poniedziałek, 13 listopada 2017

O’Herbal szampon wzmacniajacy włosy z ekstraktem z korzenia tataraku zwyczajnego

O’Herbal szampon wzmacniajacy włosy z ekstraktem z korzenia tataraku zwyczajnego

O’Herbal szampon wzmacniajacy włosy z ekstraktem z korzenia tataraku
zwyczajnego delikatnie i bardzo skutecznie oczyszcza, pielęgnuje i wzmacnia włosy. W skład szamponu wchodzą ekstrakty roślinne: ekstrakt z korzenia tataraku, palmy sabalowej i witamina PP. Szampon O’Herbal nie zawiera SLES, SLS, silikonów, barwników. 


Tatarak zwyczajny (Acorus calamus).
Korzeń tataraku zawiera ok. 5% olejków eterycznych, kwas askorbi- nowy (150 mg %) i substancje garbnikowe. Ekstrakt z korzenia tataraku posiada działanie wzmacniające, przywraca włosom siłę, przyspiesza wzrost włosów.

Sposób użycia:
Niewielką ilość szamponu nanieść na mokre włosy, wmasować do powstania piany i spłukać ciepłą wodą. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Tylko do użytku zewnętrznego.
O’Herbal szampon wzmacniajacy włosy z ekstraktem z korzenia tataraku  zwyczajnego
Analiza skład:
Aqua- woda

Sodium Myreth Sulfate- mirystylosiarczan etylenowany sodu anionowa i zasadowa substancja powierzchniowo czynna, rozpuszczalna w wodzie. Składnik myjący stosowany w produktach do mycia ciała i włosów, płynach do kąpieli, do mycia rąk, żelach pod prysznic, szamponach. Tworzy pianę, gruntownie oczyszcza i odtłuszcza powierzchnie,

Cocamidopropyl Betaine-  substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Sodium Lauryl Glucose Carboxylate*-  karboksylan sodu Lauryl Glucose
jest to środek pieniący, który pochodzi z glukozydu z orzecha kokosowego i kukurydzy stosowany najczęściej w formułach czyszczących, takich jak łagodne myjki do twarzy i specjalne szampony bezsiarczkowe 

Lauryl Glucoside*- (Poliglukozyd laurylowy) – składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Lauryl Hydroxysultaine- substancja powierzchniowo czynna. Łagodny detergent, nadaje się do częstego stosowania. Łagodnie oczyszcza i odświeża powierzchnie skóry.

Glycereth-2 Cocoate- substancja pochodzenia naturalnego – otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny. Zagęszczacz i stabilizator piany. Emulgator, środek kondycjonujący, zmiękczający i natłuszczający.

Acorus Calamus Rhizome Extract-  wyciąg z korzenia tataraku, ma silne właściwości antyseptyczne,  działa nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Stosowanie go na skórę głowy działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Sprawi on iż włosy będą mniej wypadać, doda też im elastyczności i blasku. Dodatkowo jest także zalecany w przypadkach posiadania łupieżu – wystarczy płukać skórę głowy specjalnie przygotowanymi naparami. W chorobach jamy ustnej, gardła czy przy stanach zapalnych dziąseł przynosi ulgę i wspomaga leczenie. Lekki napar tatarakowy zastosowany na oczy i skórę hamuje stan zapalny i obrzęk, ściąga ropę, usprawnia krążenie krwi oraz likwiduje worki i cienie pod oczami.

Serenoa Serrulata Fruit Extract*- ekstraktu z owoców palmy sabałowej
(Serenoa rapens) bogaty w kwasy tłuszczowe, stosowany w walce z łysieniem.

O’Herbal szampon wzmacniajacy włosy z ekstraktem z korzenia tataraku zwyczajnego Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacynamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Ppg-3 Caprylyl Ether-  środek kondycjonujący o właściwościach silikonu/zamiennik silikonu. Stosowany w kosmtykach jako rozpuszczalnik oraz substancja pianotwórcza.

Lauryl Lactate*- mleczan laurylowy. Emolient półtłusty zapobiega odparowywaniu wilgoci i zmiękcza. Ponadto ma działanie złuszczające naskórek, przez co poprawia kondycję skóry, wzmacnia, wygładza i wyrównuje koloryt, pomaga odetkać i oczyścić zaczopowane pory. Stymuluje syntezę kolagenu i wpływa na jędrność skóry. Składnik wykorzystywany w różnego rodzaju kosmetykach, kremach, balsamach, produktach myjących, mleczkach oczyszczających i żelach.

Cocamide Mea- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, powstała z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i monoetanoloaminy. Ma konsystencję woskową barwy białej. Substancja niestabilna chemicznie, łatwo ulega rozpadowi, lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Składnik myjący, pianotwórczy, głównie wzmacniający działanie innych detergentów w kosmetykach myjących. Ma właściwości zagęszczające, podnosi lepkość, poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków i poprawia pienienie, a także nawilża. Stosowany najczęściej w żelach, mydłach w płynie, peelingach, farbach do włosów, odżywkach i szamponach o kremowej konsystencji.

Polyquaternium 10- jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Glycerin*- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Alcohol Denat.- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Disodium Edta- sól dwusodowa kwasu wersenowego, związek kompleksujący jony matali. Zwiększa trwałość kosmetyku, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Wspomaga działanie konserwantów poprzez destabilizację ścian komórek bakteryjnych, w których obecne są jony wapnia. Znajduje zastosowanie również jako środek zmiękczający wodę i dzięki temu pozwala na otrzymywanie klarownych roztworów.

Citric Acid-  (Kwas Cytrynowy) – Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Parfum- zapach

Sodium Benzoate-  benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Potassium Sorbate -  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Geraniol-  organiczny związek chemiczny występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach i jest głównym składnikiem olejku różanego, cytrynowego.

* - składniki pochodzenia naturalnego
                                     Moja opinia
Typowy ziołowy szampon, ale bardzo go polubiłam. Moje włosy są tłuste u nasady i suche na końcach, rozjaśniane…
Nie posiada SLS, SLES ale posiada równie mocny składnik jak SMS. Szampon najlepiej używać na zmianę z delikatniejszym szamponem. Porządnie oczyszcza, więc trzeba pamiętać o odżywce bo włosy będą splątane.
Bardzo ładnie radzi sobie ze zmywaniem olejków z włosów. Duża poręczna i wygodna butelka zapach specyficzny ziołowy, konsystencja żelowa bezbarwna, dobrze się rozprowadza. Po jego użyciu włosy są oczyszczone, lśniące wzmocnione, używałam go w komplecie z odżywką z tej samej serii i ten duet sprawdził się bardzo dobrze. 
W pewnym okresie jesiennym miałam tak osłabione włosy, że okropnie mi wypadały a na ratunek przybył ten szampon i bardzo mi pomógł :)
Ogólnie go polecam, ale tak jak już wspomniałam wcześniej… zaleciłabym używanie go naprzemiennie z delikatniejszym szamponem, ponieważ wrażliwcom może podrażnić skórę głowy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz