poniedziałek, 18 grudnia 2017

Iossi krem ochronny z olejem konopnym i masłem shea

Iossi krem ochronny z olejem konopnym i masłem shea


Iossi krem ochronny z olejem konopnym i masłem shea regenerujący, ochronny krem, o konsystencji lekkiej pianki. Pielęgnuje skórę, czyniąc ją miękką i elastyczną. Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i dogłębnie odżywia. Przyśpiesza regenerację naskórka. Może służyć jako ochronny krem do twarzy na zimę lub krem do rąk.
Iossi krem ochronny z olejkiem konopnym i masłem shea

Jednym z głównych składników kremu ochronnego jest masło shea, które znakomicie natłuszcza i wygładza skórę, skutecznie ją chroni oraz łagodzi podrażnienia. Dodajemy do niego także: olej z pestek winogron - remedium dla przesuszonej skóry, olej konopny - naturalny antyoksydant przywracający skórze sprężystość i elastyczność oraz olejek lawendowy, który przyspiesza gojenie, a ponadto uspokaja w stanach huśtawek emocjonalnych, zmęczenia i stresu. Krem nie zawiera wody.

Analiza składu:

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil – olej z konopii  (z Cannabis Sativa), używany jako środek emulgujący dla naszego suplementu konopie oleju. Nasiona konopi proces wytwarzania oleju tłoczony na zimno pozwala olej konopny, aby zachować jej naturalną niespotykany wartość odżywczą i światła, ziołowe (trawiaste) smak. oleje roślinne konopi są witamin naturalnego źródła (w tym B1, B2, B6, i D), sole mineralne (w tym wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku) i omega-6 oraz 3 kwasów tłuszczowych o zrównoważonym i zdrowe stosunku 3 do 1 śladowych .

Simmondsia Chinensis Seed (Jojoba) Oil - wosk jojoba, emolient półtłusty.  chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Theobroma Cacao Seed Butter –masło kakaowe. Wysoka biozgodność ze skórą człowieka sprawia, że praktycznie nie powoduje podrażnień. Właściwość ta sprawia, że może być wykorzystywane w kosmetykach dla dzieci i alergików, dając możliwość zastąpienia środków syntetycznych, naturalnymi składnikami.
Olej ten jest chętnie wykorzystywany w preparatach kosmetycznych przyspieszających opalanie, zapobiegając nadmiernemu wysuszaniu oraz nadając ładny koloryt – odpowiednio nawilżona skóra opala się skuteczniej niż skóra sucha. Pozostawia na jej powierzchni naturalny połysk i zapach. Stosowany w żelach i płynach do kąpieli działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę, a w preparatach do włosów sprawia, że stają są gładkie, miękkie i pełne blasku. Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry w ciągu dnia, dlatego można je również znaleźć w kosmetykach kolorowych: pomadkach, pudrach czy fluidach. Zmniejsza skłonność do pękania skóry, szczególnie w kącikach ust, dlatego może być wykorzystywany jako naturalny produkt ochraniający te wrażliwą część ciała. Stosowany jest często w preparatach na noc, gdyż dodawany w większej ilości sprawia, że skóra się błyszczy.
Masło kakaowe wykorzystywane jest również w aromaterapii i masażach relaksacyjnych, dając ukojenie dla ducha oraz działając odprężająco na zmęczoną skórę.
Wysoka zawartość magnezu nadaje masłu kakaowemu właściwości wzmacniające skórę, dlatego stosowany jest w preparatach stosowanych w okresie zimy, gdy procesy obronne skóry słabną pod wpływem działania niskiej temperatury i silnych wiatrów [11].
Masło kakaowe jest także składnikiem preparatów zapobiegających lub leczących rozstępy i blizny, np. u kobiet w ciąży. Dodatkowo, kosmetyki do których dodane jest masło kakaowe nabierają przyjemnego aromatu czekolady.

Camelina Sativa Seed Oil -  olej z lnianki siewnej z wyglądu klarowny, przejrzysty, oleisty płyn z niewielką ilością osadu na dnie.  Olej ten ma właściwości odżywcze i pomaga przy schorzeniach skórnych takich jak egzema i łuszczyca. NNKT zawarte w oleju z Lnianki siewnej pomagają w naprawie uszkodzonych komórek, dzięki temu skóra nabiera elastyczności. Polecamy stosowanie oleju z linianki w produktach przeznaczonych dla skóry dojrzałej i delikatnej. Ponieważ olej ten ochrania mieszki włosowe - stosowany jest również w produktach do pielęgnacji włosów.

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil- olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Tocopherol -  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil - olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Oil – olejek z rumianku rzymskiego. Rumianek działa także bardzo dobrze na skórę, usuwa wysypkę, trądzik, rumień i zaczerwienienie. Jest skuteczny w usuwaniu makijażu, oczyszczaniu skóry i tonizowaniu. Olejek rumiankowy jest dobrym środkiem ściągającym zalecanym do stosowania na suchą skórę. W połączeniu z olejkiem neroli działa pozytywnie na skórę trądzikową oraz tłustą, w kombinacji z leszczyną na skórę dojrzałą, a z lawendą lub pelargonią na skórę suchą [8].
Płukanki z dodatkiem rumianku zalecane są dla osób o jasnych włosach – dzięki niemu włosy jaśnieją, wzmacniają się i nabierają blasku, a skóra rąk moczonych w naparze delikatnieje i staje się bielsza. Olejek z rumianku rzymskiego stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym w postaci tonera do kompozycji kwiatowych. Wchodzi w skład nuty bazowej Giorgio Beverly Hills (1981) wspólnie z olejkiem sandałowym i paczulowym oraz Ivorie (Balmain, 1979) nuty z bergamotą, bylicą i galbanum. W przemyśle spożywczym olejek rumiankowy używany jest do aromatyzowania wina typu wermut [5].
W aromaterapii olejek rumiankowy wykorzystywany jest do masażu, kompresów oraz kąpieli. Wraz z innymi olejkami działa przeciwdepresyjnie i łagodzi napięcia nerwowe.

Aniba Rosaeodora (Rosewood) Oil- olejek eteryczny z drzewa różanego. W kosmetyce wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszczkowych, gdyż posiada działanie przeciwzmarszczkowe, uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek.
Olejek z drzewa różanego dobrze komponuje się z olejkami cytrusowymi np. pomarańczowym, mandarynkowym czy grejpfrutowym. Doskonale ożywia, relaksuje i rewitalizuje organizm w preparatach antystarzeniowych, pobudza regenerację tkanek oraz łagodzi bóle głowy spowodowane napięciem i przemęczeniem.

Copaiba oil-  olejek copaiba, pozyskuje się przez destylację z parą wodną żywicy z drzewa copaiba Copaifera officinalis pochodzącego z Brazylii. Olejek wyróżnia się słodkim, miodowo-ziołowym zapachem. Aktywność biologiczna żywicy Copaiba związana jest z obecnością seskwiterpenów, diterpenów i kwasów terpenowych. Głównym składnikiem olejku jest kariofilen o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. 

Właściwości olejku Copaiba:
Olejek Copaiba działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Szczególnie silnie reaguje na bakterie Gram+ i dermatofity, co można wykorzystać w produktach do pielęgnacji miejsc szczególnie podatnych na grzybice (stopy, pachwiny, paznokcie). Olejek Copaiba wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia łuszczycy. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwłupieżowych i szamponach do wrażliwej skóry głowy.
Zastosowanie:
- w kremach po goleniu, depilacji.
-  do olejków do masażu – poprawia krążenie, wspomaga przepływ limfy.
Jest składnikiem olejowych serum do paznokci.
-  jako utrwalacz zapachu w perfumach, mydłach, szamponach.
-  jako składnik mieszanek inhalacyjnych w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
-  w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej – serum, kremach, maseczkach, płynach myjących itd.

Uwaga Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nie rozcieńczonej. Chronić przed dziećmi. Olejek ogólnie dobrze tolerowany, nie toksyczny, nie podrażnia skóry jeśli jest odpowiednio rozcieńczony. Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego.

Calendula Officinalis Flower Extract – wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego. Odwar, nalewka lub maść  z nagietka są zalecane do leczenia trudno gojących się ran, odleżyn, owrzodzeń nóg, ropnego zapalenia i wyprysków skórnych.
Nagietek wykorzystywany jest do produktów kosmetycznych o działaniu zmiękczającym na skórę, ale także znane są jego zbawienne właściwości wykorzystywane do kąpieli i jako środek gojący. Jest bogaty w różne pierwiastki mineralne takie jak magnez, mangan oraz witaminę C. Poza tym nagietek ma właściwości rozkurczające i żółciopędne. Dobrze nawilża i regeneruje skórę, dlatego często jest używany jako składnik kosmetyków.

Linalool**-  organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Limonene** - organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Geraniol**-  organiczny związek chemiczny występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach i jest głównym składnikiem olejku różanego, cytrynowego.

Benzyl Benzoate** - składnik kompozycji zapachowej. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i chroni kosmetyki przed zepsuciem.

*organiczne 
**naturalne składniki olejków eterycznych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz