Oriflame Mydełko Frosted Berry Cake
Oriflame Mydełko Frosted
Berry Cake łagodne
dla skóry, odpowiednie do codziennego stosowania mydełko o pięknym, smakowicie
owocowym zapachu, który wprowadzi cię w świąteczny nastrój.

Analiza składu:
Sodium Palmate- palmitynian sodu/kwas palmitynowy, otrzymuje się go
poprzez reakcję oleju palmowego z wodorotlenkiem sodu. Tworzy warstwę okluzyjną
na włosach i skórze, zapobiegając tym samym nadmiernemu odparowywaniu wody.
Nadaje połysk, zmiękcza, wygładza, odżywia i kondycjonuje. Może się przyczyniać
do powstawania zaskórników na skórze. Pełni rolę emulgatora, który umożliwia
powstanie emulsji, czyli połączenia fazy olejowej z wodną.
Sodium Palm Kernelate- naturalne sole pochodzące z oleju z nasion palmowych,
stosowane do środków myjących, mydeł. Sprawia, że produkt ma gładszą i bardziej
smarowną konsystencję.
Aqua- woda
Sucrose- cukier trzcinowy,
dawniej nim leczono wiele dolegliwości, wierząc w jego niezwykle skuteczne
właściwości lecznicze. I tak, z powodzeniem cukier trzcinowy stosowano w
leczeniu m.in. przeziębienia, astmy, oparzeń czy trudno gojących się ran.
Warto zaznaczyć, że cukier trzcinowy nie podrażnia i
nie uczula. Stosowany jest więc z powodzeniem jako składnik złuszczający i
oczyszczający w wielu naturalnych produktach kosmetycznych.
Właściwości cukru
trzcinowego
·
łagodzi
bóle głowy,
·
koi
i nawilża suchą skórę,
·
regeneruje
podrażnione miejsca,
·
działa
przeciwbólowo i wykrztuśnie,
·
ma
działanie wyraźnie wygładzające,
·
szybko
łagodzi trudno gojące się rany,
·
doskonale
ujędrnia i uelastycznia skórę,
·
działa
bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
·
nadaje
skórze równomierny, zdrowy koloryt i blask,
·
odblokowuje
gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory,
·
dokładnie
oczyszcza i delikatnie złuszcza martwy naskórek.
Propylene Glycol-
to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną,
bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w
wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz
tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w
nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli,
żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także
w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.
Glycerin-
silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność
przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga
substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i
delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością
wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi
podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki,
zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością,
zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.
Peg-8 -
polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w wodzie. W
kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i
zapobiega wysychaniu kosmetyku.
Parfum- zapach
Palm Acid- nasycony kwas
tłuszczowy, występuje przede wszystkim w
tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, gdzie może stanowić niemal połowę
zawartości wszystkich kwasów tłuszczowych. W produktach roślinnych znaleźć
można go w oleju palmowym i maśle kokosowym. Wg badań naukowych może mieć właściwości
hiperlipemizujące, oznacza to że niekorzystnie wpływa na profil lipidowy krwi.
Kwas palmitynowy w suplementacji sportowej raczej nie jest stosowany, wchodzi w
skład niektórych odżywek i suplementów zawierających tłuszcze naturalnego
pochodzenia.
Sodium Chloride-
(chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci
bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca,
ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków,
ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod
prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako
substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk
dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Hexyl Cinnamal- nienasycony
aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i
rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą
tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje
się na liście potencjalnych alergenów
Palm Kernel Acid- kwas tłuszczowy z nasion
palmy olejowej. Tłusty emolient, na skórze tworzy warstwę natłuszczającą i
chroni przed odparowaniem wody. Rozpuszcza
sebum i chroni przed przesuszeniem po umyciu. Bardzo dobry składnik myjący dla
skóry suchej, wrażliwej lub odwodnionej. Współdziała z tworzeniem emulsji
w kosmetyku.
Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście
potencjalnych alergenów.
Tetrasodium Edta-
sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli
substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość
kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach,
preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do
kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W
pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy
rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.
Tetrasodium Etidronate- pełni
rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu
zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany najczęściej w
kosmetykach kolorowych, kosmetykach do kąpieli, mydłach, szamponach. Zalecany
do kosmetyków, które będą miały styczność z twardą wodą.
CI 14700- szkarłat GN, barwnik
czerwony o szerokim zastosowaniu w różnych dziedzinach
CI 17200-
czerwono-niebieski barwnik azowy na bazie wody lub glikolu. Dopuszczony do
stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako
kolorant.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz