wtorek, 23 stycznia 2018

Lilla Mai nawilżający krem arganowy z olejkiem lawendowym

Lilla Mai nawilżający krem arganowy z olejkiem lawendowym

Lilla Mai nawilżający krem arganowy z olejkiem lawendowym idealny do każdego rodzaju skóry. Doskonały pod makijaż , nie zatyka porów. Olej arganowy nawilża, poprawia elastyczność naskórka, działa przeciwzmarszczkowo, wygładzająco. Olejek lawendowy łagodzi podrażnienia, likwiduje infekcje, stymuluje skórę, działa odprężająco. Olej z pestek moreli działa nawilżająco. Krem bogaty w witaminy A i E. Hydrolat melisy i rumianku łagodzi podrażnienia.
Lilla Mai nawilżający krem arganowy z olejkiem lawendowym
Analiza składu:

Aqua -woda

Argania Spinosa Kernel Oil - olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Prunus Armeniaca Kernel Oil -  olej z pestek moreli. Składnik wykazuje bardzo delikatne działanie, raczej wspomagające inne składniki w kosmetykach, niż jako substancja czynna. Nie uczula i nie podrażnia, dlatego często jest dodawany do kosmetyków dla najwrażliwszej skóry, także niemowląt. Jest lekkim emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów bardzo cienki film, delikatnie natłuszcza, napina, wygładza i odżywia. Jego dodatek do mydeł sprawia, że są miększe i łagodniejsze, a także wolniej się zużywają.

Melissa Officinalis Water* -woda z melisy. Melisa łagodzi napięcie, wycisza, odpręża i poprawia nastrój. Ponadto wygładza i pielęgnuje skórę. Napary mają też dobry wpływ na włosy. Pomagają w leczeniu łupieżu i w pielęgnacji włosów, które się szybko przetłuszczają.
Osoby z mieszaną lub tłustą skórą i widocznymi porami mogą z melisy przyrządzać oczyszczający tonik. Powinny ich jednak unikać osoby z pękającymi naczynkami.

Anthemis Nobilis Flower Water* - hydrolat z kwiatu rumianku rzymskiego. Jeden z najlepszych wielofunkcyjnych hydrolatów. Rumianek rzymski wykazuje właściwości zbliżone do swojego "kuzyna" - rumianku pospolitego. Łagodzi podrażnienia, oraz wykazuje zbawienne działanie układ nerwowy. Szczególnie polecany do pielęgnacji niemowląt i ich mam. Całkowicie bezpieczny dla wrażliwej i delikatnej cery. Działa przeciwzapalnie i łagodząco, ma silne właściwości regenerujące i nawilżające.

Theobroma Cacao Seed Butter – masło z nasion kakaowca właściwego. Większość z najważniejszych właściwości masła kakaowego zawierają się wokół zdolności polepszania kondycji zdrowotnej skóry, wyraźnego wzmocnienia systemu odpornościowego, pozytywnego wpłynięcia na wygląd i stan włosów, zapobieganiu powstawania przedwczesnych oznak starzenia, a także zapobieganiu wszelkim stanom zapalnym skóry. Masło dodawane jest jako podstawowy element fazy tłuszczowej w wielu formułach kosmetycznych, najczęściej mydłach, kremach i lotionach do skóry twarzy i ciała, a także balsamach do ust.
·         Masło kakaowe szczególnie polecane jest do naturalnej pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, łuszczącej się i zniszczonej, a także ze zmarszczkami, podrażnionej, atopowej, z egzemą, łuszczycą, dermatozami, drobnymi obtarciami oraz po opalaniu.
·         Może być z powodzeniem stosowane do masażu ciała, również w okresie ciąży, w celu uelastycznienia skóry i przeciwdziałaniu rozstępom.
·         Masło kakaowe sprawdza się w pielęgnacji spierzchniętych ust, a także suchych dłoni i stóp. Doskonale natłuszcza i wygładza zrogowaciałe łokcie i kolana.
·         W pielęgnacji włosów wykorzystywane jest zapobiegania rozdwajaniu końcówek suchych włosów, a także ochronie przed słoną wodą oraz przed słońcem, podczas plażowania.

Glyceryl Stearate -  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Cetearyl Alcohol -  emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Sodium Stearoyl lactylate - sól sodowa alkoholu stearylowego i kwasu mlekowego. Łagodzi potencjalne działanie drażniące detergentów anionowych, wspomaga oczyszczanie skóry i włosów, ma właściwości oczyszczające i lekko złuszczające, poprawia właściwości aplikacyjne i konsystencję kosmetyków.

Tocopherol -  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Benzyl Alcohol - pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Salicylic Acid - kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
       
Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;

Glycerine -  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sorbic Acid -  kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Lavandula Angustifolia Oil – olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Linalool - komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Limonene - imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

* posiada certyfikat ECOCERT

                               Moja opinia
Krem spełnia wszystkie moje oczekiwania, a wręcz wprawił mnie w zachwyt J. Jest dość gęsty, ale lekki i puszysty, rozprowadza się i wchłania bardzo dobrze. Nawilża, i sprawia że moja skóra jest rozpromieniona a zapach jest przepiękny, lawendowy… (ja go uwielbiam, ale nie wszystkim może przypaść do gustu). Skóra po jego nałożeniu jest gładka, miła w dotyku i koi moje podrażnienia. Jidealny pod makijażPosiada w składzie m.in: olej arganowy i lawendowy. Krem polecany jest przede wszystkim na sezon letni, mi jednak na tyle spodobał się jego skład, że używam go zimą i świetnie się sprawdza, jeszcze takie dni jak dzisiaj… super. Polecam do każdego typu cery. Polubiłam go na tyle ,że skuszę się na kolejne produkty tej firmy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz