środa, 20 grudnia 2017

Ziaja Cupuacu odżywczy krem regenerująco-wygładzający na dzień i na noc

Ziaja Cupuacu  odżywczy krem regenerująco-wygładzający na dzień i na noc

Ziaja Cupuacu  odżywczy krem regenerująco-wygładzający na dzień i na noc

Komórki naskórka – keratynocyty - produkują włókna kolagenowe, porównywalne do kotwic, które zapewniają:
·         prawidłową spoistość między naskórkiem a skórą właściwą,
·         wymianę substancji odżywczych między nimi,
·         odpowiadają za utrzymanie skóry w dobrej kondycji.
Codzienne wzmacnianie naskórka skutkuje poprawą nawilżenia, jędrności i elastyczności skóry oraz młodszym i zdrowszym wyglądem już od pierwszego spojrzenia.
Ziaja Cupuacu  odżywczy krem regenerująco-wygładzający na dzień i na noc

Sposób użycia
Krem nanieść na skórę twarzy i szyi, na dzień i/lub noc, następnie delikatnie wklepać. Krem można używać jak maskę stosując grubszą warstwę preparatu. Pozostawić do wchłonięcia.

Analiza składu

Aqua (Water)- woda

Caprylic/Capric Triglyceride-  (z oleju kokosowego i glicerydu)- Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Canola Oil- olej rzepakowy. Jest źródłem witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych, ok. 26 mg na 100 gramów oleju. Zawiera ok. 62% kwasu oleinowego, poza tym kwas linolowy i linolenowy. Na powierzchni skóry tworzy warstwę która zapobiega odparowaniu wody, ma właściwości odżywcze i zmiękczające, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi tj: wiatr, mróz.  Działa przeciwzmarszczkowo i łagodząco, jest silnym antyoksydantem, polecany do skóry suchej, wrażliwej i bardzo wrażliwej, np dziecięcej i atopowej, koi szorstką i podrażnioną skórę.

Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Octyldodecanol- alkohol tłuszczowy stosowany jako środek zmiękczający skórę i emulgator. Może działać drażniąco na oczy. Uznany za potencjalnie nie szkodliwy.  Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

PEG-100 Stearate-  emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Cetearyl Alcohol-  emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Elaeis Guineensis (Palm) Oil- olej palmowy. Wytwór tłoczony z owoców i nasion palmy.  Jest bogata w składniki odżywcze, między innymi: beta karoten, witamina E, witamina A, karetonoidy, koenzym Q10, flawonoidy. W składzie oleju palmowego znajdują się kwasy nasycone i nienasycone, które występują w proporcji 1:1. Są to między innymi: kwas mistynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Olej palmowy posiada tokotrienole, które są składnikiem witaminy E.  To bardzo rzadko spotykana w roślinach forma witaminy E.  Jest ona skuteczniejsza niż znane powszechnie tokoferole. Dlatego taki rodzaj witaminy E jest składnikiem wielu kremów przeciwdziałających starzeniu się skóry. Witamina E bowiem stanowi o zapobieganiu utleniania się wolnych rodników, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Stosowanie kosmetyków z tokotrienolami hamuje procesy starzenia poprzez, między innymi, opóźnianie momentu pojawiania się zmarszczek. Używanie takich kosmetyków daje komfort związany z uczuciem dogłębnego nawilżenia i wygładzenia.

Theobroma Grandiflorum Seed Butter-  masło z nasion Theobroma Grandiflorum. Dla rdzennych plemion wzdłuż Amazonki owoc Cupuaçu był głównym źródłem pożywienia dla pokoleń. Jest często używany w deserach, sokach i słodyczach. Masło Cupuaçu to doskonały środek nawilżający. Ma wysoką zdolność absorpcji wody, około 240% lepsze niż Lanolina. Masło Cupuaçu zawiera fitosterole jako frakcję niezmydlającą: β-sitosterol (≈79%), stigmasterol (≈10%), kampesterol (≈4%).

Bertholletia Excelsa Seed Oil- olej z orzechów brazylijskich. Ze względu na szczególnie skuteczne działanie przeciw wolnym rodnikom olej z orzecha brazylijskiego  polecany jest w produktach anti-aging do pielęgnacji cery dojrzałej, zniszczonej, potrzebującej szybkiej odnowy.  Może być również stosowany do innych rodzajów cery, w tym suchej i wrażliwej. ZALECANY:
- do pielęgnacji włosów, szczególnie suchych i matowych,
- do pielęgnacji wrażliwej, suchej, skóry ze skłonnością do podrażnień,
- do likwidacji zapaleń, zaczerwienienia, łuszczenia się, pęknięć,
- do odżywiania, nawilżania i odmładzania skóry,
- do profilaktyki powstawania i redukcji zmarszczek,
- do odnowienia naskórka, podwyższenia elastyczności i ochronnych właściwości skóry,
- do polepszenia kolorytu skóry,
- do codziennej pielęgnacji  rąk i paznokci (wspomaga porost paznokci i zapobiega ich łamliwości).

Butyrospermum Parkii (Shea Butter)- masło shea,  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Macadamia Ternifolia Seed Oil- olej z orzechów makadamia. wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil – olej z nasion bawełny. Jest to jasnożółty olej. Uwodorniony olej z nasion bawełny to miękki, biały materiał wytwarzany z oleju bawełnianego. Kwasy tłuszczowe z oleju z nasion bawełny nazywane są kwasem bawełnianym. Monoglicerydy wytwarzane z oleju z nasion bawełny nazywane są glicerynami bawełnianymi. Po uwodornieniu materiał ten nazywa się uwodornionym glicerydem bawełnianym. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej z nasion bawełny i składniki z oleju z nasion bawełny mogą być stosowane do formułowania produktów do oczyszczania skóry, makijażu oczu, innych produktów do makijażu, a także produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Posiada wysokie właściwości aplikacyjne i nawilżające. Utrzymuje naturalna barierę ochronną skóry. Zawiera także fitosterole i tokoferole, działające antyoksudacyjnie (przeciwutleniąco). Odżywia, zmiękcza, odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Osłania, odżywia, łagodzi nawet bardzo podrażnioną skórę

Squalane- skwalan, tłusty emolient. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Zaliczany do składników nisko komedogennych (nie zatykających pory).

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer-  polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Isohexadecane-  substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Polysorbate 80-  niejonowy emulgator otrzymywany przez działanie tlenkiem etylenu na estry sorbitanu. W kombinacji z emulgatorami o niskim HLB (np. Lecytyną HLB 4) służy do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W.
Jest biozgodny, biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe
Stosowany jest ponadto jako łagodny detergent w olejkach myjących, środek zwilżający, stabilizator i solubilizator olejków eterycznych.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Glycine Soja (Soybean) Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Juglans Regia (Walnut) Shell Extract- ekstrakt z łupiny orzecha włoskiego. Zawiera dużo witaminy C, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwzmarszczkowe i kojące. Nadaje skórze odcień opalenizny.

PEG-8-  polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w  wodzie. W kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Tocopherol-  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Ascorbyl Palmitate-  palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Ascorbic Acid-  kwas askorbinowy, witamina C. Witamina C odgrywa ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania zdrowia skóry , chrząstki , zębów , kości i naczyń krwionośnych. Jest również używany do ochrony komórek twojego ciała przed uszkodzeniem. Jest znany jako przeciwutleniacz .

Methylparaben-  konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Diazolidinyl Urea- (mocznik diazolidynylowy) - przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

Parfum (Fragrance)- zapach

Linalool- związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Geraniol- związek chemiczny występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach i jest głównym składnikiem olejku różanego, cytrynowego.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Citric Acid- ( kwas cytrynowy) - kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza