sobota, 16 grudnia 2017

Yves rocher beaute des pieds - balsam regenerujący do stóp

Yves rocher beaute des pieds - balsam regenerujący do stóp

Yves rocher beaute des pieds - balsam regenerujący do stóp to kosmetyk pielęgnacyjny do skóry stóp, który skutecznie walczy z problemem szorstkiej, suchej skóry i nieestetycznych zgrubień na stopach.
Balsam intensywnie regeneruje i odżywia zniszczoną skórę stóp, a zawarty w nim olejek eteryczny z lawendy bio przywraca stopom komfort i zapewnia chwile odprężenia podczas stosowania kosmetyku.
Yves rocher beaute des pieds - balsam regenerujący do stóp
Sposób użycia
Stosuj Balsam regenerujący do stóp 1-2 razy w tygodniu, nakładając na stopy grubą warstwę kosmetyku. Poczekaj chwilę, aż kosmetyk zostanie wchłonięty, ewentualny nadmiar zetrzyj chusteczką.

Formuła testowana pod kontrola dermatologiczną
Składniki pochodzenia roślinnego: olejek eteryczny z lawendy oraz woda z lawendy z ekologicznych upraw, olejek makadamii, jojoba, kopry, wosk carnauba, wosk candelilla.
Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
Formuła bez parabenów.
Yves rocher beaute des pieds - balsam regenerujący do stóp


Analiza składu:

Aqua- woda

Lavandula Angustifolia (Lavender) Water
- woda lawendowa, posiada właściwości kojące, aromaterapeutyczne i relaksujące. Działa przede wszystkim antyseptycznie, i uspakajająco.  Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi podrażnienia, tonizuje i odświeża, lekko chłodzi i ściąga pory. Stosowany w kosmetykach do twarzy i ciała, tonikach, płynach do przemywania skóry, lotionach i mleczkach oczyszczających, żelach do mycia, szamponach przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, kosmetykach dziecięcych, kremach i balsamach pielęgnacyjnych, dezodorantach, zastępuje wodę dla jeszcze lepszego wzbogacenia składów.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Alcohol- alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Simmondsia Chinensis(Jojoba) Seed Oil- wosk jojoba, emolient półtłusty. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci.Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Macadamia Ternifolia Seed Oil- olej z orzechów makadamia. wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Methylpropanediol- glikol organiczny, który może zwiększać przenikanie innych składników do skóry. Jest on stosowany głównie w produktach wspomagania dostarczania innych składników aktywnych, a nie jako sam aktywny składnik. Uważany jest za bezpieczny składnik i nie ma skutków ubocznych i ostrzeżeń związanych z jego używaniem.  Jednakże każdy składnik ułatwiający penetrację skóry powinien być stosowany uważnie ponieważ zwiększa wnikanie do krwi innych niebezpiecznych substancji chemicznych.  Ma niską toksyczność, powoduje niskie podrażnienie oczu i skóry i potencjalnie nie jest uczulający.

Elaeis  Guineensis (Palm) Oil- olej palmowy. Wytwór tłoczony z owoców i nasion palmy.  Jest bogata w składniki odżywcze, między innymi: beta karoten, witamina E, witamina A, karetonoidy, koenzym Q10, flawonoidy. W składzie oleju palmowego znajdują się kwasy nasycone i nienasycone, które występują w proporcji 1:1. Są to między innymi: kwas mistynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Olej palmowy posiada tokotrienole, które są składnikiem witaminy E.  To bardzo rzadko spotykana w roślinach forma witaminy E.  Jest ona skuteczniejsza niż znane powszechnie tokoferole. Dlatego taki rodzaj witaminy E jest składnikiem wielu kremów przeciwdziałających starzeniu się skóry. Witamina E bowiem stanowi o zapobieganiu utleniania się wolnych rodników, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Stosowanie kosmetyków z tokotrienolami hamuje procesy starzenia poprzez, między innymi, opóźnianie momentu pojawiania się zmarszczek. Używanie takich kosmetyków daje komfort związany z uczuciem dogłębnego nawilżenia i wygładzenia.

Butylene Glycol-  jest rozpuszczalnikiem substancji roślinnych i zapobiega wysychaniu kosmetyków. Ten związek ma bardzo ograniczone zastosowanie w kosmetykach, ale mógłby potencjalnie być stosowany jako reduktor lepkości i najprawdopodobniej ma podobne właściwości do innych glikoli butylenowych. Naturalnie występuje w maśle kakaowym, słodkiej kukurydzy i małżach, więc uważa się, że ma minimalną toksyczność

Caprylic/Capric Triglyceride- z oleju kokosowego i glicerydu)- Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter)- (masło shea)- naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Sorbitan Stearate- substancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.  Ma delikatne właściwości myjące i jest wykorzystywany do tworzenia kompozycji zapachowych, jako rozpuszczalnik. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i jest dyspergatorem- rozprasza w formule składniki nierozpuszczalne, mikrogranulki, perełki, mikroperełki, pigmenty i substancje ścierające, np. w peelingach, zapobiega także ich wytrącaniu się i osadzaniu. 

Hydrogenated Palm Kernel Oil- utwardzony olej z nasion palmy. Emolient tłusty polecany do skóry suchej. Pełni funkcję regulatora lepkości, oraz posiada właściwości pielęgnacyjne iodżywcze.

PEG-100 Stearate emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Candelilla Cera/Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax/Cire De Candelilla- wosk kandelila,  dobrze natłuszcza, ciężko się wchłania, jest tłustym emolientem ochronnym, zapobiega utracie wilgoci, pielęgnuje skórę, wygładza, odżywia i regeneruje. Stosowany w pomadkach do ust, błyszczykach, tuszach do rzęs, kredkach, znajduje się również w kremach i balsamach.

Parfum- zapach

Linalool-  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Xanthan Gumguma ksantanowa - polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Copernicia Cerifera Cera/Carnauba Wax/Cire De Carnauba- wosk karnauba, kopernicjowy, brazylijski. Jest naturalnym emulgatorem, zagęstnikiem i regulatorem lepkości. Nadaje skórze i włosom połysk i elastyczność, działa także odżywczo. Jest emolientem półtłustym. Tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczający, wygładzający i zmiękczający efekt. Składnik szeroko stosowany w produkcji kosmetyków, wystepuje w kremach, masełkach, emulsjach, balsamach, odżywkach do włosów.  Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 5-10%.

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer poliakrylan. Zagęstnik, nadający nadający k osmetykom odpowiednią konsystencję. Przedłuża trwałość kosmetyku i zwiększa jego lepkość. Kondycjonuje włosy – wygładza je, zmiękcza, utrwala fryzurę. Substancja filmotwórcza. Nawilża skórę i włosy, nadaje połysk. 

Tocopherol-  witamina E , konserwant substancji tłuszczowych. Chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Lavandula Angustifolia( Lavender) Oil-  olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Bisabolol- składnik naturalny, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, łagodzi zaczerwienienia i podrażnioną skórę. Może być stosowany w produktach dla dzieci i produktach do higieny intymnej. Nie powoduje alergii.

Tetrasodium EDTA-  sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Sodium Hydroxide - (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11. 

Coumarin- kumaryna, benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnowatych.

                             Moja opinia
Ten balsam jest dla mnie niezwykły. Po zastosowaniu skóra na stopach staje się miękka, nawilżona i w pełni zregenerowana. Ma bardzo gęstą konsystencję ( biały krem) co oznacza że jest bardzo wydajny. Wystarczy niewielka ilość, by wmasować w stopy. Nie wchłania się od razu, trzeba poczekać kilka minut. Urzekł mnie również swoim zapachem lawendy J. Opakowanie jest bardzo miękkie co pozwala na zużycie balsamu do samego końca. Zazwyczaj używam go tuż po kąpieli. 
Jeśli ktoś ma szorstkie pięty, przesuszone ten balsam może pomóc. Jest zdecydowanie lepszy od wersji odżywczej do stóp. Najchętniej kupuję go w promocji, bo cena jest troszkę za wysoka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz