sobota, 18 listopada 2017

Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień

Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień

Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień lekki krem matujący do codziennej pielęgnacji cery przetłuszczającej się i problematycznej. Zawiera olej z pestek winogron, oliwę z oliwek i skwalan roślinny, które zapewniają skórze optymalne nawilżenie, nie obciążając jej. Ekstrakt z kory wierzby białej to źródło związków o działaniu ściągającym, przyspieszających redukcję zmian skórnych, które w połączeniu z witaminą B3 normalizują stan skóry.

Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień
Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień


Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień

Sposób użycia: Dozę kremu nanieść na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu.

Analiza składu:

Aqua-woda

Vitis Vinifera Seed Oilolej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Olea Europaea Fruit Oil-  oliwa z oliwek jest bogata w fosfor, potas i żelazo, witaminy z grupy B, D, prowitaminę A i witaminy C i E. jej najcenniejszym skarbem są jednak nienasycone kwasy tłuszczowechlorofil i estrony, będące odpowiednikiem żeńskich hormonów płciowych. Oliwa to najzdrowszy kosmetyk, bo pozbawiony konserwantów.
Obecne w niej nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają regenerację komórek. Ułatwiają przyswajanie witaminy D i retinolu, które pobudzają naskórek do odnowy. Witamina E zapobiega starzeniu się skóry. Oliwa ma znakomite właściwości nawilżające – na skórze tworzy warstewkę, która chroni przed zimnem i wiatrem, zapobiega utracie wody, koi i zmiękcza podrażnioną skórę, odżywia paznokcie.
Oliwa z oliwek jest znakomitym naturalnym olejkiem, który może być stosowany samodzielnie, w pielęgnacji skóry twarzy, ciała, oraz włosów i paznokci. Ze względu na swój bogaty skład, bywa wykorzystywana jako ważny element kosmetyków oraz kosmoceutyków, głównie natłuszczający, łagodzący i ochronny. Ponadto, w preparatach naturalnych, oraz w niektórych lekach, oliwa z oliwek jest nośnikiem (rozpuszczalnikiem) dla wielu składników lipofilnych. Oliwa zmiękcza skórę, natłuszcza ją, oraz przywraca właściwy skład sebum. Posiada zastosowanie w pielęgnacji cer najbardziej wymagających, atopowych, alergicznych, nadwrażliwych. Poleca się ją szczególnie dla osób starszych, ze względu na działanie przeciwrodnikowe – oraz niemowląt i małych dzieci, zwłaszcza, kiedy źle tolerują preparaty syntetyczne. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując oliwę jednocześnie jako kosmetyk oraz dodatek spożywczy, a nawet pijąc jej niewielkie ilości. Zażywana regularnie zmniejsza objawy alergii, nadwrażliwości skóry, podnosi odporność organizmu na infekcje, pobudza regenerację tkanki nabłonkowej. Doskonale leczy trudno gojące się rany, wypryski, ropnie a nawet oparzenia i odmrożenia.

Zea Mays Starchskrobia kukurydziana. Wygładza skórę, utrwala makijaż, działa ochronnie i wzmacniająco, podsuszająco i ściągająco. Stosowana w produkcji kosmetyków także jako naturalny zagęstnik i wypełniacz. Ma silne właściwości pochłaniające sebum i pot. Stosowana jako składnik matujący w produktach do cery tłustej i mieszanej, zwłaszcza w pudrach, a także maseczkach oczyszczających. 

Sorbitan Stearatesubstancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.  Ma delikatne właściwości myjące i jest wykorzystywany do tworzenia kompozycji zapachowych, jako rozpuszczalnik. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i jest dyspergatorem- rozprasza w formule składniki nierozpuszczalne, mikrogranulki, perełki, mikroperełki, pigmenty i substancje ścierające, np. w peelingach, zapobiega także ich wytrącaniu się i osadzaniu. 

Sucrose Cocoate- emulgator. Składnik pochodzenia naturalnego. Środek zmiękczający i nawilżający. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Może zwiększyć gęstość piany i regulować lepkość kosmetyku. Pełni także funkcję zagęstnika.

Squalanejest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Salix Alba Bark Extract- wyciąg z kory wierzby białej,  producenci wykorzystują korę wierzby jako jeden ze składników kosmetyków do cery trądzikowej o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym i łagodzącym. Kora wierzby zawiera naturalnie występujący kwas salicylowy oraz kwas BHA (naturalny eksfoliant), który usuwa ze skóry martwe komórki i oczyszcza pory. W korze występują również kwasy fenolowe (kwas kawowy) oraz glikozydy salicylowe (salicyna, salikortyna, populina) odmładzające skórę twarzy. W leczeniu trądziku i zmian skórnych skuteczny okazuje się kwas salicylowy. Kora wierzby zawiera salicynę, która w organizmie zamieniana jest właśnie w kwas salicylowy.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.
Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień

Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacynamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Parfumzapach

Mentha Piperita Oil- ekstrakt z mięty pieprzowej, intensywnie pobudza, odświeża i pomaga ukoić zmysły. Sprawia wrażenie świeżości i nadaje pięknego zapachu. Składnik ten  ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyseptyczne, odświeżające, przeciwbólowe, regenerujące i pobudzające. Jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych. Jest składnikiem past do zębów, płynów do płukania ust, odświeżających kremów do masażu, preparatów antycellulitowych, maści i żeli chłodzących, dodatków do kąpieli, szamponów, maseczek, toników, peelingów, żeli myjących, dezodorantów i kremów do stóp. Działa chłodząco i ściągająco na skórę, rozjaśnia, zwęża pory, pomocny przy trądziku

Dehydroacetic Acid- konserwant. Zawiera kwas dehydrooctowy. Chroni przed rozwojem bakterii, skuteczny zamiennik parabenów
Vianek krem normalizujący do twarzy na dzień
Moja opinia
Pierwszy produkt z firmy Vianek który kupiłam to właśnie ten krem. W dotychczas używanych różnych kremach zrobił totalną rewolucjeJ A już Wam mówię dlaczego…Mam cerę mieszana, problematyczną, skłonna do zapychania i podrażnień, szukałam kremu który by ujednolicił koloryt, nawilżył i nie zrobił mi krzywdy. I odkryłam ten normalizujący J Bardzo dobrze nawilża, delikatnie matuje, ujednolica. Skóra staje się gładka i nie jest ściągnięta. Jest bardzo delikatny nie podrażnia i nie zapycha. Zapach jest delikatny ziołowy. Konsystencja białego kremu, trochę gęstsza, ładnie się rozprowadza, nie lepi się, nie ślizga. Opakowania jak wszystkie z tej firmy są uroczę. Fajna buteleczka z pompką pozwala na wydobycie takiej ilości kremu jaka nam pasuje, nie zacina się. Co do składu musze przyznać, że jest bardzo ładny na drugim i trzecim miejscu olejki a dalej też super JJestem bardzo zadowolona i postanowiłam kupić kolejne produkty z tej serii zielonej. Opiszę ja kiedyś na pewno. Zużyłam tego kremu 2 butelki i z pewnością do niego wrócę J. Już dawno żaden krem nie zrobił na mnie takiego wrażenia. JSerdecznie polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz