środa, 8 listopada 2017

Składnik kosmetyków Gliceryna Glycerin

Składnik kosmetyków Gliceryna Glycerin

Składnik kosmetyków Gliceryna Glycerin (Nazwa chemiczna: 1,2,3-propanotriol) zwana również glicerolem, to alkohol trójwodorotlenowy. Jest produktem ubocznym procesu produkcji mydła. Jest gęstą, bezbarwną i bezwonną cieczą o słodkawym smaku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz w alkoholu. Glicerynę ze względu na sposób pozyskiwania dzielimy na:
Składnik kosmetyków Gliceryna Glycerin


Naturalną - wytwarzaną poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego (najczęściej jest to olej palmowy lub kokosowy). Możliwe jest też stworzenie gliceryny z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego.

Syntetyczną - uzyskiwaną z propylenu, który jest gazowym węglowodanem wytwarzanym z benzyny.

Właściwości gliceryny

Gliceryna jest tanim i popularnym surowcem stosowanym do wyrobu kosmetyków. Jest silnie hydrofilową i higroskopijną ( bardzo dobrze pochłania wodę) substancją nawilżającą. Nie rozpuszcza się w tłuszczach, jednocześnie stanowiąc dla nich dobry rozpuszczalnik. Dzięki tej właściwości świetnie sprawdza się jako składnik kremów i pomadek. Łagodzi wysuszające działanie alkoholu etylowego. Ma dobry wpływ na konsystencję kosmetyków, ponieważ zapobiega ich wysychaniu, krystalizacji poszczególnych składników i usprawnia proces homogenizacji (czyli łączenia się składników tłustych, takich jak oleje i masła roślinne, z wodnymi). Przyczynia się też do lepszego zakonserwowania substancji - obniża aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów. Ze względu na małe cząsteczki, gliceryna ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody.


Zastosowanie gliceryny :

kremy nawilżające do ciała i twarzy - ponieważ gliceryna gromadzi wodę i wiąże ją w naskórku, pozytywnie i długotrwale wpływa na nawilżenie skóry. Jej działanie utrzymuje się nawet do 24 godzin po aplikacji. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość.

kremy do rąk i stóp - zmiękcza zrogowaciałą skórę, łagodzi spierzchnięcia i podrażnienia.

kremy do cery dojrzałej - sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i napięta, wygładza zmarszczki. Przyspiesza procesy regeneracyjne. Doskonale nawilża odwodnioną cerę.

kremy ochronne na zimę
 - gliceryna świetnie chroni przed mrozem i wiatrem.

kosmetyki do włosów - wzmacnia słabe i wypadające włosy, nadaje im blask, wygładza postrzępione końcówki.

Większość  gliceryny jaką znajdziemy w kosmetykach jest produkowana w sposób syntetyczny, jednak to w jaki sposób jest wytwarzana na szczęście nie ma wpływu na jej działanie na organizm. W większości na opakowaniach kosmetyków możemy ją znaleźć pod nazwą ''Glycerin''. 

Ponieważ producenci kosmetyków nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniach informacji, czy gliceryna została wytworzona z tłuszczów roślinnych czy zwierzęcych, osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny szukać kosmetyków z nazwą ''Glycerin vegetal'' w składzie. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz