poniedziałek, 4 grudnia 2017

Sylveco Lekki krem brzozowy

Sylveco Lekki krem brzozowy

Sylveco Lekki krem brzozowy hypoalergiczny lekki krem brzozowy jest przeznaczony do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju cery wymagającej regeneracji.

Zawiera ekstrakt z kory brzozy, który dzięki właściwości pobudzania syntezy kolagenu i elastyny, zwiększa sprężystość skóry i skutecznie opóźnia procesy starzenia. W kremie zastosowano połączenie ekstraktu z aloesu oraz ksylitol o działaniu wybitnie nawilżającym i zmiękczającym. Naturalne oleje roślinne i masło karite odbudowują warstwę wodno-lipidową i w połączeniu z alantoiną zapewniają skórze szybkie ukojenie. Dodatek witaminy E zabezpiecza ją przed negatywnym wpływem środowiska. Ekstrakt z mydlnicy lekarskiej, zawierający saponiny, ułatwia wnikanie składników aktywnych głębiej do skóry. Krem może być stosowany pod makijaż oraz na okolice przemęczonych oczu.

Sylveco Lekki krem brzozowy
WSKAZANIA: do pielęgnacji skóry odwodnionej, przesuszonej, zmęczonej, narażonej na działanie czynników szkodliwych (słońce, dym tytoniowy).

Składniki aktywne:
Ekstrakt z kory brzozy(betulina)
Ekstrakt z mydlnicy lekarskiej
Ksylitol
Olej z pestek winogron
Olej sojowy
Masło shea(karite)
Olej arganowy
Witamina E
Ekstrakt z aloesu
Olej jojoba 
Alantoina

Analiza składu:

Aqua- woda

Vitis Vinifera Seed Oil- olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Glycine Soja(Soybean)Oil-  olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Xylitol- cukier brzozowy. Organiczny związek chemiczny, wytwarzany z brzozy. Stosowany przemyśle spożywczym, znalazł również zastosowanie w kosmetyce.
Właściwości ksylitolu:
·                działa demineralizująco i często stosowany jest jako środek słodzący w pastach do zębów,działa na skórę nawilżająco i oczyszczająco,
·                stymuluje funkcje ochronne skóry,
·                wykazuje działanie hamujące rozwój szkodliwych mikroorganizmów, przy okazji nie zagrażając naturalnej florze bakteryjnej naszego ciała.
Ksylitol stosowany jest w wielu różnych kosmetykach naturalnych, jednak szczególną rolę pełni we wszelkiego rodzaju peelingach i scrubach do skóry ciała.

Sorbitan Stearate- substancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.  Ma delikatne właściwości myjące i jest wykorzystywany do tworzenia kompozycji zapachowych, jako rozpuszczalnik. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i jest dyspergatorem- rozprasza w formule składniki nierozpuszczalne, mikrogranulki, perełki, mikroperełki, pigmenty i substancje ścierające, np. w peelingach, zapobiega także ich wytrącaniu się i osadzaniu. 

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit-  masło shea. Naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Argania Spinosa Kernel Extractolej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Simmondsia Chinensis Oilwosk jojoba, emolient półtłusty.  chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Stearic Acidtworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie.

Cetearyl Alcoholemolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Betulin-  betulina, naturalny ekstrakt z kory brzozowej, bogaty w kwas oleanowy, kwasy fenolowe, takie jak chlorogenowy i kawowy oraz w skondensowane katechiny. Pozyskiwana jest z zewnętrznej białej warstwy kory, która zawiera jej znaczne ilości, głownie w okresie wiosennym. Substancja jest nietoksyczna i w pełni bezpieczna dla zdrowia. Wykazuje wysoką skuteczność zarówno w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji ciała, jak i produktach farmaceutycznych. Właściwości betuliny:
·          silne działanie przeciwutleniające, chroniące komórki skóry przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz czynnikami odpowiedzialnymi za starzenie się skóry i organizmu,
·          działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu odpornościowego,
·          zmniejsza zmiany skórne oraz koi świąd i obrzęki, wywołane atopowym zapaleniem skóry lub łuszczycą,
·          działa przeciwwirusowo, wykazuje pozytywne efekty w zapobieganiu wirusom opryszczki i grypy. Trwają obecnie badania nad wpływem betuliny na wirusy HPV, HIV, EMCV i VSV oraz zapalenia wątroby typu A i C,
·          posiada skuteczne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
·          nie posiada właściwości immunotoksycznych, co sprawia, że działa antyalergicznie. Kosmetyki naturalne z betuliną mogą być bezpiecznie stosowane przez alergików. Wykazuje także działanie będące w stanie zahamować anafilaksję,
·          zapobiega zaburzeniom dystrybucji melaniny w skórze i pojawianiu się niebezpiecznych zmian barwnikowych,
·          chroni skórę przed utratą sprężystości, elastyczności i powstawaniem cellulitu, głównie dzięki istotnej poprawie zdolności organizmu, do tworzenia elastyny i kolagenu,
·          działa żółciotwórczo i żółciopędnie, przez co znajduje zastosowanie w leczeniu zmian zapalnych układu pokarmowego,
·          wzmacnia cebulki włosów i stymuluje ich wzrost.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Allantoin- alantoina, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, stymuluje proces gojenia ran, nawilża.

Xanthan Gum- guma ksantanowa, polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Dehydroacetic Acidkonserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Saponaria Officinalis Root Extract- ekstrakt z korzenia i liści mydlnicy lekarskiej. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz  chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

Lupeol- naturalny kwas salicylowy, występujący w wielu owocach i roślinach (m.in. oliwki, mango, truskawki, winogrona, aloes). Badania naukowe pokazują, że związek ten zwalcza ludzkie i zwierzęce komórki rakowe. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Lupeol stymuluje biosyntezę kolagenu i zapewnia dobrą jakość kolagenu, a także pobudza namnażanie fibroblastów, poprawiając tym samym jędrność i elastyczność skóry.

Oleanolic Acid- kwas oleanolowy, redukuje, normalizuje wydzielnie łoju. Kontroluje produkcje sebum, redukuje łojotok, poprawia wygląd skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Betulinic Acid-  kwas betulinowy, posiada szerokie spektrum działania m.in:
·                jako naturalny antyoksydant, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i czynnikami rakotwórczymi oraz przyśpieszającymi jej starzenie;
·          silnie pobudza syntezę kolagenu i elastyny w skórze;
·          w przypadku atopowego zapalenia skóry, alergii oraz łuszczycy zmniejsza zmiany skórne, obrzęki oraz likwiduje objawy świądu;
·          jest regulatorem wydzielania sebum, ma właściwości przeciwzapalne, hamuje również rozwój bakterii trądzikowych Escherichia coli i Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty);
·          wykorzystywana jest w niwelowaniu przewlekłych wyprysków (egzema) oraz trądziku pospolitego, różowatego i sterydowego.
Ważny jest fakt, że substancje te są całkowicie bezpieczne dla organizmu, nie mają  toksycznego działania, nawet w bardzo dużych stężeniach. 
                                   
                         Moja opinia

Skusiłam się na niego pod wpływem dobrych opinii, ale niestety się rozczarowałam. Nawilżenie jest słabe, krem nadaje się pod makijaż, ale pozostawiony na twarzy tłusty film, doprowadza do jej błyszczenia większego niż zazwyczaj. Mam wrażenie, że mnie zapchał. Pozostawia nieprzyjemną lepką warstwę. Cena jest nieadekwatna do działania. Krem ma dobry skład, poręczne opakowanie i to by było na tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz