piątek, 26 stycznia 2018

Miya Cosmetics myWONDERBALM Call Me Later regenerująco-odżywczy krem z masłem shea

Miya Cosmetics myWONDERBALM Call Me Later  regenerująco-odżywczy krem z masłem shea

Miya Cosmetics myWONDERBALM Call Me Later  regenerująco-odżywczy krem z masłem shea regeneruje i odżywia. Nawilża i wygładza. Poprawia jędrność. Masło shea o właściwościach regenerujących wpływa na zwiększenie nawilżenia, jędrności i sprężystości skóry. Olejek jojoba, witamina E i prowitamina B5 wygładzają i odżywiają skórę, chroniąc ją przed wysuszeniem. Dzięki lekkiej, kremowej formule QuickAbsorb szybko się wchłania i nadaje się pod makijaż.
Bez parabenów, silikonów, olejów mineralnych, parafiny, PEG-ów, sztucznych barwników oraz glikolu propylenowego.

myWONDERBALM przeznaczony jest do każdego typu skóry, także wrażliwej.
Nasza sugestia: Call Me Later- Skóra normalna, ze skłonnością do przesuszania, sucha i bardzo sucha.
Miya Cosmetics myWONDERBALM Call Me Later  regenerująco-odżywczy krem z masłem shea
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Propylheptyl Caprylate- nadaje odpowiednia konsystencje kosmetykowi. Emolient ten, stosowany jest w kosmetykach dla dzieci, kremach, balsamach, nie jest szkodliwy.

Cetearyl Alcohol - emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter- masło shea,  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Cetyl Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Decyl Oleate- oleinian decylu, nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku. Stosowany w maskach i odżywkach do włosów, działa jako emolient, który nawilża, wygładza, zmiękcza, kondycjonuje i nabłyszcza włosy.

Panthenol - inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil-  wosk jojoba, emolient półtłusty.  chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Glycine Soja (Soybean) Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Glycine Soja (Soybean) Oil Unsaponifiables- niezmydlająca się frakcja oleju sojowego. Surowiec wykorzystywany jest w produktach przeciwsłonecznych, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, łagodząc rumień i inne stany zapalne skóry. Surowiec polecany jest także do pielęgnacji cery osób posiadających nadmiernie przetłuszczającą się skórę - bardzo łatwo się wchłania. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Ceteareth-20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.    

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Sodium Polyacrylate - składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Xanthan Gum - guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Sodium Phytate- sól sodowa kwasu fitowego, naturalny antyoksydant, ma działanie przeciwzapalne i chelatujące. Posiada certyfikat ECOCERT.

Alcohol- alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Parfum (Fragrance)- zapach

                                    Moja opinia
Call Me Later –granatowy, najbardziej gęsty i treściwy krem spośród tych 4. Dobrze sprawdzi się zimą. W składzie masło shea, olej jojoba, olej sojowy, witamina E, prowitamina B5 i panthenol. Jest mocno odżywczy i łagodzący, trochę dłużej się wchłania niż pozostałe z tej serii. U  mnie sprawdził się na suche partie ciała dłonie, stopy i łokcie. Zapach jest bardzo delikatny praktycznie nie wyczuwalny. Sprawdzi się u osób które  mają suchą i podrażnioną skórę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz