piątek, 26 stycznia 2018

Miya Cosmetics myWONDERBALM Im Coco Nuts intensywnie nawilżający krem do twarzy z olejkiem kokosowym

Miya Cosmetics myWONDERBALM  Im Coco Nuts intensywnie nawilżający krem do twarzy z olejkiem kokosowym 

Miya Cosmetics myWONDERBALM  Im Coco Nuts intensywnie nawilżający krem do twarzy z olejkiem kokosowym intensywnie nawilża. Regeneruje i koi. Poprawia elastyczność.Olejek kokosowy nawilża, regeneruje i koi skórę, odbudowując jej płaszcz hydrolipidowy. Olejek sezamowy, witamina E i prowitamina B5 odżywiają skórę, nadając jej elastyczność i miękkość oraz regulują jej nawilżenie. Dzięki lekkiej, kremowej formule QuickAbsorb szybko się wchłania i nadaje się pod makijaż.
Bez parabenów, silikonów, olejów mineralnych, parafiny, PEG-ów, sztucznych barwników oraz glikolu propylenowego.

myWONDERBALM przeznaczony jest do każdego typu skóry, także wrażliwej.
Nasza sugestia: I’m Coco Nuts – Skóra normalna, mieszana, ze skłonnością do tłustej lub tłusta.
Miya Cosmetics myWONDERBALM  Im Coco Nuts intensywnie nawilżający krem do twarzy z olejkiem kokosowym
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil- - olejek sezamowy,  w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej sojowy Sesamum Indicum (sezamowy) i składniki pochodzące z oleju sezamowego mogą być stosowane do formułowania różnorodnych produktów, w tym środków nawilżających, szminek i innych produktów do makijażu, produktów do ochrony przeciwsłonecznej, środków do czyszczenia skóry i produktów do pielęgnacji włosów .

Cocos Nucifera (Coconut) Oil- olej kokosowy, tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Posiada duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.
Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy. Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej. Jest odpowiedni dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega zakażeniom bakteryjnym.
Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Caprylic/Capric Triglyceride-  substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Cetearyl Olivate- ester alkoholu cetearylowego i kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Pochodzi w postaci wosku.  pomaga mieszać składniki razem w roztworach kosmetycznych, zwykle tych o właściwościach nawilżających. Pomaga zmiękczyć skórę i włosy, a produkty zapewniają gładkie i luksusowe uczucie. Jest najczęściej stosowany w połączeniu z sorbitan olivate, a ta mieszanka najczęściej pojawia się jako Olivem 1000 na liście składników. Składnik ten można znaleźć w kilku produktach do pielęgnacji ciała, takich jak nawilżający balsam twarzy, odżywka, leczenie przeciwzmarszczkowe, krem ​​do opalania, krem ​​do golenia, krem ​​do oczu, błyszczyk, środek czyszczący, fader skóry, bliznowacenie i balsam do ciała. 

Sorbitan Olivate- oliwian sorbitolu. Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. 

Glyceryl Stearate SE- ester kwasu stearynowego i gliceryny. Emulgator, tłusty emolient, składnik konsystencjotwórczy. Tworzy na powierzchni skóry film, który zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa zmiękczająco, wygładzająco, natłuszczająco i ochronnie na skórę i włosy.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Sodium Phytate- sól sodowa kwasu fitowego, naturalny antyoksydant, ma działanie przeciwzapalne i chelatujące. Posiada certyfikat ECOCERT.

Alkohol- alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Parfum (Fragrance)- zapach

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Benzyl Benzoate- składnik kompozycji zapachowej. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i chroni kosmetyki przed zepsuciem.

Coumarin-  kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Alpha-Isomethyl Ionone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Hexyl Cinnamalaldehyde- składnik kompozycji zapachowej .Przypomina woń kwiatów jaśminu. Naturalne występuje w olejku z rumianku.

                                                                  Moja opinia
I'm Coco Nuts zielony- krem z olejkiem kokosowym. Jego głównym zadaniem jest intensywne nawilżenie, regeneracja i ukojenie. Poprawia również elastyczność i jest sprzymierzeńcem w walce o młody wygląd. Konsystencja bardzo podobna do wersji z masłem mango (żółtej), przepięknie pachnie kokosem. W składzie mamy witaminę E i prowitaminę B5, olej sezamowy i panthenol. Krem szybko się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy. Faktycznie koi i regeneruje, przyspiesza gojenie. Korzystnie wpływa na wydzielanie sebum, ale trzeba uważać by nie przesadzić bo olej kokosowy może zapychać co zdarzyło się mi. Zużyłam go jako balsam do ciałaJ

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza