poniedziałek, 18 grudnia 2017

Iwostin purritin rehydrin krem przywracający nawilżenie dla skóry tłustej wysuszonej kuracją dermatologiczną

Iwostin purritin rehydrin krem przywracający nawilżenie dla skóry tłustej wysuszonej  kuracją dermatologiczną


Iwostin purritin rehydrin krem przywracający nawilżenie dla skóry tłustej wysuszonej  kuracją dermatologiczną długotrwale nawilża i koi skórę odwodnioną na skutek stosowania intensywnej kuracji dermatologicznej. Łagodzi podrażnienia oraz przywraca skórze fizjologiczną równowagę.
Iwosti purritin rehydrin krem przywracający nawilżenie dla skóry tłustej wysuszonej  kuracją dermatologiczną


·         Hialuronian sodu wiąże wodę w głębszych warstwach naskórka oraz odbudowuje barierę hydrolipidową.
·         Ceramidy, bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), wzmacniają szczelność i elastyczność warstwy rogowej naskórka.
·         Skwalan uzupełnia braki w spoiwie międzykomórkowym oraz pomaga przywrócić prawidłowy skład płaszcza hydrolipidowego.
·         Alantoina łagodzi podrażnienia.

Przeznaczenie
Pielęgnacja skóry w trakcie i/lub po zakończeniu intensywnych przeciwtrądzikowych kuracji dermatologicznych powodujących wysuszenie i podrażnienie skóry.

Sposób użycia:
Stosować na oczyszczoną skórę twarzy, całą lub w obszarach wymagających nawilżenia, co najmniej dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Aplikację można powtarzać tak często, jak zachodzi potrzeba.

Analiza składu

Aqua- woda

Dicaprylyl Carbonate-  składnik pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilnośc kosmetyku (chroni go przed rozwarstwieniem) Działa oczyszczająco. Zmiękcza i odżywia skórę. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę, nie pozostawia tłustej warstwy na jej powierzchni. Sprawia, że sucha skóra staje się aksamitna w dotyku. Pełni także funkcję emulgatora – wpływa na konsystencję kosmetyku.

Aluminum Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cydopentasiloxane- silikon, nie jest komedogenny czyli nie zatyka porów. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku nie jest tłusty, nie lepi się. Silikon lotny, oznacza to że po pewnym czasie związek wyparowuje samoistnie z miejsca aplikacji.

Squalane-  skwalan, tłusty emolient. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Zaliczany do składników nisko komedogennych (nie zatykających pory).

Propylheptyl Caprylate- nadaje odpowiednia konsystencje kosmetykowi. Emolient ten, stosowany jest w kosmetykach dla dzieci, kremach, balsamach, nie jest szkodliwy.

Decyl Cocoate- posiada właściwości nawilżające jednocześnie matujące skórę

Butylene Glycol-  glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

PEG-100 Stearate-  emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Cydohexasiloxane- silikon, który wpływa na konsystencje kosmetyku.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Pentaerythrityl Distearate- emolient, posiada właściwości natłuszczające, wygładzające i zmiękczające. Zapobiega odparowaniu wilgoci. Jest tez emulgatorem i zwieksza lepkośc w kosmetyku.

Sodium Hyaluronate- hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z 
kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania 
promieniowania UVA i UVB.

Allantoin-  alantoina, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, stymuluje proces gojenia ran, nawilża.

Oryza Sativa (Rice) Bran Extract –wyciąg z otrąb ryżowych, delikatnie złuszcza naskórek, sprzyja jej regeneracji, co wpływa tez na lepsze krążenie.

Polyacrylate-13- organiczny związek chemiczny, zapobiega odparowaniu wody z naskórka, wpływa na konsystencje kosmetyku.

Polyisobutene- składnik konsystencjotwórczy, zwiększa lepkość kosmetyków. - wykorzystywany do formowania szminek. Wykorzystywany także w produkcji cieni do powiek, podkładów i kosmetyków pielęgnacyjnych. To także zagęstnik. Nie posiada zdolności przenikania przez skórę, wysycha na jej powierzchni.

Polysorbate 20-  środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Xanthan Gum-  guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Parfum- zapach

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

PEG-8-  polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w  wodzie. W kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Tocopherol-  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Ascorbyl Palmitate-  palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Ascorbic Acid – kwas askorbinowy, witamina C. Witamina C odgrywa ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania zdrowia skóry , chrząstki , zębów , kości i naczyń krwionośnych. Jest również używany do ochrony komórek twojego ciała przed uszkodzeniem. Jest znany jako przeciwutleniacz .

Citric Acid - kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Sodium Hydroxide-   (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.


Moja opinia
Ten krem jest moim stałym bywalcem w pielęgnacji mojej cery. Jestem z niego bardzo zadowolona i ratuje mnie w ciężkich chwilach. Jest najlepszym kremem nawilżającym dla mojej skóry twarzy jaki kiedykolwiek miałam. Bardzo przyjemnie się go stosuje. Zapach ma delikatny prawie niewyczuwalny, specyficzny taki apteczny. Konsystencja jest kremowa, bardzo lekka i nie lepi się J co jest dużym plusem dla mnie.
Łagodzi podrażnienia, nawilża, uelastycznia moja cerę. Nie używam go na co dzień jednak wtedy, gdy moja cera jest przesuszona i ściągnięta zazwyczaj jest to jesienią i zimą. Aplikuje go na dzień, i na  noc. W sumie dla mnie każda pora jest dobra bo ten krem po prostu mi służyJ.Nadaje się tez pod makijaż, nie tłuści mojej skóry i szybko się wchłania. A podkład bardzo ładnie się na niego nakłada, buzia jest aksamitna. Używam go także po kuracji z kwasami, bo wtedy moja skóra jest przesuszona a on świetnie nawilża i koi. Opakowanie jest bardzo estetyczne i wygodne. Warto zainteresować się tym kremem. Polecam




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza