wtorek, 5 grudnia 2017

Oriflame Mydełko Frosted Berry Cake

Oriflame Mydełko Frosted Berry Cake

Oriflame Mydełko Frosted Berry Cake łagodne dla skóry, odpowiednie do codziennego stosowania mydełko o pięknym, smakowicie owocowym zapachu, który wprowadzi cię w świąteczny nastrój.
Oriflame Mydełko Frosted Berry Cake


Analiza składu:

Sodium Palmate- palmitynian sodu/kwas palmitynowy, otrzymuje się go poprzez reakcję oleju palmowego z wodorotlenkiem sodu. Tworzy warstwę okluzyjną na włosach i skórze, zapobiegając tym samym nadmiernemu odparowywaniu wody. Nadaje połysk, zmiękcza, wygładza, odżywia i kondycjonuje. Może się przyczyniać do powstawania zaskórników na skórze. Pełni rolę emulgatora, który umożliwia powstanie emulsji, czyli połączenia fazy olejowej z wodną.

Sodium Palm Kernelate- naturalne sole pochodzące z oleju z nasion palmowych, stosowane do środków myjących, mydeł. Sprawia, że produkt ma gładszą i bardziej smarowną konsystencję.

Aqua- woda

Sucrose- cukier trzcinowy, dawniej nim leczono wiele dolegliwości, wierząc w jego niezwykle skuteczne właściwości lecznicze. I tak, z powodzeniem cukier trzcinowy stosowano w leczeniu m.in. przeziębienia, astmy, oparzeń czy trudno gojących się ran.
Warto zaznaczyć, że cukier trzcinowy nie podrażnia i nie uczula. Stosowany jest więc z powodzeniem jako składnik złuszczający i oczyszczający w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. 
Właściwości cukru trzcinowego
·         łagodzi bóle głowy,
·         koi i nawilża suchą skórę,
·         regeneruje podrażnione miejsca,
·         działa przeciwbólowo i wykrztuśnie,
·         ma działanie wyraźnie wygładzające,
·         szybko łagodzi trudno gojące się rany,
·         doskonale ujędrnia i uelastycznia skórę,
·         działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
·         nadaje skórze równomierny, zdrowy koloryt i blask,
·         odblokowuje gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory,
·         dokładnie oczyszcza i delikatnie złuszcza martwy naskórek.

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Peg-8 -  polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w  wodzie. W kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Parfum- zapach

Palm Acid- nasycony kwas tłuszczowy, występuje przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, gdzie może stanowić niemal połowę zawartości wszystkich kwasów tłuszczowych. W produktach roślinnych znaleźć można go w oleju palmowym i maśle kokosowym. Wg badań naukowych może mieć właściwości hiperlipemizujące, oznacza to że niekorzystnie wpływa na profil lipidowy krwi. Kwas palmitynowy w suplementacji sportowej raczej nie jest stosowany, wchodzi w skład niektórych odżywek i suplementów zawierających tłuszcze naturalnego pochodzenia.

Sodium Chloride-  (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Palm Kernel Acid- kwas tłuszczowy z nasion palmy olejowej. Tłusty emolient, na skórze tworzy warstwę natłuszczającą i chroni przed odparowaniem wody. Rozpuszcza sebum i chroni przed przesuszeniem po umyciu. Bardzo dobry składnik myjący dla skóry suchej, wrażliwej lub odwodnionej. Współdziała z tworzeniem emulsji w kosmetyku.

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Tetrasodium Edta-  sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Tetrasodium Etidronate- pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany najczęściej w kosmetykach kolorowych, kosmetykach do kąpieli, mydłach, szamponach. Zalecany do kosmetyków, które będą miały styczność z twardą wodą.

CI 14700- szkarłat GN, barwnik czerwony o szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach

CI 17200- czerwono-niebieski barwnik azowy na bazie wody lub glikolu. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza