poniedziałek, 4 grudnia 2017

Loreal paris skin expert maska czysta glinka detoksykująco rozświetlająca

Loreal paris skin expert maska czysta glinka detoksykująco rozświetlająca


Loreal paris skin expert maska czysta glinka detoksykująco rozświetlająca zawierająca w swojej formule 3 mineralne glinki:
-kaolin - glinka o wysokiej zawartości krzemianów, która doskonale absorbuje zanieczyszczenia i nadmiar sebum,
- montmorylonit - glinka niezwykle bogata w minerały pomaga zredukować niedoskonałości,
- ghassoul - glinka o wysokiej zawartości oligoelementów rozjaśniających skórę. 
L'Oreal Paris, Skin Expert, Maska czysta glinka detoksykująco-rozświetlająca


Kremowa formuła maski została wzbogacona w węgiel, aby oczyścić skórę z toksyn i przywrócić jej blask. Natychmiast po użyciu skóra jest oczyszczona i pełna blasku.
Produkt testowany dermatologicznie.


Stosowanie:
Na oczyszczoną skórę twarzy nałóż cienką warstwę, omijając okolice oczu i ust. Pozostaw do wyschnięcia na 5-10 minut. Następnie spłucz ciepłą wodą lub usuń wilgotną chusteczką. Stosuj 2-3 razy w tygodniu.


Analiza składu:


Aqua / Water- woda

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Montmorillonite- minerał z gromady krzemianów zaliczany do minerałów ilastych. Nazwa pochodzi od miejscowości Montmorillon we Francji. Glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia. Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70%. Montmorillonite zawiera wiele drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.

Dzięki tym wszystkim właściwościom glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Polysorbate 20 - środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka. 

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

CI 77499 / Iron Oxides- magnetyk, czarny barwnik stosowany jest w kosmetykach mineralnych. Posiada właściwości regenerujące i nawilżające.

Oryza Sativa Starch / Rice Starch- puder ryżowy, skrobia z ryżu siewnego.  Ma właściwości kojąco-łagodzące, odżywcze i wspomagające nawilżenie skóry. Używana w zasypkach dla niemowląt zamiast talku oraz w produktach do makijażu o konsystencji pudru, aby ułatwić rozprowadzanie kosmetyku oraz nadać efekt gładkości i miękkości skóry.

Moroccan Lava Clay- rodzaj glinki pozyskiwanej w Maroku. Posiada minerały tj: krzemionka (55-65%), tlenek magnezu (<21%), tlenek glinu (<5%), sód, potas i inne mikroelementy i sole mineralne. Oczyści i detoksykuje a nawet pomoże ukoić pęknięcia i małe rany. Wysoka zawartość krzemionki w glince ma zdolność wspomagania pękania stóp w celu leczenia i trądziku, aby szybko zniknąć.

Charcoal Powder- węgiel ,jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, zdrowotnym i farmaceutycznym. Stosowany przy wybielaniu zębów.  Może również służyć do detoksykacji i innych celów związanych ze zdrowiem.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Xanthan Gum- guma ksantanowa - polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Polyglycerin-10- humektant, środek kondycjonujący skórę. Chroni przed wilgocią skóry lub wiąże wilgoć w produktach kosmetycznych. Utrzymuje skórę w dobrym stanie.

Polyglyceryl-10 Myristate- ester poliglicerolu i kwasu mirystynowego- kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego.Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Ma właściwości myjące i łagodzące działanie silnych detergentów. Zapobiega przesuszeniom skóry od wody, tworzy ochronną i odżywczą warstwę na skórze i włosach, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, poprawia konsystencję. 

Polyglyceryl-10 Stearate- (emulgujące) substancje, które dodaje się do produktów kosmetycznych i które są środkami powierzchniowo czynnymi, które sprzyjają tworzeniu się płynnych mieszanin niemieszających się płynów.

Sodium Dehydroacetate-  konserwant fazy wodnej. Działa przeciwbakteryjnie, charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich wzrostowi i rozmnażaniu. Nie podrażnia skóry. Skuteczny nawet przy bardzo niskim stężeniu. Stosowany najczęściej w: kosmetykach do kąpieli, opalania, perfumach, kosmetykach do golenia, kosmetykach kolorowych.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Chlorphenesin- chloropenezyna,substancja utrwalająca kosmetyk, chroni przed rozwojem mikroorganizmów, wpołączeniu z innymi konserwantami niweluje brzydkie zapachy.

Linalool - komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Parfum / Fragrance- zapach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz