czwartek, 9 listopada 2017

Sylveco balsam myjący do włosów z betuliną

Sylveco balsam myjący do włosów z betuliną

Sylveco balsam myjący do włosów z betuliną Hypoalergiczny, przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju włosów, szczególnie słabych, zniszczonych, pozbawionych blasku, z tendencją do wypadania. Zawiera bardzo łagodne, ale jednocześnie skuteczne środki myjące, które nie podrażniają nawet najbardziej wrażliwej skóry głowy. Unikalne połączenie oleju jojoba i masła karite z naturalnymi składnikami nawilżającymi zapewnia włosom ochronę przed wysuszeniem i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Przy regularnym stosowaniu normalizuje stan skóry głowy, a włosom nadaje miękkość, gładkość i lekkość bez efektu puszenia.
Sylveco balsam myjący do włosów z betuliną


Zalety:
- skutecznie i długotrwale nawilża,
- pielęgnuje skórę głowy,
- zapewnia efekt miękkich, lekkich i lśniących włosów.

Składniki aktywne:
Ekstrakt z kory brzozy
Masło shea (karite)
Olej jojoba
Olejek rozmarynowy
Miód
Kwas mlekowy
Oleinian glicerolu
Panthenol

Przebadany dermatologicznie, hypoalergiczny. Balsam posiada delikatny zapach olejku rozmarynowego.

Sposób użycia: Rozprowadzić balsam na mokrych włosach i spienić wmasowując w skórę głowy

Analiza składu:

Aqua- woda

Coco-Glucoside-poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Decyl Glucoside-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna , posiada łagodne działanie myjące. Może też być stosowany jako emulgator - składnik umożliwiający połączenie fazy wodnej z fazą olejową - warunkuje powstanie emulsji (emulsja to forma fizykochemiczna, której przykładem w preparatach kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy, lotiony). Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.

Mel Extract- wyciąg z miodu. Posiada działanie odżywcze, nawilżające. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega zmarszczkom, wygładza, zmiękcza, pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, goi stany zapalne i regeneruje skórę, dodaje zdrowego blasku skórze i włosom. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry.

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Butyrospermum Parkii Butter- naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Simmondsia Chinensis Oil- olej jojoba. Wosk otrzymywany z nasion żożoby, czyli simondsji kalifornijskiej- gatunku rośliny monotypowej z rodziny simondsjowatych i rzędu goździkowców. Roślina pomimo nazwy nie pochodzi z Chin, lecz z pustyni Sonora rozciągającej się od Arizony po Meksyk. Wosk jojoba nazywany jest również olejem, ponieważ ma płynną konsystencję. Zawiera także fitosterole i witaminy A, E, F. Składnik ma klarowną, żółtą barwę i jest dość gęsty. Jest odporny na bardzo wysokie temperatury i światło. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy, jest łagodny i tolerowany przez alergików. Emolient półtłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów odżywczą, dobrze przywierającą, niezbyt tłustą warstwę, która chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. Jest również częstym dodatkiem do mydeł i kosmetyków myjących. Zagęszcza formuły olejowe, przedłuża także świeżość innych składników, zwłaszcza olejów łatwo jełczejących.

Cyamopsis Tetragonolobus Gum- guma guar. Zagęstnik, wpływa na konsystencję kosmetyków

Glyceryl Oleate- składnik pochodzenia roślinnego. Ester glicerolu i kwasu oleinowego. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. 

Lactic Acid-  kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Betulin- betulina, naturalny ekstrakt z kory brzozowej, bogaty w kwas oleanowy, kwasy fenolowe, takie jak chlorogenowy i kawowy oraz w skondensowane katechiny. Pozyskiwana jest z zewnętrznej białej warstwy kory, która zawiera jej znaczne ilości, głownie w okresie wiosennym. Substancja jest nietoksyczna i w pełni bezpieczna dla zdrowia. Wykazuje wysoką skuteczność zarówno w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji ciała, jak i produktach farmaceutycznych.
Właściwości betuliny:
·         silne działanie przeciwutleniające, chroniące komórki skóry przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz czynnikami odpowiedzialnymi za starzenie się skóry i organizmu,
·         działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu odpornościowego,
·         zmniejsza zmiany skórne oraz koi świąd i obrzęki, wywołane atopowym zapaleniem skóry lub łuszczycą,
·         działa przeciwwirusowo, wykazuje pozytywne efekty w zapobieganiu wirusom opryszczki i grypy. Trwają obecnie badania nad wpływem betuliny na wirusy HPV, HIV, EMCV i VSV oraz zapalenia wątroby typu A i C,
·         posiada skuteczne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
·         nie posiada właściwości immunotoksycznych, co sprawia, że działa antyalergicznie. Kosmetyki naturalne z betuliną mogą być bezpiecznie stosowane przez alergików. Wykazuje także działanie będące w stanie zahamować anafilaksję,
·         zapobiega zaburzeniom dystrybucji melaniny w skórze i pojawianiu się niebezpiecznych zmian barwnikowych,
·         chroni skórę przed utratą sprężystości, elastyczności i powstawaniem cellulitu, głównie dzięki istotnej poprawie zdolności organizmu, do tworzenia elastyny i kolagenu,
·         działa żółciotwórczo i żółciopędnie, przez co znajduje zastosowanie w leczeniu zmian zapalnych układu pokarmowego,
·         wzmacnia cebulki włosów i stymuluje ich wzrost.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Rosmarinus Officinalis Oil- ekstrakt z liści rozmarynu.  Działa przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu a także w pastach do zębów. 
                                                                      Moja opinia
Jestem wielką fanką kosmetyków tej firmy. Składy są możliwie proste i konkretne - to jedyna firma, która podaje pełne składy już w ulotce informacyjnej. Próbowałam już kilku kosmetyków z tej firmy do twarzy i jestem z nich zadowolona więc postanowiłam wypróbować coś do włosów.

Balsam zawiera łagodne i średnie detergenty. Zawiera nawilżacze tj.; jak miód i pantenol, olej i masło przyjazny dla włosów przesuszonych i podrażnionej skórze głowy, zawiera też składniki przeciwgrzybicze i kojące, dzięki którym produkt jest przyjazny skórze z łupieżem i ŁZS i nie powinien nasilać dolegliwości a może nawet pomóc. Oczywiście każdy borykający się z chorobą skóry powinien ostrożny. Balsam ma konsystencję mleczka i kolor beżowy. Zapach jest niespotykany, przypomina mi ziołowy syrop na kaszel, ale nie utrzymuje się długo na włosach. Balsam na włosach zamienia się w kremowa pianę, konsystencje dosyć trudno się rozprowadza i zdecydowanie trzeba się tego nauczyć. Balsam ten używam także do mycia ciała i sprawdza się rewelacyjnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz