czwartek, 9 listopada 2017

Składnik kosmetyków Butyrospermum parkii masło shea

Butyrospermum parkii masło shea

Butyrospermum parkii masło shea pochodzi z Afryki Środkowej, gdzie jest używane jako źródło oleju roślinnego. Olej z owoców sheatree zawiera około 45-50% kwasu oleinowego, 30-41% kwasu stearynowego, 5-9% kwasu plamitowego i 4-5% kwasu linolowego.

Działa jako środek kondycjonujący skórę i środek zwiększający lepkość (grubość). Jego działanie jako odżywki skórnej jest dwojakie. Po pierwsze, pomaga zatrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody, tworząc barierę na powierzchni skóry. Po drugie, działa również na zmniejszenie wyglądu szorstkich łat i suchych płatków na skórze. 

Wiele osób preferuje ten składnik jako środek nawilżający ze względu na zawartość niezmydlających tłuszczów - co oznacza, że ​​w przeciwieństwie do innych tłuszczowych olejków, nie zmienia się w mydło w obecności silnego alkaloidu, zachowując w ten sposób swoje właściwości nawilżające.
Butyrospermum parkii masło shea

Ponadto, środki nawilżające na bazie masła shea są takie same jak te produkowane przez gruczoły łojowe skóry. W rzeczywistości, ponieważ jego struktura i funkcja przypomina zawartość lipidów w skórze, masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający (Natural Moisturizing Factor (NMF)) . Jako NMF pomaga utrzymać nienaruszoną 
międzykomórkową strukturę naskórka i skutecznie zatrzymuje bakterie, ułatwia proces gojenia się skóry, zapobiega podrażnieniom skóry i regeneruje skórę.

Jest to szczególnie przydatne dla osób pragnących poprawić wygląd suchej skóry lub tych, które muszą zwalczać mroźną zimę. Działa również jako środek przeciwzapalny, łagodzący swędzenie, podrażnioną lub poparzoną skórę. Co najważniejsze, naturalnie absorbuje promienie UVB, aby chronić skórę przed słońcem, i ma właściwości przeciwutleniające tak silne jak zielona herbata i oliwa. Możecie znaleźć  butyrospermum parkii (masło shea) w wielu różnych produktach kosmetycznych, takich jak balsam do ciała, balsam na twarzy, balsam do włosów, szminki, mydło w kostce, krem ​​pod oczy, krem ​​do opalania i krem ​​do rąk. 

Środki bezpieczeństwa:

Podobnie jak większość innych składników botanicznych, Masło Shea jest ogólnie uważane za łagodne i bezpieczne do stosowania zewnętrznego na skórze. Ponieważ jednak niektóre osoby są uczuleni na orzechy (w tym orzechy z drzewa shea),
dlatego takie osoby powinny najpierw sprawdzić czy po użyciu masła shea, nie występuje swędzenie i/lub zaczerwienienie, czy inne objawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz