sobota, 9 grudnia 2017

Lavera Basis Sensitiv krem pielęgnacyjny masło shea, olej ze słodkich migdałów

Lavera Basis Sensitiv  krem pielęgnacyjny masło shea, olej ze słodkich migdałów  

Lavera Basis Sensitiv  krem pielęgnacyjny masło shea, olej ze słodkich migdałów krem dla normalnej i suchej skóry. Kremy do ciała Lavera oferują kompleksową pielęgnację dzięki wysokiej jakości składnikom do pielęgnacji z natury. Organiczne masło shea, organiczne jojoba i organiczne migdały zapewniają ochronną intensywną pielęgnację i pomagają skórze naturalnie regenerować. Dzięki organicznemu masłu shea i organicznym migdałom natychmiast poczujesz różnicę dzięki bogatemu, intensywnie pielęgnującemu kremowi do pielęgnacji skóry. Zapewniając szczególną ochronę suchszych obszarów, skóra pozostaje miękka i gładka. Odpowiedni dla wegan.
Lavera Basis Sensitiv  krem pielęgnacyjny masło shea, olej ze słodkich migdałów



Analiza składu:

Water (Aqua)-woda

Glycine Soja (Soybean) Oil* -olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*- masło shea,  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Alcohol*- alkohole maja silne działanie antybakteryjne, działają odkażająco i zapobiegają rozwojom drobnoustrojów. Ułatwiają rozpuszczanie w kosmetyku składników aktywnych i przyspieszają ich wnikanie w skórę a także zmniejszają lepkość i przyspieszają wchłanianie.

Cetyl Alcohol-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Glyceryl Stearate Citrate – cytrynian stearynianu gliceryny. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. Dobrze reaguje w środowisku o odczynie kwaśnym.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*- olej ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, 
proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*- wosk jojoba, emolient półtłusty.  chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Xanthan Gum -guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Hydrogenated Palm Glycerides – glicerydy palmowe są składnikiem kwasów tłuszczowych w oleju palmowym. Uwodornienie umożliwia utrzymywanie oleistej cieczy w stanie stałym w temperaturze pokojowej, ma właściwości kondycjonujące.

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel)Water*- liście oczaru wirginijskiego. Tonizująco działa na skórę. Ze względu na swoje właściwości ściągające, wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale sprawdzi się jako tonik. Obkurczy pory i przyczyni się do regulacji produkcji sebum. Działa też przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się w przypadku oparzeń i poparzeń słonecznych. Przyniesie natychmiastową ulgę i przyspieszy gojenie. Najlepiej wymieszać hydrolat z oczaru wirginijskiego z żelem aloesowym. Zmniejsza widoczność naczynek.
Pajączki to problem wielu z nas. Niezależnie od tego, czy pojawiają się na twarzy, czy na nogach, ciężko jest się ich pozbyć na dobre. Tu też przychodzi z pomocą oczar wirginijski. Roślina ta obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne, zmniejszając ich widoczność. Zanurz wacik w wyciągu z oczaru i wmasowuj go w miejsca, w których widoczne są naczynka. Możesz też stosować krem z wyciągiem z tej rośliny. Leczy łupież i ogranicza wypadanie włosów

Rosa Damascena Flower Water*- woda z róży damasceńskiej- działa tonizująco i odżywczo. Regeneruje zmęczoną i dojrzałą cerę, przywracając jej naturalny blask. Głęboko oczyszcza, zmniejszając zmiany trądzikowe a także rozjaśnia cerę. Uelastycznia naskórek widocznie wygładza a także doskonale nawilża. Po naniesieniu na włosy sprawia, że staja się one bardziej elastyczne, zregenerowane i odżywione. Z wody różanej można przygotowywać okłady na zmęczone powieki i zaczerwienione spojówki. Skutecznie łagodzi podrażnienia oczu, dodaje im blasku. Jej zapach ma właściwości aroma-terapeutyczne i poprawia samopoczucie.

Melissa Officinalis Water*- melisa może być stosowana jako źródło naturalnych i silnych przeciwutleniaczy, których aktywność antyrodnikowa została potwierdzona licznymi badaniami. Udowodniono, że ekstrakty z melisy hamują formowanie wolnych rodników, jakie są podstawową przyczyną starzenia skóry. Szczególnie wodny ekstrakt z melisy okazał się być silnym przeciwutleniaczem, a działanie to przypisano właściwościom kwasu rozmarynowego i pochodnym hydroksycynamonowym obecnym w roślinie. Dlatego ekstrakt z melisy zalecany jest w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. posiada również właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz kojące, które są często wykorzystywane w produktach dla skóry wrażliwej i licznych balsamach. Działanie przeciwbakteryjne melisy było niegdyś wykorzystywane w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś ta roślina doskonale spisuje się w preparatach na trądzik.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Tocopherol-  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Hydrogenated Lecithin- utwardzona lecytyna. Stosowana jako lekki emulgator do tworzenia konsystencji kosmetyków. Pomaga zatrzymać wilgoć w naskórku.Działa wygładzająco na skórę i włosy i zmniejszająca widoczność zmarszczek. Działa także wzmacniająco. 

Lecithin -  lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Lysolecithin- hydrolizowana lecytyna. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się. 

Brassica Campestris (Rapeseed) Sterols- to mieszanina steroli otrzymywanych z oleju BrassicaCampestris (rzepakowego). Środek kondycjonujący skórę – emolient.

Ascorbyl Palmitate-  palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Beta-Carotene – betakaroten, barwnik . Beta-karoten jest pigmentem występującym w roślinach, który nadaje im żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Jest przekształcany w organizmie w witaminę A, silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry i funkcji neurologicznych.W kosmetyce mają działanie przeciwutleniające i są cenione ze względu na ich zdolność do zapobiegania przewlekłym chorobom. Chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników , które są główną przyczyną starzenia się i degeneracji.

Aloe Barbadensis Leaf Extract* -  sok aloesowy. Aloes jest sukulentem, czyli rośliną, która potrafi przetrwać nawet w najtrudniejszych warunkach – gdy w pobliżu nie ma źródła wody. Istnieje ponad 400 różnych odmian aloesu, mających z kolei ponad 400 różnych możliwości użycia
Aloes stosuje się w szamponach i innych produktach do włosów – maseczkach, odżywkach. Roślina wzmacnia budowę włosów, które stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Łatwiej je rozczesywać i mniej się plączą, nie mają też tendencji do „puszenia”. Szampony z aloesem zapobiegają również rozdwajaniu się końcówek. Wszystko dzięki zawartym w roślinie składnikom: witaminie A, B2, C i E oraz aminokwasom. Warto dodać, że aloes jest humektantem. Humektanty, obok protein i emolientów, stanowią jeden z trzech niezbędnych składników, służących właściwej pielęgnacji włosów - odpowiadają za ich odpowiednie nawilżenie.

Fragrance (Parfum)** - zapach

Limonene**-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Linalool** -  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Geraniol**-  składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Citral** - składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Citronellol**- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Benzyl Benzoate**- składnik kompozycji zapachowej. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i chroni kosmetyki przed zepsuciem.

 * składniki z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego
** naturalne olejki eteryczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz