sobota, 16 grudnia 2017

Apis arbuzowe orzeźwienie nawilżający krem do twarzy z arbuzem i kwasem hialuronowym

Apis arbuzowe orzeźwienie nawilżający krem do twarzy z arbuzem i kwasem hialuronowym

Apis arbuzowe orzeźwienie nawilżający krem do twarzy z arbuzem i kwasem hialuronowym doskonale wchłaniający się krem, bogaty w ekstrakt z arbuza, kwas hialuronowy, kolagen morski i proteiny jedwabiu. Błyskawicznie i długotrwale nawilża wiążąc wodę w naskórku, uelastycznia i poprawia koloryt. Pozostawia skórę dotlenioną i aksamitnie gładką. Obecność filtrów UVA/UVB (SPF15) chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego odpowiedzialnego za fotostarzenie się skóry.
Apis arbuzowe orzeźwienie nawilżający krem do twarzy z arbuzem i kwasem hialuronowym

Analiza składu:

Aqua- woda

Grape Seed Oilotrzymywany jest z winorośli właściwej i tłoczony z pestek jej owoców metodą na zimno. Jest olejem, który dobrze i dość szybko się wchłania, nie powodując żadnych nieprzyjemnych dolegliwości skórnych, takich jak swędzenie, czy pieczenie. Nie zatyka też porów skóry, nie utrudnia wymiany gazowej i nie tworzy na skórze lepkiego i tłustego filmu. Dobrze sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza mieszanej, tłustej i trądzikowej. Z powodzeniem może być też stosowany do skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej i dojrzałej, a także do włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych.
Wyróżnia się od bardzo dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek winogron ma potężny potencjał antyoksydacyjny,  wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry i nie jest komedogenny. Posiada właściwości nawilżające, odżywcze, przeciwstarzeniowe, regeneracyjne, przeciwzapalne, kojace, wzmacniające i ochronne.

Sunflower Oil- najlepszy do zastosowań kosmetycznych jest olej, który spełnia następujące wymagania:
– jest otrzymywany ze świeżych ziaren słonecznika (zbiory słonecznika przypadają zawsze na jesieni),
– jest wytłaczany na zimno w temperaturze nie wyższej niż 40°C,
– nie zawiera konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków,
– jest bogaty w kwas linolowy.
Olej słonecznikowy często pojawia się w składzie kosmetyków takich, jak mleczka, kremy i kosmetyki kąpielowe.
Oto jego 8 niesamowitych właściwości:
·         Wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry.
·         Regeneruje i zmiękcza naskórek.
·         Działa przeciwzapalnie i pozwala na skuteczniejszą walkę z trądzikiem i wypryskami na skórze.
·         Nie powoduje powstawania zaskórników.
·         Ma działanie antyoksydacyjne.
·         Reguluje wydzielanie sebum.
·         Redukuje ilość wolnych rodników w skórze.
·         Zwiększa elastyczność i spowalnia proces starzenia skóry.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Carbomer- karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Citrullus Lanatus( Watermelon) Extract-  ekstrakt z arbuza. Chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce.
Ekstrakt jest doskonałym składnikiem kosmetyków o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

Hyaluronic Acid-  kwas hialuronowy, posiada właściwości łączenia włókien kolagenowych oraz wiązania cząsteczek wody, zapewnia nam jędrną, nawilżoną i odżywioną skórę. Już tylko jeden gram kwasu hialuronowego może związać około sześciu litrów wody. Dodatkowymi zaletami HA jest to, że może on również łagodzić stany zapalne. Z wiekiem jednak jego ilość w skórze maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek. Najbardziej narażone na jego utratę są kobiety po około 25 roku życia, albo te, które intensywnie się odchudzają i zrzucają wagę. Wypełnienie zmarszczek na twarzy dokonuje się preparatem, którego skuteczność może być widoczna od 12 do nawet 18 miesięcy po wykonanym zabiegu. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt po zabiegu, lekarz dobiera odpowiedni rodzaj kwasu hialuronowego oraz jego gęstość. Inne rodzaje preparatów używane są do powiększania ust, mezoterapii i wypełniania zmarszczek.

Collagen-  białko występujące w ciele zwierząt, a zwłaszcza ssaków. To właśnie on jest głównym aminokwasem obecnym w naszym organizmie. Znaczne jego ilości występują w skórze, więzadłach i chrząstkach. Wyróżnia się pięć jego rodzajów, jednakże dla nas najważniejszy jest pierwszy z nich, bowiem to jego braki powodują powstawanie zmarszczek. Poza tym to właśnie on wzmacnia naczynia krwionośne i odpowiada za wytrzymałość i elastyczność naszej skóry.

Cetearyl alcohol &ceteareth 20- wosk emulgujący składający się z wysokiej jakości Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20. Nadaje się zarówno do kosmetyków, jak i do zastosowań farmaceutycznych, wytwarza wysoce stabilne emulsje i może zawierać większość zmiękczających materiałów normalnie stosowanych w tych systemach. Jako baza emulgatora,  jest zarówno przydatny, jak i ekonomiczny, ponieważ upraszcza formułowanie podstawowych kremów i balsamów olej-w-wodzie i zapewnia efekty stabilizujące, jak również emulgujące, po połączeniu w bardziej wyrafinowane systemy.

Silk Protein-  proteiny jedwabiu. Głównymi składnikami jedwabiu są dwa białka: fibroina (ok. 70%) i serycyna (30%). Proteiny jedwabne mają ogromne podobieństwo, w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach. Ponadto posiadają ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawiają, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni. Proteiny jedwabiu są często składnikami szamponów i odżywek dla suchych włosów. Bardzo popularnym preparatem jest płynny jedwab, doskonale sprawdzający się w przypadku włosów suchych, porowatych i zniszczonych. Obecne w nim proteiny otaczają włosy cienką, niewidoczną otoczką, nie obciążają ich, nadając im miękkości i blasku.
Podobnie jak w przypadku włosów, zastosowanie jedwabiu w pielęgnacji paznokci odnosi się do intensywnych, regeneracyjnych kuracji. Stosowany może być jako: dodatek sztyftów, odżywek, lakierów, podstawa techniki fiberglass.
Jedwab należy do szczególnej grupy składników kosmetycznych, dających bardzo szybkie, oraz spektakularne efekty. Przy czym są one całkowicie współmierne ze skutecznością ich działania.

Zinc Oxide- tlenek cynku. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych. Zapobiega negatywnemu działaniu promieni słonecznych, przyspieszających starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. 

Titanium Dioxidejest to fizyczny filtr mineralny o szerokim spektrum ochrony UV, chroniący skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Stosowany również w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, to biały pigment.

Triethanolamine-  regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Ascorbyl palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Ascorbic Acid-  witamina C (kwas askorbinowy) - szybko się utlenia i nie ma możliwości wnikania w lipidowe struktury warstwy rogowej naskórka, a tym bardziej na syntezę kolagenu w skórze właściwej. Dlatego aby witamina C mogła głęboko wnikać w skórę opracowano specjalną technologię polegającą na zamknięciu jej w liposomachTo jeden z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, bardzo istotny w pielęgnacji skóry. Jest ona doceniana za trzy główne kierunki działania na skórę. Witamina C to:
1 - silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną,
2 składnik przeciwzmarszczkowy stymulujący syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem,
3substancja rozjaśniająca przebarwienia, pomocna w walce z melazmą, przebarwieniami potrądzikowymi i pigmentacyjnymiJest ona doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.
Poza tym witamina C jest odpowiednia w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie, uszczelniający naczynka, poprawiający stan bariery lipidowej skóry.
Witamina C jest to składnik polecany do zastosowania w każdym wieku, zarówno dla osób młodych w ramach prewencji przeciwzmarszczkowej, jak i osób o cerze dojrzałej jako kuracja redukująca zmarszczki.
Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, od strony chemicznej jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH i wysokim stężeniu (powyżej 20%) wykazuje również działanie złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające.

Citric Acid- (Kwas Cytrynowy) Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Tocopherol-  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Methylchloroisothiazolinone - syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Parfum- zapach

Annatto- jest nasieniem lub ekstraktem z drzewa achiote, owoc drzewa achiote ma kształt serca i pokryty grubymi, szpiczastymi włoskami. Annatto jest szeroko stosowana w Ameryce Łacińskiej jako barwnik, lekarstwo i jako składnik wielu produktów spożywczych. Annatto jest naturalnie intensywnym barwnikiem, który może mieć barwę od jasno żółtej do głębokiej pomarańczy. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza