piątek, 16 lutego 2018

Seboradin szampon przeciw wypadaniu włosów

Seboradin szampon przeciw wypadaniu włosów

Seboradin szampon przeciw wypadaniu włosów to preparat dobierany do skóry głowy. Działa ochronnie i naprawczo na skórę głowy i włosy. Wyciąg z drzewa oliwnego działa antystarzeniowo na mieszki włosowe. Aminokwasowy kompleks witaminy H zwiększa zakotwiczenie się włosów w cebulce, przyspiesza wzrost włosów. Ekstrakt z drzewa cytrusowego poprawia mikrokrążenie w skórze głowy. Kompleks witamin i aminokwasy nawilżają i rewitalizują włosy. Naturalny wyciąg z żeń-szenia odżywiając cebulki dotlenia skórę głowy. Włosy są mocniejsze, bardziej gęste i zdrowsze. Skuteczność potwierdzona przez niezależne, specjalistyczne laboratorium badawcze - test samooceny pod kontrolą dermatologiczną.
Włosy wypadające i przerzedzające się. Pielęgnacja włosów i skóry głowy w przypadku łysienia androgenowego. Dla kobiet i mężczyzn.

Sposób użycia:
Nanieść na mokre włosy, rozprowadzić, wmasować w skórę głowy i włosy. Pozostawić na ok. 2-3 min., spłukać, czynność powtórzyć. Do codziennego stosowania. Przed użyciem wstrząsnąć.
Seboradin szampon przeciw wypadaniu włosów
Seboradin szampon przeciw wypadaniu włosów
Analiza składu:


Aqua -woda

Sodium Laureth Sulfate - (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąca , usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Cocamide DEA- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Glycol Cetearate- substancja rozpuszczalna w wodzie, bezwonna. Ma właściwości zmiękczające, najczęściej stosowana w szamponach i odżywkach

Lauryl Glucoside- (Poliglukozyd laurylowy) - składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Polyquaternium-7-   jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Coco Glucoside-  poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Glyceryl Oleate- mieszanina monoglicerydów kwasu oleinowego. Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Glycerin- (gliceryna) rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Parfum - zapach

Butylene Glycol -  glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

PPG-26-Buteth-26 - substancja konsystencjotwórcza. Ma działanie zmiękczające i uelastyczniające. Stosowany w szamponach, płynach de demakijażu i żelach do kapieli. Znacznie wpływa na konsystencje kosmetyku.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej
rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Apigenin - bioflawonoid, ma działanie przeciwzapalne i rozjaśniające skórę. Stosowana w kosmetykach przeciw wypadaniu włosów, ponieważ stymuluje włosy do wzrostu.

Oleanolic Acid - kwas oleanolowy, redukuje, normalizuje wydzielnie łoju. Kontroluje produkcje sebum, redukuje łojotok, poprawia wygląd skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Biotinyl Tripeptide-1 - jest wskazany do leczenia wypadanie włosów, Wzmacnia mieszankę włosów i innych dolegliwości.

Alcohol - alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Panax Ginseng Root Extract- wyciąg z żeńszenia. W kosmetykach stosowany jest ze względu na działanie silnie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie skóry, znajduje się w wielu kosmetykach przeciwzmarszczkowych i odmładzających, także luksusowych. Wykazuje również działanie wyszczuplające i antycellulitowe, aktywuje rozkład tłuszczy, hamuje syntezę kwasów tłuszczowych. Ma wiele innych właściwości np. w szamponach działanie: wzmacniające, rewitalizujące, dotleniające, regenerujące, poprawiające ukrwienie i odporność skóry. Wzmacnia cebulki włosów i pobudza je do wzrostu, odbudowuje uszkodzone włosy. 

Lecithin-  lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Sorbitol-  substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Hammamelis Virginiana Extract- wyciąg z oczaru wirginijskiego. Tonizująco działa na skórę. Ze względu na swoje właściwości ściągające, wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale sprawdzi się jako tonik. Obkurczy pory i przyczyni się do regulacji produkcji sebum. Działa też przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się w przypadku oparzeń i poparzeń słonecznych. Przyniesie natychmiastową ulgę i przyspieszy gojenie. Najlepiej wymieszać hydrolat z oczaru wirginijskiego z żelem aloesowym. Zmniejsza widoczność naczynek.
Pajączki to problem wielu z nas. Niezależnie od tego, czy pojawiają się na twarzy, czy na nogach, ciężko jest się ich pozbyć na dobre. Tu też przychodzi z pomocą oczar wirginijski. Roślina ta obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne, zmniejszając ich widoczność. Zanurz wacik w wyciągu z oczaru i wmasowuj go w miejsca, w których widoczne są naczynka. Możesz też stosować krem z wyciągiem z tej rośliny. Leczy łupież i ogranicza wypadanie włosów

Diathomeaceous Earth- ziemia okrzemkowa, substancja mineralna. Stosowana do delikatnego złuszczania naskórka i utrzymania skóry w dobrej kondycji

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Glyceryl Linoleate- substancja nierozpuszczalna w  wodzie, pochodna witamina F. W kosmetykach łagodzi drażniące działanie detergentów i chroni skórę przed wysuszeniem. Posiada działanie odżywcze, natłuszczające i kojące. Odpowiedni dla suchych włosów

Glyceryl Linolenate- służy do tworzenia emulsji.Tworzy na powierzchni skóry barierę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik polecany zwłaszcza w kosmetykach do skóry suchej, spierzchniętej, pękającej i szorstkiej. 

Panthenol - inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Phenoxyethanol- organiczny związek chemiczny pochodzenia syntetycznego. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Glyceryl Caprylate-  (pozyskiwany z kokosa)- tłusty emolient, zmiękcza, natłuszcza i zapobiega odparowaniu wody

Sodium Chloride-  sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Methylchloroisothiazolinone-  syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Citric Acid-  kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.
                                                                Moja opinia
Co zimę mam ten sam problem, że włosy zaczynają mi wypadać próbowałam już wielu masek, szamponów, wcierek i nie bardzo mi pomagały. Ten szampon niby fajnie się pieni, ładnie oczyszcza włosy są odświeżone, ale nie zauważyłam jakiegoś spektakularnego efektu. Może jakbym stosowała całą kurację to wtedy efekt był by widoczny. Sam szampon owszem bardzo ładnie pachnie, oczyszcza i włosy się po nim nie elektryzują ale nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko chętnie wypróbuję pełna kurację w połączeniu z maską, balsamem i lotionem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz