piątek, 26 stycznia 2018

Miya Cosmetics myWONDERBALM Hello Yellow krem nawilżająco-odżywczy z masłem mango

Miya Cosmetics  myWONDERBALM  Hello Yellow  krem nawilżająco-odżywczy  z masłem mango

Miya Cosmetics  myWONDERBALM  Hello Yellow  krem nawilżająco-odżywczy  z masłem mango nawilża i odżywia. Poprawia elastyczność. Łagodzi i koi. Masło mango nawilża i odżywia skórę, poprawiając jej elastyczność. Olejek z pestek winogron, witamina E i prowitamina B5 łagodzą i koją podrażnienia, pozostawiając skórę gładką i odżywioną. Dzięki lekkiej, kremowej formule QuickAbsorb szybko się wchłania i nadaje się pod makijaż.
Bez parabenów, silikonów, olejów mineralnych, parafiny, PEG-ów, sztucznych barwników oraz glikolu propylenowego.

myWONDERBALM przeznaczony jest do każdego typu skóry, także wrażliwej.
Nasza sugestia: Hello Yellow – Skóra normalna, mieszana, mniej przesuszona.
Miya Cosmetics  myWONDERBALM  Hello Yellow  krem nawilżająco-odżywczy  z masłem mango
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Propylheptyl Caprylate - nadaje odpowiednia konsystencje kosmetykowi. Emolient ten, stosowany jest w kosmetykach dla dzieci, kremach, balsamach, nie jest szkodliwy.

Decyl Oleate - oleinian decylu, nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku. Stosowany w maskach i odżywkach do włosów, działa jako emolient, który nawilża, wygładza, zmiękcza, kondycjonuje i nabłyszcza włosy.

Glycerin -  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Potassium Cetyl Phosphate - anionowa substancja powierzchniowo czynna, rozpuszczalna w wodzie. Substancja myjąca i emulgująca do tworzenia oraz utrwalania emulsji myjących i pielęgnacyjnych, produktów do demakijażu, mleczek i kremów oczyszczających.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Stearic Acid - tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil- olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Mangifera Indica (Mango) Seed Butter- masło z mango, składa się w 40-50% z kwasu oleinowego – nienasyconego kwasu tłuszczowego omega – 9, oraz z kwasów nasyconych, takich jak kwas stearynowy i palmitynowy. Kwas oleinowy jest klasycznym składnikiem kosmetyków nawilżających, uzupełnia płaszcz lipidowy skóry i regeneruje ją. Kwas stearynowy ma z kolei funkcję stabilizującą i przedłuża trwałość kosmetyku.
W maśle z mango znajdują się również witamina Awitamina Cwitamina Ewitamina K i witamina B oraz polifenole. Witaminy A, C i E to tzw. „witaminy młodości”, ponieważ działają przeciwutleniająco, wspomagają syntezę kolagenu oraz regenerację naskórka. Witamina K ma działanie przeciwzapalne. Z witamin z grupy B, w maśle z mango znajdują się niewielkie ilości witamin B1, B2, i B12. Jeśli chodzi o polifenole, czyli przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, masło zawiera mangiferynę oraz kwercytynę. Związki te chronią komórki, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Masło z mango jest doskonałe do nawilżania skóry, zmiękcza ją i zatrzymuje w niej wodę, tworząc na skórze warstwę opóźniającą jej parowanie. Dodatkowo wpływa regenerująco na naskórek, pomaga w walce z rozstępami, koi skórę podrażnioną i przesuszoną oraz przyspiesza gojenie ran. W związku z tym warto je stosować łagodząco na podrażnienia słoneczne, na pękającą skórę pięt czy spierzchnięte usta. Masło z mango ma kremową konsystencję, łatwo się rozprowadza i szybko się wchłania. Można stosować je samodzielnie zamiast balsamu do ciała, a także wcierać w partie ciała szczególnie narażone na podrażnienia i pękanie – np. pięty i usta. Jego zaletą jest przede wszystkim uniwersalność – nie zatyka porów, a właściwości regenerujące sprawiają, że nadaje się do łagodzenia objawów łuszczycy i egzemy.

Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum- modyfikowana guma z drzewa tara. Składnik emulgujący i zabezpieczający przed rozwarstwianiem emulsji, działa pośrednio nawilżająco.

Caesalpinia Spinosa Gum- frakcja z drzewa tara. Jest naturalnym polimerem, składnikiem konsystencjotwórczym oraz stabilizuje emulsje. Dodatkowo tworzy film na skórze.

Panthenol-   inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Sodium Polyacrylate - składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

 Triethanolamine-  regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Ethylhexylglycerin-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Sodium Phytate-  sól sodowa kwasu fitowego, naturalny antyoksydant, ma działanie przeciwzapalne i chelatujące. Posiada certyfikat ECOCERT.

Alcohol- alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Parfum (Fragrance)- zapach

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

                                   Moja opinia
Hello Yellow żółta tubka, z masłem mango. Prosty skład głównie masło mango, olej z pestek winogron, witaminę E, prowitaminę B5, panthenol. Konsystencja białego kremu jest lekka, bardzo dobrze się rozsmarowuje i wchłania. Stosowany regularnie skutecznie nawilżył i poprawił kondycję mojej skóry. Pachnie obłędnie mango i cytrusami. Uwielbiam takie zapachy. Jeszcze po kilku godzinach czuje go na skórze J to drugi z moich faworytów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz