sobota, 16 grudnia 2017

Avon Foot Works Krem intensywnie zmiękczający skórę stóp

Avon Foot Works Krem intensywnie zmiękczający skórę stóp

Avon Foot Works Krem intensywnie zmiękczający skórę stóp zawiera kwas mlekowy, nawilżającą glicerynę i witaminę E. Idealny do suchej, szorstkiej i stwardniałej skóry. 
Działanie: Redukuje zgrubienia na stopach, nadając im miękkość i gładkość. Niezwykle skuteczna formuła znacznie poprawia wygląd suchej skóry. 
Sposób użycia
Wmasowywać w skórę stóp 2 razy dziennie 
Avon Foot Works Krem intensywnie zmiękczający skórę stóp
Analiza składu


Aqua- woda

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Lactic Acid- kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Behenyl Alcohol- alkohol behenylowy, tłusty emolient. W kosmetykach funkcjonuje jako natłuszczacz. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe. Zapobiega namnażaniu wirusa, działa łagodząco, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Zmniejsza owrzodzenia, przyspiesza gojenie pęcherzy.

Steareth - 21- pozwala pozbyć się zanieczyszczeń, stosowany najczęściej w kremach balsamach i zbitych konsystencjach

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Ammonium Hydroxide- składnik służy w produkcji wielu związków chemicznych wykorzystywanych w kosmetykach, np. amin. W kosmetykach pełni funkcję regulującą pH, jest składnikiem kompozycji zapachowych i substancją maskującą, neutralizuje niepożądane zapachy w kosmetyku. Coraz rzadziej jest stosowany w innych celach, niż produkcja farb ze względu na toksyczność. Znajduje zastosowanie w farbach do włosów, ponieważ jest silnym utleniaczem, otwiera łuski włosów, poprawia efekt i trwałość farbowania.

Steareth - 2- składnik renatłuszczający. Ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów.

Menthol- mentol, posiada właściwości antyseptyczne i odkażające, chłodzące i odświeżające. Stosowany w pastach i płynach do higieny jamy ustnej, w kremach, balsamach i żelach do ciała o działaniu chłodzącym. Jest też dodawany do maści na ból mięśni, aromatyzuje się nim chusteczki higieniczne, ponieważ ma działanie łagodzące na błony śluzowe.

Mentha Piperita Oil- olejek z mięty pieprzowej. Olejek z mięty pieprzowej wpływa na dobrą kondycję skóry. Dzięki zawartości mentolu, olejek odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Po połączeniu z olejkiem jojoba, taka mieszanka olejków eterycznych odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki olejkowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.
Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.
Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust. Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi – a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Glycine Soja Oil-  olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Aloe Barbadensis Gel-  żel z liści aloesu, nawilża, stosowany przy łupieżu.  Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa wypryski nie pozostawiając blizn, działa również delikatnie rozjaśniająco na skórę.

Oryza Sativa Bran Oil- olej ryżowy. Nawilża, oczyszcza, chroni skórę. Szybko się wchłania, nie pozstawia tłustej warstwy na skórze. Stosowany w kosmetykach do skóry wrażliwej, gdyż nie powoduje podrażnień. Olej ryżowy zawiera gamma oryzanol, który przyspiesza regenerację komórek. Hamuje także procesy starzenia się skóry, działa jako filtr UV.
                                                                      Moja opinia

Nie lubię go. To czego nie mogę ścierpieć to efekt mokrych i klejących stóp przez kilka godzin. Wchłania się bardzo długo, jest ciężki. A jak nakładam skarpetki mam wrażenie, że stopy mam całe mokre. Zapach trochę mentolowy nic specjalnego. Konsystencja i jej wygląd  przypomina mi krem roślinny  w szkole podstawowej. Słabo nawilża, nie robi nic dobrego dla moich stóp, nie polecam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza