Sodium Lactate-organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu mlekowego. Składnik stosowany powszechnie, podnosi zdolności nawilżające kosmetyków, przenika przez warstwę rogową skóry, zmiękcza ją i utrzymuje wilgoć. W wyższych stężeniach działa złuszczająco, oczyszczająco i przeciwłojotokowo. Spotykana w każdego rodzaju kosmetykach, do twarzy, ciała. a także w preparatach złuszczających, maściach na zrogowacenia i odciski stóp, peelingach chemicznych i enzymatycznych, żelach do mycia, kremach, balsamach, ponieważ reguluje pH kosmetyków i ma właściwości przeciwbakteryjne. Pobudza cebulki włosów do wzrostu, spotykana w szamponach i odżywkach. Najlepsze działanie wykazuje w obecności kwasu mlekowego.

Parfum- zapach

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Sodium Benzoate-  benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

                                                                 Moja opinia
Płyn jest delikatny, nie powoduje infekcji, dobrze myje i odświeża, aczkolwiek nie pieni się zbyt mocno, gdyż nie zawiera mocnych detergentów. Bez alkoholu i bezzapachowy, chociaż ja wyczuwam delikatna woń aloesu, bardzo przyjemną . Konsystencja jest bezbarwna i raczej rzadka i trzeba uważać by nie wylało się go za dużo. Jest produktem multifunkcyjnym. W podróży sprawdzi się jako żel pod prysznic, płyn do higieny intymnej, szampon i żel do twarzy w jednym. W każdej z tych funkcji spisuje się dobrze. Jest śmiesznie tani, łatwo dostępny w Rossmannie. Polecam wypróbować, bo skład ma bardzo ładny, aczkolwiek jeśli nie sprawdzi się do higieny intymnej to można go wykorzystać w sposób o którym wspomniałam wyżej J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz