sobota, 16 grudnia 2017

Nourish Relax Carming Moisturiser kojący krem nawilżający do cery wrażliwej

Nourish Relax Carming Moisturiser kojący krem nawilżający do cery wrażliwej


Nourish Relax Carming Moisturiser kojący krem nawilżający do cery wrażliwej w składzie kremu znalazł się organiczny olejek lawendowy i z ogórecznika lekarskiego, a także głęboko odżywiające masło shea. Dzięki wyjątkowym składnikom ten delikatny i lekki krem zawiera bogactwo kwasów omega, które poprawiają jędrność i elastyczność skóry, a olejek lawendowy koi i łagodzi wszelkie podrażnienia czy stany zapalne i zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników.
Nourish Relax Carming Moisturiser Kojący krem nawilżający do cery wrażliwej


Skóra staje się więc głęboko odżywiona i nawilżona, a w efekcie zdrowa, miękka i elastyczna. Olejek lawendowy, który występuje w kremie nie tylko działa antybakteryjnie i łagodząco na skórę, ale również dzięki swojemu wyjątkowemu zapachowi zapewnia relaks umysłu.

Skład:

Aqua (water)- woda

Helianthus annuus (sunflower) seed oil* - olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania.
Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Glycerin**- organiczny związek chemiczny,silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca.Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.

Cetearyl alcohol - emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Cetearyl Glucoside- substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Służy jako emulgator do tworzenia formuł emulsyjnych, a także poprawia konsystencję, daje poślizg, wzmacnia pianę i ułatwia spłukiwanie kosmetyku ze skóry i włosów. Substancja łagodna dla skóry. Tworzy aksamitną w dotyku powłokę, odżywia i zapobiega przesuszeniom.

Palmitoyl tripeptide-5-  substancja chemiczna jest opatentowanym syntetycznym materiałem przeznaczonym do komunikowania się ze zdrowymi komórkami skóry w celu utrzymania ich w zdrowiu. składa się z łańcuchów aminokwasów i ma zdolność przenikania do naskórka i wchodzenia głęboko do skóry właściwej, gdzie stymuluje produkcję kolagenu i prawidłowy wzrost tkanki. To nie tylko przyspiesza syntezę kolagenu w skórze, ale wczesne badania sugerują, że ten peptyd ma również zdolność do komunikowania się z komórkami skóry i zapobiegania szkodliwym wpływom toksyn, które przenikają do nich. Składnik ten działa poprzez naśladowanie naturalnych mechanizmów komunikacyjnych organizmu, które mówią komórkom, co mają robić. Ten rodzaj komunikacji pomaga komórkom skóry albo wypłukać toksyny, albo uczynić ją obojętną.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Argania spinosa (argan) kernel oil*- olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Lavandula angustifolia (lavender) oil*- olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice powder* - sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Borago officinalis seed oil*- olej z nasion ogórecznika lekarskiego. Olej ma lekko żółte po seledynowe zabarwienie, jest średnio gęsty i ma dość mocny, charakterystyczny zapach. Na powierzchni skóry tworzy ochronny film. Wygładza, zmiękcza, wzmacnia skórę. Ten olej ma właściwości ujędrniające, napina i poprawia sprężystość skóry, zwęża pory, dodaje skórze blasku, wygładza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu, zawiera antyoksydanty. Bardzo dobrze się wchłania. Przyspiesza regenerację, wzmacnia barierę lipidową skóry i pomaga usunąć zanieczyszczenia z porów. Składnik jest polecany do skóry suchej, łuszczącej, zrogowaciałej, dojrzałej, alergicznej, wrażliwej, naczynkowej i podrażnionej.

Vitellaria paradoxa (shea butter sp. nilotica)*- naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bisabolol-  substancja czynna zawarta w ekstrakcie z rumianku. Bisabolol stosowany jest w kosmetykach do skóry wrażliwej, alergicznej, naczyniowej. Wykazuje właściwości kojące, łągodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, niweluje oznaki alergii, łagodzi podrażnienia wywołane stosowaniem detergentów, bądź innych środków drażniących i toksycznych. Wspomaga penetrację substancji aktywnych zawartych w kosmetyku, a ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Bisabolol posiada szerokie spektrum działania, o czym świadczy nie tylko łagodzenie podrażnień, ale również skuteczność w walce z 
łojotokiem, łuszczycą i trądzikiem. Substancja ta przyspiesza gojenie się ran. 
Stosowany jest jako składnik preparatów
 po goleniu, produktów pielęgnacyjnych dla dzieci i niemowląt, oraz dla cer  suchych, wrażliwych, alergicznych, naczynkowych. Nie jest substancja uczulającą.

Zingiber officinale (ginger) root extract*- ekstrakt z korzenia imbiru. Poprawia krążenie krwi, rozgrzewa, leczy trądzik i łojotokowe zapalenie skóry, a także mieszków włosowych. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Ekstrakt z imbiru pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z cellulitem. Działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i ujędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy.

Daucus carota sativa (carrot) root powder- wyciąg z korzeni marchwi. Nadaje skórze ciepły, matowobrązowy koloryt świeżej opalenizny - efekt brązujący. Ekstrakt z marchwi stosuje się w przypadku łagodzenia skutków poparzeń słonecznych. Składniki ekstraktu wykazują również działanie przeciwrodnikowe, zapobiega szorstkości naskórka, zwiększa stopień jego nawodnienia, polepsza podział komórek, zapobiega zagłębianiu się zmarszczek.

Sodium levulinate- naturalny konserwant otrzymywany z kukurydzy, stabilizator ph. Wykazuje wysoką skuteczność mikrobiologiczną i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji o podłożu bakteryjnym

Levulinic Acid- kwas lewulinowy. Chroni skóre i włosy, stosowany w kosmetykach jako konserwant. Kwas ma słodki, kremowy i maślany zapach, który wykorzystuje się także to tworzenia kompozycji zapachowych, karmelu i toffi.

Cetearyl olivate- ester alkoholu cetearylowego i kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Występuje w postaci wosku oleistego. Niejonowy emulgator, który pomaga mieszać składniki razem w roztworach kosmetycznych, zazwyczaj o właściwościach nawilżających. Pomaga zmiękczyć skórę i włosy, nadaje produktom gładki i luksusowy wygląd. Możesz znaleźć ten składnik w kilku produktach do higieny osobistej, takich jak: krem ​​nawilżający do twarzy, odżywka, kuracja przeciwstarzeniowa, krem ​​przeciwsłoneczny, krem ​​do golenia, krem ​​pod oczy, błyszczyk do ust, oczyszczacz, fader do skóry, blizny i balsam ujędrniający ciało. 

Sorbitan olivate- niejonowa substancja powierzchniowo czynna pozyskiwana z oliwy z oliwek i sorbitolu, nierozpuszczalna w wodzie. Natłuszcza i nawilża, służy także jako emulgator do tworzenia białych emulsji myjących, zapobiega rozwarstwieniu kosmetyku w trakcie jego przechowywania. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Wykazuje również kompatybilność z emulsjami sylikonowymi i formułami zawierającymi filtry przeciwsłoneczne.

Glyceryl caprylate - monogliceryd kwasu kaprylowego. Substancja pochodząca z oleju kokosowego i gliceryny. Niejonowy składnik powierzchniowo czynny. Nierozpuszczalny w wodzie. Stabilny w kwaśnym pH.  tworzy ochronny i natłuszczający film na powierzchni skóry i włosów, który kondycjonuje, zmiękcza i wygładza powierzchnię i zapobiega odparowywaniu wody, nadaje połysk. 

Glyceryl undecylenate- undecylenian glicerylu jest to ester glicerynowy kwasu undecylenowego. Wywodzi się z kombinacji oleju rycynowego i fasoli rzepaku gliceryny pochodnej. Działa jako emulgator, ale wykazuje także aktywność przeciwbakteryjną. Posiada właściwości kondycjonujące skórę.

Potassium sorbate-  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Tocopherol - konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Coumarin - kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Limonene -  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii


* składniki z certyfikowanych upraw organicznych
** składniki naturalnie występujące w olejkach eterycznych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz