wtorek, 23 stycznia 2018

Kneipp olejek do kąpieli tajemnica piękna

Kneipp olejek do kąpieli tajemnica piękna

Kneipp olejek do kąpieli tajemnica piękna, odkryj odczuwalnie gładką, aksamitnie miękką skórę dzięki olejkowi. Kompozycja wartościowych, naturalnych olejków działa intensywnie natłuszczająco i zmniejsza uczucie napiętej skóry. Pozwól się rozpieścić luksusowej kąpieli.
W połączeniu z kojącym działaniem ciepłej wody kompozycja pielęgnujących olejków roztacza swoje naturalne działanie pielęgnacyjne.
Tylko do użytku zewnętrznego. 

Kneipp działa naturalnie:
·         Roślinne czynniki pielęgnujące
·         Bez substancji konserwujących (np. parabenów*)
·         Bez barwników
·         Bez olejów parafinowych, silikonowych i mineralnych
·         Opracowane przez specjalistów nauk przyrodniczych
·         Tolerancja skóry potwierdzona przez dermatologiczną klinikę uniwersytecką
 Substancji konserwujących zgodnie z rozporządzeniem (WE) dot. produktów kosmetycznych

Sposób użycia: olejek do kąpieli wlać pod strumień bieżącej wody (36-38*C) i rozkoszować się kąpielą przez 15-20 minut.
Kneipp olejek do kąpieli tajemnica piękna
Analiza składu:

Olus(Vegetable)Oil- olej roślinny. Emolient tłusty, tworzy na skórze i włosach odżywczy film, który zmiękcza i wygładza, zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. wiatr, mróz czy klimatyzowane pomieszczenia.

Prunus Amygdalus Dulcis(Sweet Almond) Oil- olej ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Parfum- zapach

PEG-40 Sorbitan Peroleate- składnik powierzchniowo czynny, emolient, zmiękcza, nawilża, wygładza. To również emulgator o/w - wpływa na powstanie emulsji.

Sclerocarya Birrea(Marula) Seed Oil- olej pochodzący z nasion drzewa marula (występuje w Afryce). Cenią go one zwłaszcza za silne działanie nawilżające i chętnie wykorzystują do oczyszczania skóry. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji popękanej, spierzchniętej skóry oraz jako oliwka do masażu dla dzieci. Wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne. Niewątpliwą zaletą oleju z maruli jest jego odporność na utlenianie i bardzo dobra stabilność w formulacjach kosmetycznych.

Kosmetyki z olejem marula nabierają następujących właściwości:
·         wzmacniają barierę lipidową skóry i poprawiają stopień jej nawilżenia
·         działają przeciwzmarszczkowo, mają silne właściwości antyoksydacyjne
·         przyspieszają gojenie ran i stanów zapalnych (również trądziku)
·         dostarczają witamin
·         nadają włosom miękkość, jedwabistość i połysk, eliminują suchość skóry głowy
·         zapobiegają rozstępom w ciąży, działają antycellulitowo
·         regulują skórę trądzikową, niwelują blizny potrądzikowe

Argania Spinosa Kernel Oil- olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Olea Europaea(Olive) Fruit Oil- oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnychatopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.

 Ricinus Communis (Castor) Seed Oil- olejek rycynowy.  Problemy skórne: olej rycynowy jest dobrodziejstwem, jeśli chodzi o problemy skórne takie jak: oparzenia słoneczne, trądzik, sucha skóra i rozstępy. Pomaga również na takie przypadłości, jak: kurzajki, czyraki, grzybica międzypalcowa oraz chroniczne swędzenie. Aby zaradzić problemom takim jak: oparzenia słoneczne, kurzajki, infekcje grzybicze, zakażenia drożdżakami czy trądzik
Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający. Kwasy tłuszczowe w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Pomaga to usuwać płaty suchej skóry i przywraca odpowiednie nawilżenie. W tym celu wystarczy niewielka ilość oleju. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wyróżniają go spośród innych olejów roślinnych. Olej rycynowy znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, lecz najbardziej ceniony jest w dziedzinie pielęgnacji skóry ze względu na swoją zdolność do szybkiego nawilżania. Jeśli zatem szukasz niedrogiego środka nawilżającego, jest on odpowiednim wyborem dla ciebie.
Usuwanie bliznOlej rycynowy jest stosowany do redukcji blizn. Choć używany w tym celu działa powoli (i musi być aplikowany regularnie dla zauważalnych efektów), jest naturalnym i trwałym rozwiązaniem. Znów na ratunek przybywają kwasy tłuszczowe. Wnikają głęboko w tkankę blizny i wypychają ją, jednocześnie stymulując wzrost zdrowej skóry. Dzięki temu blizny powoli zanikają. Rozstępy.
Stymulacja porostu włosów: Olej rycynowy jest najlepszym lekarstwem na porost włosów. Często zaleca się jego zewnętrzne stosowanie na skórę głowy, aby wzmocnić włosy. Możesz wymieszać go z olejem kokosowym lub migdałowym. Olej rycynowy pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych, przyspieszając wzrost włosów. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-6, odpowiedzialne za zdrowe włosy. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, nałóż olej i pozostaw go na noc po przykryciu czepkiem, aby mógł wniknąć głęboko. Następnego dnia dokładnie spłucz olej. Pomaga on również na rozdwajające się końcówki oraz łamliwe włosy, a oprócz tego odżywia je i nawilża.
Pogrubianie brwi: Olej rycynowy wspomaga porost włosów i dzięki temu wzmacnia również brwi oraz rzęsy. Niepowtarzalny skład chemiczny owego oleju chroni brwi oraz rzęsy przed łamaniem się.
Przyciemnianie włosów: Olej rycynowy skutecznie przyciemnia włosy. Jego właściwości nawilżające w połączeniu z zawartymi w nim substancjami odżywczymi pomagają zatrzymywać wilgoć w obrębie włosa. Dzięki temu staje się on ciemniejszy. 
Kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby chorujące na niedrożność jelit, a także na zapalenie wyrostka robaczkowego, nie powinny spożywać oleju rycynowego. Jeśli chcesz go użyć, skonsultuj się z lekarzem.

Citrus Limon Peel Oil- olejek eteryczny ze skórki cytryny. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Jako składnik aromatyzujący służy do poprawiania zapachu kosmetyków (zwłaszcza tych z dodatkiem olejków z drzewa herbacianego i eukaliptusowego). W niektórych kremach substancja ta jest stosowana jako środek wybielający – rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Olejek stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki; olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Stosuje się go także w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej.

Citrus Aurantium Dulcis(Orange) Peel Oil- olejek eteryczny z pomarańczy. Właściwości kosmetyczne: Antyseptyczne, bakteriobójcze, odmładzające skórę, nawilżające, regulator do cery tłustej, łagodzące, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, eliminujące toksyny. 
Właściwości terapeutyczne: Przeciw obrzękom, ściągające, wiatropędne, grzybobójcze, wzmacniające system immunologiczny, przeciw zmęczeniom, na menopauzę, na refluks, na żołądek, tonizujące, na zapalenie skóry, egzemy, afty, palpitacje serca.
Właściwości psychologiczne: Dostarcza równowagi i siły, wzmacnia autoestymę i wiarę w siebie, łagodzi stany depresyjne, stany zaniepokojenia i zmartwienia, łagodzi stany niepokoju, łagodzi bezsenność, dostarcza spokoju i optymizmu, łagodzi skutki stresu.

Pogostemon Cablin Oil- naturalny olejek otrzymany z krzewu paczuli uprawianej głównie w Azji.
Wzmacnia i pobudza system nerwowy szczególnie w większych ilościach. Łagodzi stany zapalne, trądzik, wysypkę i może leczyć popękaną, suchą skórę, owrzodzenia i rany. Ujędrnia skórę, zwłaszcza po utracie wagi. Przydatny w leczeniu depresji i wszelkich dolegliwości stresogennych. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzakaźne i antywirusowe.
Wzmacnia system immunologiczny. Służy jako antidotum na ukąszenia żmij. Antyseptyczne, przeciwskurczowe, bakteriobójcze, przeciwbólowe, antydepresyjne, uspokajające, tonizujące, afrodyzjak, łagodzi stany zapalne, pomaga w leczeniu trądziku, egzemy, regeneruje skórę.
Nie powinien być stosowany w pierwszych miesiącach ciąży. Generalnie nie powoduje podrażnień. Unikać kontaktu z oczami. Do użytku zewnętrznego.

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Limonene- organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Coumarin- kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Alpha-Isomethyl lonone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Może wywoływać podrażnienia skóry.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

                                       Moja opinia
Bardzo lubię olejki do pielęgnacji ciała- są fajną alternatywą dla balsamu, szczególnie zimą, gdy skóra jest najbardziej przesuszona. Wchłania się szybko, ale nieco wolniej niż Kwiat Migdała, dając skórze wszystko, czego potrzebuje by zachwycać gładkością i brakiem przesuszenia.
Po nim nie mam brzydkich niespodzianek na dekolcie, gdzie skórę mam szczególnie wrażliwą. Muszę jednak przyznać, że używałabym go nawet wtedy, gdyby nie dawał widocznych efektów ze względu na tajemniczy, zmysłowy, słodki, zapach. :)
Kneipp olejek do kąpieli tajemnica piękna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz