poniedziałek, 4 grudnia 2017

Loreal paris skin expert czysta glinka przeciw niedoskonałościom ekstrakt z alg morskich

Loreal paris skin expert czysta glinka przeciw niedoskonałościom ekstrakt z alg morskich

Loreal paris skin expert czysta glinka przeciw niedoskonałościom ekstrakt z alg morskich zawiera połączenie 3 mineralnych glinek (kaolin, montmorylonit, ghassoul) oraz ekstraktu z alg morskich, które tworzy unikalną, kremową formułę. Produkt doskonale redukuje zaskórniki, zwęża pory, absorbuje zanieczyszczenia i nadmiar sebum, a także rozjaśnia skórę, jednocześnie nie wysuszając jej. Kosmetyk testowany dermatologicznie.


L'Oreal Paris, Skin Expert, Czysta Glinka przeciw niedoskonałościom  + ekstrakt z alg morskich


SPOSÓB UŻYCIA:
Na oczyszczoną skórę twarzy należy nałożyć cienką warstwę, omijając okolice oczu i ust. Pozostawić do wyschnięcia na 5-10 minut, następnie spłukać ciepłą wodą lub usunąć wilgotną chusteczką. Stosować dwa razy w tygodniu.

Analiza składu:
Aqua/Water- woda

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Alcohol Denat- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Isononyl Isononanoate- ester alkoholu izononylowego i kwasu izononanowego, nierozpuszczalny w wodzie i glikolu, rozpuszczalny w tłuszczach lub alkoholu.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Mica –mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

CI 77891/Titanium Dioxide- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Stearyl Alcohol- alkohol stearylowy. Emolient tłusty, filmotwórczy jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. Stosowany w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów.

Zinc Sulfate- siarczan cynku. Pełni funkcję konserwantu, działa bakteriobójczo- biocyd, antymikrobowo, dezynfekująco, a także usuwa i zapobiega osadom, np płytce nazębnej. Stosowany m.in. w produktach do higieny jamy ustnej. Jest substancją przeciwzapalną, przyspiesza gojenie ran. Stosowany w kosmetykach antyseptycznych, np przeciwtrądzikowych, przeciwodparzeniowych, a także w maściach np. leczących zajady, wykwity wirusowe przy ospie, opryszczce i inne. 

Glyceryl Stearate Citrate- emulgator do formułowania kosmetycznych kremów i mleczek typu O/W. Emulgator o jakosci spożywczej, nie zawiera PEG, stworzony na bazie surowców roslinnych. Emulsje stabilne w zakresie pH 5.5 - 8.0. Niski poziom dozowania 1.5 - 2.0 %. Łatwy w obsłudze. Produkt organiczny. Także do tworzenia emulsji i mleczek kosmetycznych metodą "na zimno". Biały proszek lub kremowe granulki. Rozpuszczalny w  w wodzie.

Cetearyl Glucoside- substancja łagodna dla skóry . Powstaje w wyniku kondensacji alkoholu cetearylowego (kwasu tłuszczowego) z glukozą. Może być naturalnie otrzymywany (z oleju kokosowego / kukurydzianego) lub chemicznie syntetyzowany.
Emulgator stosowany w preparatach olej w wodzie. Pomaga skórze i włosom zachować wilgoć i daje aksamitny dotyk. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak: krem ​​nawilżający na twarz, krem ​​przeciwsłoneczny, zabieg przeciwzmarszczkowy, krem ​​pod oczy, podkład, odżywka, balsam ujędrniający, krem ​​do rąk i środek do mycia twarzy.

Sodium Hydroxide-  (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Laminaria Saccharina Extract- ekstrakt z alg morskich stosowany w produktach do pielęgnacji skóry jest powszechny i ​​bardzo korzystny dla uzyskania nieskazitelnej, promiennej i zdrowej skóry. Zwykle nazywa się to "wodorostami" i działa jako nawilżacz, odżywka i odżywka dla skóry. Detoksykuje poprzez uzupełnianie niezbędnych minerałów i witamin dla Twojej skóry. Ma dużą ilość przeciwutleniaczy, dlatego chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Utrzymuje poziom komórek kolagenu w skórze, zapobiegając tworzeniu się enzymu. 
Najnowsze badania wskazują, że wyciąg z alg zawiera dużą ilość kwasu alguronowego, który pomaga w rozroście komórek i elastynie, która jest białkiem pracującym głęboko w skórze, zwiększającym elastyczność i siłę. 

Pyridoxine HCI- HCl pirydoksyny to chlorowodorek witaminy B6. Naturalnie stosowany w organizmie pirydoksyna pomaga w równoważeniu sodu i potasu, jak również w promowaniu produkcji czerwonych krwinek. Uważa się również, że jest to środek zapobiegawczy dla łupieżu, wyprysków i łuszczycy, jak podaje Wikipedia. Uważa się również, że ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, gdy stosuje się miejscowo na skórę, chociaż istnieje bardzo niewiele badań w celu zweryfikowania tych twierdzeń. Chociaż sama witamina B6 nie jest bezpośrednio stosowana w pielęgnacji skóry, jej niedobór może prowadzić do problemów skórnych, w tym do kontaktowego zapalenia skóry, podrażnienia, egzemy i blizn. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, pirydoksyna jest stosowana jako środek do pielęgnacji skóry i włosów, i występuje w wielu różnych formułach, w tym w produktach do kąpieli, mydłach i detergentach, produktach oczyszczających, produktach do pielęgnacji włosów i płynach do pielęgnacji skóry. 

Myrystic Acid-  kwas tłuszczowy ,znany również jako kwas tetradekanowy.
Kwas mirystynowy jest kwasem tłuszczowym występującym w gałce muszkatołowej, oleju palmowym, oleju kokosowym, tłuszczu maślanym i spermacetynie, oleju z kaszalota.  Ma wiele zastosowań w przemyśle kosmetycznym, w tym jako: składnik zapachowy; Agent korelujący; Surfaktant; Środek czyszczący; i Emulgator (źródło). Jedną z jego głównych właściwości jest smar, ze względu na wysoki stopień wchłaniania przez skórę.

Palmitic Acid - tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Moroccan Lava Clay- rodzaj glinki pozyskiwanej w Maroku. Posiada minerały tj: krzemionka (55-65%), tlenek magnezu (<21%), tlenek glinu (<5%), sód, potas i inne mikroelementy i sole mineralne. Oczyści i detoksykuje a nawet pomoże ukoić pęknięcia i małe rany. Wysoka zawartość krzemionki w glince ma zdolność wspomagania pękania stóp w celu leczenia i trądziku, aby szybko zniknąć.

Capryloyl Glycine- biały proszek, pozbawiony zapachu. Rozpuszczalny w olejach, nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen. Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Xanthan Gum-  guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Montmorillonite-  minerał z gromady krzemianów zaliczany do minerałów ilastych. Nazwa pochodzi od miejscowości Montmorillon we Francji. Glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia. Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70%. Montmorillonite zawiera wiele drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.
Dzięki tym wszystkim właściwościom glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia.

Butylene Glycol-  jest rozpuszczalnikiem substancji roślinnych i zapobiega wysychaniu kosmetyków. Ten związek ma bardzo ograniczone zastosowanie w kosmetykach, ale mógłby potencjalnie być stosowany jako reduktor lepkości i najprawdopodobniej ma podobne właściwości do innych glikoli butylenowych. Naturalnie występuje w maśle kakaowym, słodkiej kukurydzy i małżach, więc uważa się, że ma minimalną toksyczność

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

CI 77499/Iron Oxides- magnetyk, czarny barwnik stosowany jest w kosmetykach mineralnych. Posiada właściwości regenerujące i nawilżające.

CI 77510/Ferric Ferrocyanide- błękit pruski, nadaje niebieskie zabarwienie kosmetykom, stosowany głównie w kosmetykach do makijażu oczu lub w lakierach do paznokci.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Parfum/Fragrance - zapach

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza