Oriflame krem do rąk frosted berry cake
Oriflame krem do rąk frosted berry cake Nawilżający
krem do rąk, który nadaje dłoniom gładkość oraz piękny, owocowy zapach.

Analiza składu:
Aqua- woda
Glycerin- silnie
hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania
przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom
aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym
konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma
właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia,
przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza
naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są
nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.
Caprylic/Capric Triglyceride-
trigliceryd kaprylowo-kaprynowy. Substancja otrzymywana
z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw.
tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na
powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z
powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje,
czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna
substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.
Cetyl Alcohol-
niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja
filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest
składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza,
a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie,
daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i
włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie,
zapobiega odparowywaniu wilgoci.
Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry
film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro
i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie
antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta
nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi,
jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest
detergent. Może wywołać alergie, odkładać się w organizmie. Osoby wrażliwe
powinny unikać tego typu składników.
Glyceryl Stearate-
produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego.
Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w
kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia
spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów
tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio
nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości
wygładzające.
Stearyl Alcohol- alkohol
stearylowy.
Jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz
substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować
przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość.
W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry,
powodować wypryski i zaskórniki.
Cocos Nucifera Oil- olej kokosowy. Tłuszcz z miąższu owoców
palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt
twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym
aromacie. Posiada duża
zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w
pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.
Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę
lipidową naskórka.
Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną
skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy.
Ze względu na obecność składników antyseptycznych
poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej.
Jest odpowiedni dla skóry
atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża
ją, natłuszcza, zapobiega zakażeniom bakteryjnym.
Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu.
Łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki,
co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.
Ethylhexyl Stearate- emolient tłusty, zapobiega
odparowywaniu wody z naskórka, tworzy film, zmiękcza, wygładza, nawilża skórę i
włosy.
Cetearyl
Ethylhexanoate- ester alkoholu cetylostearylowego i kwasu octowego.
Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje elastyczność powierzchniom,
ułatwia aplikację kosmetyków dając poślizg. Stosowany także w sztyftach
kosmetycznych, np pomadkach, aby zapobiec ich kruszeniu oraz w balsamach i
kremach ochronnych, np do opalania
Methylparaben- konserwant.
Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie
mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed
wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym
użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do
stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście
substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w
produktach kosmetycznych.
Imidazolidinyl Urea-
przeciwdrobnoustrojowym środkiem konserwującym, który działa poprzez tworzenie
formaldehydu w produktach kosmetycznych. Osoby wystawione na działanie
takich składników uwalniających formaldehyd mogą mieć alergię na formaldehyd
lub alergię na ten składnik. W Stanach Zjednoczonych około 20% kosmetyków
i produktów do higieny osobistej zawiera środek uwalniający formaldehyd, a
częstotliwość występowania alergii kontaktowej na te składniki jest znacznie
wyższa wśród Amerykanów w porównaniu z badaniami w Europie. Stosowany w
dezodorantach, amonowe pasty do zębów, płyny do płukania ust, środki do
farbowania włosów, kremy do rąk, płyny, szampony itp. Stosowane do
"brązowych" wypieków, takich jak precle.
Parfum- zapach
Ceteareth-20- emulgator
ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze
skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia,
że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może
transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie
za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie
przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji
drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich
z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są
mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące
normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie
powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i
skłonnej do alergii skórze.
Carbomer- karbomer,
substancja pochodzenia chemicznego. W
kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.
Propylparaben-
konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w
ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących
dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być
stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w
okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z
najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach,
żywności i lekach.
Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd
aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych
alergenów.
Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega
rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja
renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające
detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera
właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie
Palmitic Acid- kwas palmitynowy – organiczny związek chemiczny z
grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny
film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni
także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie
substancją myjącą.
Limonene-
imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych
alergenów.
Isopropyl Myristate- półtłusty emolient
stosowany w różnego rodzaju kosmetykach zwłaszcza myjących. Ma konsystencję rzadkiego oleju. Rozpuszczalny w
tłuszczach. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 30%. Wygładza, zmiękcza,
natłuszcza i chroni skórę oraz włosy, tworzy okluzyjny, niezbyt tłusty i lepki
film o dobrej przyczepności do powierzchni. Poprawia właściwości aplikacyjne
kosmetyków.
Sodium Hydroxide- (wodorotlenek
sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje
odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w
produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w
ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach
wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do
stosowania:
· w
produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
· w
produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to
4,5%,
· jako
regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
· w
innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.
Arachidic Acid- kwas arachidowy, dzięki
zawartości kwasów tłuszczowych,
wspaniale natłuszcza i nawilża skórę. Witaminy i minerały działają
odżywczo i wspomagają regenerację zarówno skóry, jak i włosów. Ten niezwykły
specyfik poza właściwościami pielęgnacyjnymi posiada również szereg zastosowań
w medycynie naturalnej, szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób skóry
takich jak łupież,
egzema czy łuszczyca. Zawarte w nim witaminy A i E spowalniają procesy
starzenia się skóry i przywracają jej zdrowy koloryt i gładkość. Kwas
arachidowy łagodzi podrażnienia, szczególnie te związane z nadmiernym łuszczeniem
się skóry. Sprawdzi się zatem po opalaniu lub w przypadku bardzo
suchej i zgrubiałej skóry. Stosuje się go również do produkcji mydeł, które
dzięki niemu zyskują odpowiednią plastyczność i połysk.
Lauric Acid- kwas laurynowy, to średniołańcuchowy długołańcuchowy kwas tłuszczowy lub lipid,
który stanowi około połowę kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym. Jest to
potężna substancja, która jest czasami ekstrahowana z kokosa do użycia w
rozwoju monolauryny. Mimo to, jedno z badań sugeruje, że olej kokosowy jest tak samo bezpieczny i
prawdopodobnie bardziej skuteczny niż olej mineralny - tani i powszechny
składnik w płynach do skóry - jeśli chodzi o leczenie nienormalnie suchej
skóry. Inne badanie wykazało, że jedynie dodanie pierwotnego oleju kokosowego do
istniejącego balsamu do skóry było w stanie zwiększyć zarówno nawodnienie, jak
i elastyczność skóry. Stosowany w łuszczycy i trądziku.
Myristic Acid- nasycony kwas
tłuszczowy, zmiękcza i wygładza powierzchnie skóry. Zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci. Jest także
substancją emulgującą, zmętnia konsystencje kosmetyków i w kosmetykach myjących
wspomaga działanie oczyszczające, a także łagodzi drażniące właściwości
anionowych detergentów.
Coumarin- kumaryna, benzopiron.
Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o
przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny
traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnowatych.
Czy w takiej kolejności wypisany jest skład na etykiecie jak u Państwa w zestawieniu ?
OdpowiedzUsuńSkładniki i ich kolejność wzięłam ze strony producenta, mam nadzieje, że producent nie oszukał i podał wszystko prawidłowo, ale obiecuję że to sprawdzę i powiem. Jeśli wiesz, że brak jest jakiegoś składnika lub jest coś nie po kolei to napisz a to poprawie
Usuń