piątek, 1 grudnia 2017

Organic Shop Peeling do ciała cynamon i miód

Organic Shop Peeling do ciała cynamon i miód

Organic Shop Peeling do ciała cynamon i miód organiczny peeling cukrowy do ciała o zapachu cynamonu i miodu Cinnamon & Honey zamknięty przez Organic Shop w dekoracyjnym wiaderku. Bez SLS, parabenów i silikonów.
Peeling przeznaczony dla wszystkich typów skóry.
Cynamon posiada delikatne działanie kojące. Miód nasyca skórę witaminami, odnawia i regeneruje.
Organic Shop Peeling do ciała cynamon i miód


Sposób użycia:
Nanieść na wilgotną skórę lekkimi masującymi ruchami. Zmyć ciepłą wodą.

Analiza składu:

Sucrose- cukier trzcinowy. Najczęściej stosowany w produkcji peelingów mechanicznych, jako naturalna substancja ścierająca wierzchnie warstwy naskórka w celu wygładzenia i stymulacji skóry. Ma także właściwości nawilżające, wiąże wilgoć w naskórku, łagodzące i kojące, dlatego w stanie ciekłym dodawany jest do różnego rodzaju kosmetyków, balsamów, żeli, kremów, mleczek itp. Ze względu na słodki smak dodawany jest także do produktów pielęgnujących usta.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Butyrospermum Parkii Butter - masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Mel* - miód, posiada działanie odżywcze, nawilżające. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega zmarszczkom, wygładza, zmiękcza, pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, goi stany zapalne i regeneruje skórę, dodaje zdrowego blasku skórze i włosom. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry.

Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract*- wyciąg z suszonej kory cynamonu. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, poprawia napięcie i elastyczność skory oraz usprawnia przepływ krwi i metabolizm. Aromatyczna przyprawa znakomicie sprawdza się także w pielęgnacji stóp. Rozgrzewające kosmetyki z cynamonem, to przede wszystkim balsamy, kremy do stóp i rąk a także rozgrzewające maseczki. Ma działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Wykazuje silne właściwości rozgrzewające i ściągające. Wyciąg z kory cynamonowca ogranicza wydzielanie sebum i reguluje florę bakteryjną skóry. Ujędrnia, i sprawia że skóra jest elastyczna i gładka.

Helianthus Annuus Seed Oil  -  olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania.
Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Aqua - woda

Parfum- zapach

CI 77491- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492 -  żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499- czarny barwnik, magnetyk.

(*) - składniki organiczne pochodzące z upraw ekologicznych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz