piątek, 19 stycznia 2018

Baikal Herbals krem nawilżający do twarzy na dzień do cery suchej i wrażliwej

Baikal herbals krem nawilżający do twarzy na dzień do cery suchej i wrażliwej

Baikal herbals krem nawilżający do twarzy na dzień do cery suchej i wrażliwej krem nawilżający do twarzy o wysokiej zawartości biologicznie aktywnych ekstraktów z ziół bajkalskich. Głęboko nawilża, zmiękcza i tonizuje skórę twarzy. Dzięki roślinnym składnikom aktywnym przywraca prawidłowe nawilżenie skóry, chroniąc ją przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń otaczającego środowiska.
Krem nie zawiera parabenów i PEG.
Baikal Herbals krem nawilżający do twarzy na dzień do cery suchej i wrażliwej
Analiza składu:

Aqua with infusions of- woda z wyciągów roślinnych

Iris Sibirica Extract-  kosaciec syberyjski, zmiękcza skórę, sprawia że skóra staje się aksamitna i delikatna

Arctostaphylos Uva Ursi Extract-  mącznica lekarska ,ma działanie antyseptyczne, usuwa nadmierne łuszczenie i podrażnienia.

Adonis Sibirica Extract – miłek syberyjski,  głęboko nawilża skórę, sprzyja intensywnej regeneracji komórek skóry

Organic Chamomilla Recutita Flower  Oil-  organiczny olej z nasion rumianku, ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, oczyszczające, regenerujące, łagodzące.

Organic Aloe Barbadensis Leaf Extract- organiczny ekstrakt z aloesu, intensywnie nawilża skórę na długi czas, aktywnie stymuluje krwiobieg, nasycając skórę niezbędnymi aminokwasami, witaminami i minerałami, łagodzi podrażnienia skóry, ma działanie bakteriobójcze i tonizujące.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Coco-Caprylate/Caprate- roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Octyldodecanol-  alkohol tłuszczowy, lekki emolient substancja natłuszczająca, o działaniu nawilżającym i wygładzającym, produkowana z naturalnych tłuszczy, olejów lub wosków, poprzez redukcję kwasów tłuszczowych.
Emulgator i solubilizator, tworzy warstwę okluzyjną na skórze, ograniczającą TEWL (przeznaskórkową utratę wody), nawilżając naskórek.
Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.
Ułatwia zmieszanie i połączenie się składników emulsji, , stabilizuje ją, zapobiegając rozwarstwianiu się fazy wodnej i tłuszczowej.  
Oprócz tych funkcji poprawiających komfort stosowania naszego kosmetyku, zwiększymy także skuteczność pielęgnacyjną naszego kosmetyku.
Octyldodecanol ma potwierdzony, w pełni bezpieczny profil kosmetyczny.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Cetearyl Alcohol - emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Butyrospermum Parkii-  masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Persea Gratissima Oil- olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Bogaty w witaminy: A, B, E, H, K, PP, F,
nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT) oraz aminokwasy. Składnik dzięki zawartości lecytyny wykazuje lekkie działanie emulgujące. Używany w produkcji kremów, emulsji, mydeł, produktów do masażu ciała. Działa natłuszczająco, regenerująco, silnie odżywczo i ochronnie. Olej zbliżony w budowie do lipidów skóry, dlatego jest wysoce tolerowany, polecany do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Głęboko się wchłania, nie nabłyszcza, jest lekko gęsty. Wzmacnia i uelastycznia skórę oraz włosy.

Saccharide Isomerate – cukier inwertowany, działa jako wysoce skutecznego regulator wilgotności. Ma  zdolność do długotrwałego wiązania wilgoci i zatrzymywania jej w skórze. Jest skuteczny w suchym powietrzu, w niskiej wilgotności względnej.

Sodium Stearoyl Glutamate - składnik pochodzenia naturlanego. Otrzymywany z oleju kokosowego i kwasu glutaminowego. Wpływa na konsystencję kosmetyku, ułatwia powstanie emulsji, wpływa na jej stabilność. Składnik dobrze tolerowany przez skórę alergiczną i wrażliwą. Emulgator ułatwiający tworzenie emulsji, jest także łagodnym detergentem wspomagającym inne substancje myjące w składzie kosmetyku. Stosowany w produktach do mycia ciała i włosów. Ma działanie kondycjonujące.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Zingiber Officinale Root Extract- ekstrakt z korzenia imbiru wyraźnie pobudza krążenie i rozgrzewa - dzięki tym właściwościom sprawdza się doskonale jako baza (lub ważny dodatek) do wszystkich kosmetyków modelujących i wyszczuplających ciało.
Olejek imbirowy wykorzystany w trakcie antycellulitowego masażu lub w ramach domowego body wrappingu przyczyni się do szybszej redukcji cellulitu.
Dzięki poprawie krążenia imbir wpływa też na skórę regenerująco i odżywiająco. Lepsze krążenie oznacza bowiem lepszy poziom dotlenienia i odżywienia tkanek.
Pobudzenie procesów zachodzących w skórze i pod nią przekłada się z kolei na jej ładniejszy wygląd i poprawę parametrów takich jak jędrność, elastyczność czy koloryt.
Imbir jest jednym z najlepszych kobiecych sprzymierzeńców - naprawia wszystkie te niedoskonałości, które powstają pod wpływem naszych hormonów, a poza tym jest niezastąpionym i nieocenionym składnikiem perfum. Kosmetyki wzbogacone zapachową nutą imbiru zyskują świeży, a jednocześnie intrygujący i zmysłowy zapach -  to czysta kobiecość!

Bisabolol-  to najważniejsza substancja czynna zawarta w kwiecie rumianku lekarskiego - rośliny dość powszechnej, gdyż występującej na terenach Europy, Azji, Ameryki i Australii. Posiada on liczne, korzystne dla naszej skóry właściwości, w tym:
- łagodzące podrażnienia,
- kojące,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- ułatwiające gojenie się ran - pobudza regenerację tkanki, odbudowę 
naskórka,
- ułatwiające docieranie do komórek skóry składników odżywczych"

Dzięki swojemu wielokierunkowym działaniu, substancja ta doskonale sprawdzi się w kosmetykach przeznaczonych do różnych typów skóry, w tym:
- dojrzałej - wspomoże procesy regeneracyjne, które słabną w tkance wraz z wiekiem,
- suchej i wrażliwej - złagodzi i 
ukoi podrażnienie twarzy i ciała, a także zniweluje nieprzyjemne uczucie swędzenia,
- alergicznej - w przeciwieństwie do olejku rumiankowego, sam bisabolol nie jest czynnikiem alergizującym - nie powinien zatem wywołać podrażnień czy innych niepożądanych reakcji,
- trądzikowej - nie tylko pomoże zmniejszyć pojawianie się zmian, ale też zapobiegnie powstawaniu blizn potrądzikowych.
Substancja ta jest zatem wyjątkowo uniwersalna - używać jej może właściwie każda z nas.

Panthenol- alkohol pantotenowy– Prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), prowitamina B5. Pantenol po wniknięciu w skórę jest przekształcany do kwasu pantotenowego. Oba związki wykazują to samo działanie biologiczne. Witamina B znajduje się w każdej żywej komórce. Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt  kosmetyczny  na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Benzoic Acid- konserwant syntetyczny, rozpuszczalny w wodzie i alkoholach. Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru. Może uczulać.

Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Parfum- zapach

Citric Acid-  kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz